[rev_slider_vc alias=”gevondenvoorwerpen”]

Verzameld schrijfwerk

Toen “Gorki from Belgium” vorige maand de intentie bekend maakte om iedere negenentwintigste van de maand het archief verder te ontsluiten, werd er prompt een parlementaire vraag ingediend. Die luidde: “Wat zullen die snoodaards in februari doen, want die telt dit jaar toch maar 28 dagen?” en kan kort maar krachtig beantwoord worden.
We zullen de vangst van de maand februari exact om middernacht vrijgeven want in het parallelle Gorki-universum is het tussen middernacht en vijf na twaalf vijf minuten lang 29 februari 2015.
Vanaf middernacht kan je hier terecht voor alle losse geschriften van Luc De Vos die ooit verschenen of voorgelezen zijn en die we op de man zijn computer terugvonden. In totaal gaat het over 10 megabytes geniale gekte die we voor jullie plezier doorzoekbaar maakten. Liefhebbers van “Kylie Minogue”, “Mathilde” of “Wok Wally” kunnen zo zonder omwegen hun favoriete column tevoorschijn toveren.
Met het vrijgeven van ‘het verzameld schrijfwerk’ doorprikken we meteen de mythe dat Luc een notoire lanterfanter was. Hij heeft in z’n korte bestaan de meest uiteenlopende schrijfopdrachten aanvaard. Naast zijn columns voor ‘De Standaard’, ‘Zone 09’ en ‘De Morgen’ leverde hij ook gesmaakte bijdragen aan legendarische StuBru programma’s als ‘Collage’ en ‘Club Brussel’. Ook van een literaire schnabbel was Luc niet vies. Zo leverde hij teksten aan fotoboeken, het ‘Belang Van Limburg’, ‘Evita’, ‘Het Nieuwsblad’, ‘Menzo’, ‘Libelle’, ‘Elle’. Deed hij interviews (onder andere met Thé Lau) of eigenzinnige concertverslagen voor diverse media. Ook zijn persoonlijk ‘In Memoriam’, dat hij op Radio 1 voorlas staat er tussen.
Werklieden aller landen, vreest niet. We hebben met Voka afgesproken dat jullie zich voor, tijdens en na jullie lunchpauze  kunnen laven aan de geschriften van uw geliefde volksheld. Geniet zonder mate!

RAS EN AFKOMST

Nepotisme betekent: het onrechtmatig begunstigen van verwanten of vrienden bij het vergeven van posten. Bij de verkiezingen viel het mij op hoeveel zonen en dochters van politiekers er weer mee deden.

Read More

EEN GOED BOEK

Ik las in de gazet dat de uitgeverij van Hugo Claus zo verschrikkelijk kwaad was omdat Het verdriet van België verkozen was tot het meest ongelezen boek aller tijden.

Read More

STUBRU 3

Zijn wij door een te lange vrede in slaap gewiegd, zo luidt de vraag? Liggen wij verdoofd naast het wijnvat. Zijn wij het strijden verleerd en wie zal de wapenen opnemen als de Mongoolse horde op onze vermolmde deuren staat te bonken. Op mij hoeven ze alvast niet te rekenen. Ik doe niet meer mee. Ik heb vroeger al te veel en te hard gevochten. Mijn tanden staan er krom van en ik kijk ook een beetje scheel.

Read More

STUBRU 4

Ik vind Chantal Pattyn zowel funky als sexy. Maar toch vooral funky.

Read More

HET RUIMERE DENKEN

Ik ben op zoek naar waarheid. Vooral binnen mijn oeuvre. Maar ook daarbuiten. Voortdurend de mensen lastig vallen met mijn mening. Dat is een prachtig tijdverdrijf. U moet dat ook eens doen als u tijd en goesting heeft. Ikzelf heb in deze niets te verliezen, ik ben al arm en beroemd. Wat de mensen van mij denken dat gaat aan mijn verheven zielenleven voorbij.

Read More

LIGGEN IN HET GRAS

Hebt u al een keer een kat in het gras zien liggen? Neen, dat kan immers niet, katten houden niet van gras.

Read More

OMRINGD DOOR IDIOTEN

Zowel met vreugde als met een gevoel van weemoed las ik vorige week de schitterende reportage in dit eigenste schitterende weekblad over Sint-Jacobs.

