GLOBALE CULTURELE VERBANDEN

Ik loop al een jaar met het manuscript van een nieuwe roman te leuren die niemand wil uitgeven.
Leve de CVP! heet die roman. Dat is de beste titel van een roman ooit, vind ik zelf. In deze bildungsroman leg ik uit dat de jongeren binnen deze samenleving liever voor de CVP zouden stemmen maar dat ze niet durven omdat ze denken dat andere jongeren hen zullen uitlachen. In wezen zijn bijna alle jongeren conservatief en dit op een Christelijke wijze. Zelfs de meest idiote Leninist is er zich diep in zijn hart van bewust dat hij CVP’er is. Maar al die jonge gasten en meisjes die durven dat natuurlijk niet toegeven. Stel u voor: we zijn op een technofuif in de Eskimofabriek en plots verklaart een braaf meisje dat altijd haar best doet op school aan haar vriendin dat zij lid is van de CVP-jongeren. Algehele consternatie! De dreun valt stil, de TL-lampen floepen aan en er wordt een spot gericht op dat arme meisje. De Flying Dewaele Brothers brullen door de micro: ‘kijk daar, die met haar rost haar en haar onnozele broek van Ann De Meulemeester aan, die truttemie is lid van de CVP-jongeren!’ Om te sterven van ellende. Nooit zal die sloor zich nog ergens kunnen vertonen. Een broek van Ann De Meulemeester! Die jurkjes en die vestjes van de Meulemeester mogen er zijn, die zijn echt prachtig, maar die broeken zijn inderdaad te belachelijk voor woorden. Echt iets voor CVP-jongeren.
Ik bedoel maar, de CVP heeft in deze samenleving een imagoprobleem. De jongeren denken: die CVP’ers die gaan elke zondag naar Meubelen Weba in hun gestreepte training om een nachtlampje te kopen dat ze niet nodig hebben. En ze gaan ervan uit dat dat oersaai is. Maar dat is niet waar, zeg ik u. In de Weba gaan rondlopen in uw gestreepte training om een nachtlampje te kopen dat gij toch niet nodig hebt, dat is gewoon ongelofelijk leutig en gezellig en spannend.
En die optredens van Will Tura en Helmut Lotti, dat zijn oergezellige volksfeesten waar de mensen zich rot amuseren.
Het bewijs zal ik u hier gratis leveren. Op al die technofuiven en zo moeten de jongeren enorm veel chemische drugs tot zich nemen om er tegen te kunnen en niet van verveling omver te vallen vanwege die eindeloze dreun die altijd maar verder dreutelt tot in het oneindige. Hebt u al ooit op een concert van Helmut Lotti iemand drugs zien nemen? Dat betekent enkel dat het optreden zodanig fantastisch is dat ze daar geen drugs nodig hebben.
Neen, de jongeren onderschrijven in hun ziel het maatschappelijk programma van de CVP, maar niemand durft dat toegeven. Ze denken dat ze dan ook een suf kieken zullen worden dat in een training van Ann De Meulemeester in de Weba rondloopt en van die achterlijke platen van Helmut Lotti en Will Tura koopt. Zo’n ezel die naar Radio 2 luistert en van dode opgezette kanaries houdt en die verliefd is op de schele glimlach van Anja Daems en de borsten van Sabine Hagendoren.
Daarom heb ik dat boek geschreven van Leve de CVP!, om de jeugd ertoe aan te zetten hun hart te volgen en hun ouders geen verdriet te doen. Ga toch gewoon mee met uw moeder en uw vader naar Weba op zondag. Geef toe aan uw ware gevoelens, zou ik zo zeggen. Alleen een samenleving die een evenwicht tracht te vinden tussen het gevoel en het verstand kan zichzelf bevestigen in een wereld die volop in beweging is en zoekt naar leefbare socio-economische en globale culturele verbanden.
Maar om heel eerlijk te zijn, zelf doe ik dus wel niet aan mee aan dat CVP-jongerengedoe. Ik kan er immers met de beste wil van de wereld niet tegen, tegen dat rondlopen bij Arsene Weba op zoek naar zo’n onnozel nachtlampje dat ik toch niet nodig heb. En van Helmut Lotti en Will Tura daar hou ik ook niet van. En van Anja Daems hou ik ook al niet. En ik haat dode opgezette kanaries. Stem dus allemaal gerust voor de CVP maar laat alstublieft verder allemaal mijn kop gerust. Ik loop liever wat bezopen rond op technofuiven en dan sla ik af en toe wat chemische brol in mijn kloten want dan heb ik tenminste nog wat lol in mijn ongelofelijk saaie rotleven.