Frank Vander linden: ‘Hij was veel meer dan gewoon de schrijver van Mia’

‘Luc De Vos was een van de weinige mensen van wie de persoonlijkheid en de muziek zo goed samenvielen’, zegt een aangeslagen Frank Vander linden na het overlijden van de zanger van Gorki. ‘Hij was de vlijtigste luiaard die ik ken.’


Frank Vander linden is nu vooral bekend als frontman van rockband De Mens, maar was in een vorig leven muziekjournalist bij Humo. Dat was hij ook in 1989, toen Luc De Vos met zijn band Gorky deelnam aan Humo’s Rock Rally. ‘Een halve minuut luisteren was genoeg om te horen dat het bijzonder was’, vertelde Vander linden zondagochtend op Radio 1.

Meer dan de schrijver van ‘Mia’

Het horen van de nummers van Gorki blijven een gevoelige snaar raken bij Vander linden. ‘Nu nog meer dan vroeger, lijkt het wel’. Hij was zo’n goeie liedjesschrijver, maar hij was veel meer dan gewoon de schrijver van ‘Mia’. Hij was een kunstenaar en een pracht van een mens.’

‘Zijn hit Mia was het meest indrukwekkende dat hij gedaan heeft. Daarin zat alles wat hij kon: met alledaagse woorden en muziek mensen beroeren. Hij deed dat met zijn muziek, maar ook in het dagelijkse leven. Luc was een origineel iemand met een eigen kijk op het leven. Hij is alles altijd blijven doen op zijn manier.’

Niets dan lof

Vander linden heeft niets dan lof voor De Vos. ‘Hij is een van de weinige mensen van wie de persoonlijkheid en de muziek zo goed samenvallen. Ik heb dat nog maar zelden gezien.’

De frontman van De Mens herinnert zich ook de vele avonden uit met De Vos. ‘Het kon toen echt zijn dat je hem 3 uur niet zag. Dan was hij weer aan de praat geraakt met een wildvreemde, iemand die zijn verhaal wilde doen aan Luc. Dat hij altijd belangstelling voor anderen had, was een van de dingen die hem zo prachtig maakte.’

Misbegrepen

In oude interviews vertelde De Vos al eens dat hij zich misbegrepen voelde. ‘Ik ben niet zomaar een vrolijke jongen, ik heb ook een mening’, zei hij dan. Vander linden beaamt dat. ‘Hij was veel rijker dan de karikatuur die soms van hem gemaakt werd. Hij was een grappige volkse jongen, maar er zat zoveel meer achter.’

Een constante in het oeuvre van De Vos is dat hij zijn tijd overal instak. ‘Hij was de vlijtigste luiaard die ik ken. Hij heeft die platen en boeken niet zomaar geschreven, hij heeft eraan gewerkt’, besluit de zanger.

Uit: Het Nieuwsblad,Guy Stevens