Read More

POEJOET!

Zacht weerklonken de vuvuzela’s door de zomernacht. Poejoet! Poejoet! Dat weemoedig geluid maakte mij weemoedig. Oorzaak en gevolg liggen vaak heel dicht bij elkander.

Read More

GOD IS EEN DJ

God is een DJ. DJ’s zijn overal en op alle plaatsen en zij kunnen niet falen.

Read More

VAARWEL EN MISSCHIEN TOT ZIENS

Twaalf maanden lang heb ik u de eer gehad u, mijn liefste lezeressen en ook lezers, deelachtig te maken aan mijn zoektocht naar het goede en het schone in de mens. Ik heb u geduid op de geneugten die verbonden zijn aan deugden zoals vrijgevigheid, zuinigheid, liefde tot de natuur, beleefdheid in de omgangsvormen en nog vele dingen meer. Ik hoop dat u er in de eerste plaats van genoten hebt, van de lectuur van mijn geschriften, bedoel ik. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ik u een ogenblik verpozing mocht schenken. En mochten mijn geschriften enige vorm van reflectie hebben teweeggebracht, dan is dat alleen maar meegenomen maar het hoefde natuurlijk niet echt.

Read More

ALLES GAAT VANZELF

Ben ik de laatste van deze generatie mooie jonge mensen die nog honger heeft gevoeld en kou heeft geleden? Niet dat ik er trots op ben want het is beter van rijk en gelukkig te zijn dan arm en ongelukkig.

Read More

LATER ZEKER, MISSCHIEN

Net als Jezus, die pas op zijn dertigste zijn blijde boodschap begon te verkondigen, leidde ik lange tijd een uiterst anoniem bestaan. Dit tegen wil en dank.

Read More

EEN ONZEKERE TOEKOMST

Zondag was het Pasen. De Heer was waarlijk opgestaan en had de dood overwonnen en alles zou ooit nog wel een keer goed komen. Dat geloven wij katholieken en we hebben ergens gelijk, zo meen ik. Ik leg later wel een keer uit waarom.

Read More

EEN KERSTGEDACHTE

In kerststemming verkerend, zo zaten wij daar, mijn maat Rocky en mijzelf dus, ergens op café. Kwansuis kwam het gesprek op enige onderwerpen die niet noodzakelijk de kernboodschap van het kerstgebeuren in zich droegen, maar er toch enigszins naar neigden vanwege het melancholieke karakter van die onderwerpen.

Read More

DE VERWEZENLIJKTE UTOPIE

Wij hebben hier in onze goede stad de regionale televisiezender AVS. Ik ben dol op de ouderwetse gezellige manier waarop ze berichten over dingen die alleen ons aanbelangen. Ik vind het goed dat wij bericht worden over deze stad die ons eigen is en waar we leven en lol maken. Verbondenheid met het volk om mij heen is mij niet vreemd.

Read More

WIJ NADERDEN VAN ALLES HET EINDE

’t Was winter. ’t Was guur en het woei. En wij naderden van alles het einde. Niet het volbrengen naderden wij, maar het einde. Niet het baren maar het afbreken van wat ooit bijna een zwangerschap was.

Read More

Zing ons een vrolijk lied

verslag Rock Werchter 2003 – deel 1
Het Nieuwsblad

Donderdag. Om een uur of drie in de namiddag kom ik aan met de bus in Werchter, samen met een heleboel schitterende jongens en meisjes die een jaar lang hun best hebben gedaan op school en nu een welverdiende vakantie hebben verdiend. Ikzelf, ik moet nog van alles doen en veel dingen bewijzen. Ik moet onder andere nog twintig platen maken en tien boeken schrijven. Daar moet ik dringend een keer werk van maken. Pas dan zal mijn ziel rust vinden.

Read More

IGGY!

Zoals men wellicht al weet, er is iets merkwaardigs aan de hand met Iggy: die jongen kan geen moment stilstaan. Eventjes een ogenblik van reflectie, een mijmering, dat is er nooit bij.

Read More

NIETS IS GRATIS

Het verleden waarin wij stil en ongedwongen alles voor elkander deden is voorgoed voorbij. Ik kan dit enkel toejuichen. De individualisering van de samenleving is een zegen Gods.

