EENDJES VOEREN

Ik woon in een huisje achter het Astridpark hier in Gent. Er is een leuk vijvertje in dat park met allemaal eenden en ganzen. Tom Balthazar, de schepen van milieu heeft een bord aan de vijver laten plaatsen en op dat bord staat: ‘wees lief, voeder mij niet. Eenden voeren is leuk maar het voer dat mensen geven is onnatuurlijk, eenzijdig en ongezond. De vogels moeten geen moeite meer doen om eten te vinden en worden dik en lui en ziek. De mannetjeseenden vervelen zich en vallen de vrouwtjes lastig. De etensresten trekken ongedierte aan.’

Gisteren: zondag, een heerlijke dag. De zon scheen helder, de lente kondigde zich aan, de krokussen bloeiden. Aan de vijver stond een vrouw met een kleuter de eenden te voederen met een gigantische zak oud brood, het leek of ze al het oud brood uit de geburen was gaan verzamelen. Het kind kraaide van pret. De eenden zetten het op een luid gekwek en de ganzen gakten. Gakken: kent u dat woord? Het is het specifieke woord voor het geluid dat ganzen maken. Ben ik de enige die nog af en toe een woord in de dikke Vandale opzoekt? Om maar te zeggen: misschien ben ik een ouderwetse lul. Mocht ik in de woestijn voor het rode licht staan en er is in geen velden of wegen een auto in het verschiet die van de andere kant komt, dan nog zou ik wachten tot het groen wordt. Dat is mijn karakter. Ik ga er altijd van uit dat afspraken binnen de samenleving een eindproduct zijn van een aantal dialogen en ervaringen tussen mensen. In normale omstandigheden bemoei ik mij nergens mee, maar ik heb ooit een keer een muis in huis gehad en ik haatte die muis en ik heb die muis pas na een paar weken weten te vermoorden en ik vroeg dus aan die mammie of ze dat leuk vond, eendjes voeren en of ze het bericht van de heer Balthazar had gelezen, hier een meter voor haar neus, vooral dan die paragraaf over het ongedierte. ‘Ja,’ zo sprak zij, ‘maar ik zou er wat van krijgen als de politiekers mij zeggen wat ik moet doen of laten.’
Een rebels karakter, die meid. Echt iemand voor Lijst DeDecker.

LUC DE VOS