JEZUS

Zo zag Jezus eruit, tweeduizend jaar geleden. Er bestaan nochtans geen foto’s van hem. Zijn beeld werd in de loop der eeuwen gevormd door duizenden kunstenaars en stolde tot dit aanschijn van de slanke jongen met de tere trekken en het golvende lange bruine haar en de blauwe ogen. Een hippie uit Woodstock.

Wetenschappers die de boel altijd ingewikkelder moeten maken, kwamen onlangs aandraven met nieuw wetenschappelijk bewijsmateriaal en met een prototype van de mens die in die tijden in Palestina moet hebben geleefd. Ze hadden hem helemaal nagebouwd in was en klei. Het bleek een kleine en gestuikte, ruige vent, met een bolle kop, grove wenkbrauwen en ravenzwarte haren en donkere ogen, iemand die ook in het Neanderdal kon hebben geleefd. Maar met wetenschappelijke argumenten kunnen die wetenschappers natuurlijk alles bewijzen. Zij weten nochtans dat onze verlosser er enkel zo kon hebben uitgezien, zoals wij hem zien in onze dromen: de tedere man, met op zijn gezicht nog de blik van het kind dat in een stal werd geboren, hoewel hij wist wat hem te wachten stond. In geen enkel evangelie staat dat Jezus ooit heeft gelachen. Daar had hij geen tijd voor, hij had ernstige zaken aan zijn hoofd, het redden van de mensheid onder andere. En hij diende zich mentaal voor te bereiden op zijn kruisdood waarmee hij de zonden van de wereld zou wegnemen. Hij is hier echt aanwezig. Hij staart zo stil, om de mensen te herinneren aan het geestelijke, om de mensen op het hart te drukken: gedenk dat gij leeft in uw geest, uw lichaam is slechts gemaakt van stof en as, maar het is van sterrenstof, van de zelfde materie waaruit de zon en de kometen zijn gemaakt, uw hersenen zijn een denkmachine die uniek is in het heelal en die zelfs in staat is verder dan het mogelijke te denken: de mogelijkheid dat uw liefde niet kan sterven. Met die boodschap had het christendom vanuit Rome de hele westerse wereld veroverd want goden als Thor en Wodan hielden zich niet bezig met het lot van de mensen en ze zaten te kaarten en ruzie te maken onder elkaar en problemen te zoeken die er niet waren, in het Walhalla, ver weg van de mensen. Jezus was hier om mens te zijn onder de mensen. Daarom hadden ze hem nagemaakt in plaaster om hier bij ons te zijn. Goedkoop en makkelijk in onderhoud. Hij toont ons zijn plaasteren hart. Zijn bloedrode hart, het symbool van zijn lijden. Boven het hart rijst de vlam, symbool van zijn liefde en barmhartigheid. En hij wijst naar zijn hart, als om te zeggen: op mij kunt u altijd rekenen, op afgoden zoals Wodan en Thor, daar kunt u niet op rekenen, op mij wel. Geloof mij.