Read More

HOOGMOED

Toen ik in 1978 mijn exemplaar van de LP Animals van Pink Floyd helemaal kapot had gespeeld had ik eigenlijk een nieuw exemplaar moeten gaan aanschaffen.

Read More

EEN ZIEKE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM

Ik kwam deze week op mijn levenspad iemand tegen die zei dat hij onze nieuwe CD Eindelijk Vakantie enerzijds schitterend vond maar anderzijds dan toch weer niet zo wereldschokkend schitterend als die van de Paranoiacs.

Read More

EINDELIJK REGEN

De lenteregen viel op de daken en de kasseien. De kastanjes bloeiden en geurden. De stad was leeg, schoongespoeld. De straten blonken van zuiverheid. Ik snoof de smetteloosheid in mijn longen en de lucht die ik uitademde werd een troostrijke wolk die opsteeg ten hemel.

Read More

HET VOORSPELBARE

Ik schrijf altijd maar verhalen. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk hoor. Je gaat voor het lege blad zitten, je schrijft het vol en dan is het af. En dan heb je dus wat. Je hebt altijd wat. Dat is zowat het rare. Er komt eigenlijk voortdurend van alles op je af. Ik heb er eigenlijk ook niet om gevraagd. Ik hang wat rond en verder zie ik dus wel.

Read More

DE NEGENTIENDE EEUW

Ik zit hier een boek te lezen over Friedrich Nietzsche, de bekende Duitse wijsgeer die begon te leven in 1844 en daar, tot ieders en ook zijn eigen opluchting, mee ophield in 1900. Hij was een uiterst onaangenaam man.

Read More

KIEST HEDEN EIEREN VOOR UW GELD

Ik kom altijd wel iemand tegen. Dat komt, je wil wel eens wat aandacht en dan begeef je je onder de mensen en daar komt dan meestal wel onheil van en je zou beter thuisblijven maar anderzijds denk je dan, we moeten onder de mensen zijn, het is niet goed voor de mens dat hij alleen is, zondig zelfs is het niet te hopen op de vrede die kan groeien uit het samenzijn, ook al lijkt dat waanzin want alleen in de droom die wordt gedroomd kunnen wij waarlijk leven, niet in het samengaan met de wereld.

Read More

EEN BAKEN VAN LICHT.

Ooit, in een ver verleden, toen ik nog een verlaten eenling was waar niemand van wilde houden, had ik eens een lied gemaakt dat vertelde over mijn eerste schooldag op het college en over hoe ik daar toen, wandelend door de naar ondergang geurende gangen plots op de onthutsende maar tegelijk geruststellende gedachte was gekomen dat het allemaal nooit meer goed zou komen maar dat het mij, verdikkie, allemaal überhaupt sowieso toch niet kon schelen.

Read More

MUZIEK VOOR LEVEN

Geboren worden en na een paar jaar op deze aarde moeten vaststellen dat u beter niet geboren was, dat is het lot van vele kinderen.

Read More

ORANJE

Het waren de Hollanders die de kleur oranje hadden uitgevonden want oranje bestond niet in het op het moeras veroverde laagland. Wortels waren wit. Maar ter ere van de grote vorst en fornicator Willem van Oranje waren de wortelboeren oranje wortelen beginnen kweken omdat Willem ook de dictator was van een land in het zuiden dat Oranje heette en waar appelsienen groeiden en bloeiden, perfecte bollen, gevuld met suiker en honing.

Read More

IMPERFECTION

Tout est à sa place, même le gant de toilette pend à sa place. Il n’y a aucun problème en vue. La paix règne ici. Les esprits sont paisibles. En apparence. Mais en voyant la louche, le doute s’installe.

Read More

ORANGE

Ce sont les Hollandais qui ont inventé la couleur orange, car l’orange n’existait pas dans les basses-terres gagnées sur les marais. Les carottes étaient blanches. Mais en l’honneur du grand souverain et fornicateur Guillaume d’Orange, les cultivateurs de carottes ont commencé à faire pousser des carottes orange car Guillaume était aussi le dictateur d’un pays du Sud appelé Orange où poussaient des orangers donnant des boules parfaites remplies de sucre et de miel.

