Gentenaars rouwen samen om Luc De Vos

Aan het Gentse Belfort zijn zondagochtend een paar honderd mensen samengekomen om de beiaardier het nummer ‘Mia’ te horen spelen. Met die hit van Gorki rouwt Gent om de dood van zanger en schrijver Luc De Vos. ‘Het was er muisstil’, zegt onze redacteur ter plaatse.

Aan de voet van het Belfort luisterden enkele honderden Gentenaars deze ochtend naar een extra lange versie van ‘Mia’, het succesnummer van Gorki. De zanger van de groep Luc De Vos is gisterenavond op 52-jarige leeftijd overleden. De beiaardier speelde een unieke versie van het nummer.

Onder de aanwezigen in Gent waren heel wat persoonlijke vrienden van De Vos, samen met veel ‘gewone’ Gentenaars. Onze reporter ter plaatse zag hoe mensen tussen de 25 en 65 jaar deze ochtend afzakten naar het centrum van Gent. Het bleef zo’n tien minuten muisstil terwijl iedereen luisterde naar het eerbetoon. Luc De Vos, die in geboren is in Wippelgem, leefde al jaren in Gent. Hij ademde Gent en was een graag geziene bezoeker van de Gentse Feesten. ‘Hij was de vader van het Gentse nachtleven’, zei Edmond Cocquyt, de nachtburgemeester van Gent aan het VTM-nieuws.

Gentse Feesten

‘We hebben er gisterenavond al aan gedacht om iets te doen de komende Gentse Feesten, maar wat we precies gaan doen, weten we nog niet’, zegt Guido De Leeuw van Trefpunt, aan Sint-Jacobs in Gent. ‘Het zou wel gepast zijn om iets te doen, want Luc heeft op de laatste Gentse Feesten een fantastisch concert gespeeld ter gelegenheid van 25 jaar Gorki. Hij was er ook zelf enorm over te spreken. Luc was de laatste jaren ook heel aanwezig op onze podia Bij Sint-Jacobs en in Trefpunt.’

Rouwregister

Als de familie akkoord gaat, zal burgemeester Daniël Termont (SP.A) een rouwregister openen in het Gentse stadhuis.

Later op de dag moet een autopsie meer duidelijkheid geven over de doodsoorzaak geven. Gisteren werd De Vos gevonden in een appartement dat hij gebruikte als werkplaats. De Vos laat een vrouw en een zoon na.

Uit: De Standaard, door evg, wle