Read More

DENKEND AAN BOER MINNE

Het was de laatste dag van september. De zon scheen over de hete tegels van de speelplaats, de ramen stonden open en buiten rook het naar hooi op nabije akkers.

Read More

DISFUNCTIONEEL NAAKT

Deze hele komende herfst lang heb ik de eer en het genoegen de muziek en een bijrolletje te mogen spelen in het toneelstuk genaamd: De Alpenzusjes. De regisseur drong er op aan dat ik in dit stuk een functionele naaktrol zou vervullen.

Read More

EEN BEKEERLING

Zelf nog meegemaakt: toen de bibliotheek van Gent nog in het oude gebouw aan het Baudelopark huisde moest iemand die een boek wilde ontlenen de naam en de auteur van dat boek invullen op een bonnetje, dat bonnetje afgeven aan een bediende achter de balie en die ging het dan zoeken middenin een geheime stapel boeken die ergens verborgen lag in enige duistere krochten.

Read More

HET LIED DAT ONS SAMENBRACHT

Dat noemen ze dus de twijfel, dat je met iets bezig bent dat je al een paar jaar doet en waarvan je dan plots denkt : mensenlief, wat een hopeloze kletskoek ! Dit was de sombere gedachte die mij overviel toen ik mij in het gezelschap bevond van het Hollandse meisje Tamara waarmee ik gedurende drie kwartier had staan biljarten. Ik had nog maar een keer gewonnen en dat was dan nog omdat zij, in een ogenblik van veronachtzaming, er de zwarte bal had ingeschoten en dat mocht niet onder de gegeven omstandigheden volgens de regels van dit spel.

Read More

WIJ NADERDEN VAN ALLES HET EINDE

’t Was winter. ’t Was guur en het woei. En wij naderden van alles het einde. Niet het volbrengen naderden wij, maar het einde. Niet het baren maar het afbreken van wat ooit bijna een zwangerschap was.

Read More

JONGENS EN WETENSCHAP

En u, meneer De Vos, ja u, wat denkt u ? Bestaat er zoiets als een nationaal gevoel bij ons volk en zo ja, op welke manier moet men dit duiden, specifiek dan in verband met voetbal ?

Read More

DOKTER NELLY

Ooit was ik een verschoppeling. Niemand zag mij graag. Sinds ik zanger ben geworden en op televisie kom, ben ik niet meer eenzaam.

Read More

SOUPER BIJ KAARSLICHT

Wij worden bestookt met beelden die ons relationeel gedrag conditioneren. Wij apen het gedoe van mensen na die wij zien op televisie en in de media in het algemeen.

Read More

JAH RULES!

Naar de Gentse feesten gaan is helemaal niet lastig. Stop toch allemaal met klagen. Weet u wat er bijvoorbeeld lastig is: alleen thuis zitten met een kind dat diarree heeft en niet weet waar kruipen van miserie en dat staat te bleiten aan uw oren tot u er compleet zot van wordt. Dat is lastig!

Read More

HET MOOISTE JONGENTJE VAN DE KLAS

Het resultaat van deze enquete verwondert mij geenszins. Er zijn heel veel voorbeelden aan te halen van mannen met een nogal onaantrekkelijk uiterlijk die de mooiste vrouwen konden wegkapen. Het typevoorbeeld uit de geschiedenis is de geslaagde liaison van Simone de Beauvoir met Jean-Paul Sartre.

Read More

DE HARDWERKENDE VLAMING

Eindelijk zijn de septemberse feesten afgelopen. Jongens, wat ben ik blij. Ik kon immers niet meer. Ik was compleet zot geraasd.

Read More

Groeten uit Gent – 6

Dankzij de moderne communicatietechnieken zijn de mensen minder dan ooit bereikbaar geworden. Welgefeliciteerd, zou ik zeggen! Het zijn die antwoordapparaten die het hem doen denk ik, en vooral ook het volume aan berichten. Die mailboxen bijvoorbeeld lopen voortdurend vol met tijdingen waar niemand een boodschap aan heeft.

Read More

LEVE DE VOORUITGANG

We leven in een wonderlijke wereld. Iemand die honderd jaar geleden leefde zou, indien hij terugkwam op aarde, zijn ogen niet geloven en wellicht helemaal dol worden en zich bang in een hoekje verschuilen. Het gemak waarmee het postmoderne individu zich aanpast aan steeds weer nieuwe tijden en wonderlijkheden is verbazingwekkend. Ik heb bijvoorbeeld nog de tijd meegemaakt van de intrede van de elektrische tikmachine.

Read More

HERNIEUWD GELUK

Vorige week zag u hier geen column van mijn hand. Dit kwam niet door onachtzaamheid, onverschilligheid of luiheid van mijnentwege. Ik geloof in arbeid en discipline en vooral in deadlines, die zijn heilig voor mij. Ik weiger wie dan ook de kans te geven te moeten zeggen: ja, die Vos, die heeft weer zijn werk niet gedaan, de leeghanger, hij zal weer te veel gezopen hebben.

Read More

STIK DAN, MET JE ROTHOND

Mijn omzwervingen voeren me soms langs een ten dode opgeschreven bos dat vol staat met zieke sparren. ( Hak ze toch om, mij niet gelaten. Bouw er huizen voor hulpbehoevende gezinnen. Laten we daarvoor bijdragen, in solidariteit met onze medemensen.)

Read More

DE MUUR

Ik heb in de gazet gelezen dat ze het Belgacomgebouw gaan hertimmeren. Sommige postmoderne denkers zullen dat jammer vinden. Zij menen dat gebouwen de tijdsgeest waarin zij werden opgericht moeten weerspiegelen.

Read More

EEN STILLE ZONDAGAVOND

Ik hoop dat ze nooit de zondagrust afschaffen. De zondag moet de dag des Heren blijven. Ik hoop dat onze vrienden de middenstanders dat begrijpen.

Read More

EEN SNOOD PLAN

We staan met onze nieuwe single alweer helemaal op nummer één in De Afrekening op Studio Brussel. Dat is een alternatieve hitparade voor jonge gasten met skateboards die in normale omstandigheden fan zijn van Green Day en Rammstein.

Read More

OP WEG NAAR DE TOEKOMST

Ik bevond mij te Gent. Ik liep over de brug over de Schelde achter de Vooruit. Daar zat een meeuw eenzaam te dobberen. Zo rustig zat zij daar te dobberen dat het enigszins opviel.

Read More

MIJN EEUWIGE DANK

Toen mijn ene broer in 1970 in het ziekenhuis werd opgenomen voor de behandeling van een acute appendixontsteking was ik hevig jaloers. Ik was een kleuter toen en droomde ervan ook een appendicitis te krijgen, hetgeen niet lukte omdat dat soort dingen vanzelf komt, schijnt het.

Read More

HET GELOOF IN DE GEEST

Ik slaag er maar niet in tot een erotische lustbeleving te komen zoals ik die ooit droomde toen ik nog jong was.
Met iedereen deed ik sex in die gezegende tijd.

Read More

DAT EEUWIGE GETOB

‘Er razen allerlei treinen aan onze neus voorbij en wij staan er in het station van Balgerhoeke naar te kijken als waren wij een kudde slapende wrattenzwijnen die werden opgeschrikt door de stampede der gnoes.’

Read More

EEN KLASSIEK DENKER

Iemand die zowat alles afweet van kunst en vooral van klassieke muziek is onze goede streekgenoot en bestsellerauteur Jef Geeraerts. U moet hem echt bezig om het te geloven. Tijdens een televisie-uitzending over het Elisabethconcours voor piano was hij de praatgast van Fred Brouwer.

Read More

ONS NIEUWE TEDDYBEERTJE

Hoewel ik in wezen maar niet uit overtuiging een enorme heterosexueel ben was ik vroeger een tijd lang homosexueel omdat ik in mijn rijpere jeugd plots hevig verliefd geworden was op één bepaalde jongen. Dat was raar want alle andere mannen en jongens vervulden mij in die tijd met afschuw. Het was een schitterende blonde magere jongeling die ik bespiedde in allerlei kleedkamers en in het zwembad waar hij zijn hemeltergende, zaligmakende zwembroek met witte en blauwe strepen droeg. Witte en blauwe strepen, de vlag van Griekenland inderdaad. Alles was een symbool in die vervloekte tijd.

Read More

IK WORSTEL EN ONTZWEM

Het was die nacht dat ik het product tot mij had genomen. Ik had het een keer eerder gedaan, maar toen werkte het niet. Nu werkte het, dat product. Het was een pil die ergens in een laboratorium was aangemaakt en die ik had aangeschaft bij een jong meisje dat een ambulant handeltje dreef in het product en dit binnen het kader van een sociaal gecorrigeerde vrijemarkteconomie.

Read More

ONS BERNADETJE

Even een les in gewijde geschiedenis: Bernadette Soubirous was een meisje dat leefde in bittere armoede. Zij hoedde varkens en geiten. Op haar veertiende jaar begonnen de verschijningen van Maria aan de grot van Massabielle, een stuk of twintig in totaal, verspreid over een aantal maanden.

Read More

AMOR VINCIT OMNIA

Beste Amelie,
Ik heb met veel belangstelling en stijgende ontroering uw schitterende boek in één lange ruk uitgelezen. Het is een boek over de liefde. Over hoe de liefde alles overwint. Alle mannen zijn ellendelingen en idioten maar met dat soort bijkomstigheden valt er te leven. Amor non talia curat. Op kleinigheden let de liefde niet, zo schrijft Vergilius in zijn Bucolica. Dit gegeven lijkt mij ondanks uw schampere, bijtende observaties de diepere kern van uw boek.

Read More

HET REGENDE

Het regende pijpenstelen. Het regende oude wijven met klompen. Het water viel met bakken uit de hemel. Want als het regent uit het oosten, regent het zonder vertroosten.

Read More

CULTUUR IS PLEZANT

Bert Anciaux belde mij op deze week. Hij had veel goede dingen gehoord over mij. Dat ik zo mooi was en zo vooruitstrevend. Een echte bolleboos op politiek en cultureel vlak. Of ik niet zijn extern adviseur wou worden.

Read More

IN DIENST VAN HET HOGERE

Zonder chemicaliën tot mij te nemen, want daar kan ik niet goed tegen, stapte ik vol goede moed door de grote ingangspoort van Pukkelpop. Ik leef in de droomtijd, dacht ik op dat ogenblik.

Read More

DE AANBIDDING VAN DE RAM

Van die grote gevoelens en zo, daar ben ik allemaal geen echte voorstander meer van. Ik heb het gezien en bekeken en ik heb er zo langzaam aan wat genoeg van, voor mij hoeft het niet meer zo nodig. Ik bedoel, kom het toch allemaal halen, je mag het hebben en je mag het houden, wat moet ik er mee ?

Read More

GENURK EN GENEUZEL

4/11/1999 Boekenbeurs Antwerpen

Mensenlief, wat leid ik toch een ellendig rotleven. De mensen zeggen tegen mij: maar Vos toch, gij zijt toch jong en mooi en intelligent, waarover klaagt gij dan. Ja, ik weet het, ik ben enorm intelligent maar vooral jong en mooi. Wat baat het echter jong en mooi en intelligent te zijn als gij geen geld en succes hebt.

Read More

OPPASSEN!

Op een bepaald moment vroeg ik mij af of ik die gasten van Das Pop niet aan het stalken was.

Read More

EEN NIEUWE TIJD

Het Belgacom-gebouw zal er nog zeker honderd jaar staan, dat heb ik gelezen in deze eigenste gazet vorige week. We moeten er van leren houden. Dat is de enige oplossing.

Read More

Groeten uit Gent – 10

Nu Saddam Hoessein achter slot en grendel zit kunnen we overgaan naar de belangrijke zaken. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, kent u dat? Ik mocht er ook een keer aan deelnemen, een paar jaar geleden.

Read More

EEN KRONKELEND PAD

Ik vereenzelvig de Voskenslaan in de eerste plaats met het bekende atheneum aldaar. Op een bord aan de ingang staat te lezen: Atheneum Voskenslaan: Standing, Toekomst en Traditie. De school bekleedt inderdaad met oud-leerlingen als Dirk Frimout en Victor Horta en Freya Van Den Bossche en Katia Vlerick en de beruchte DJ TLP een vooraanstaande positie in de samenleving met de daarbij behorende intellectuele distinctie.

Read More

HET GEBROKEN GLAS

Het was een zondagnamiddag. Ik was bij mijn tante Cordule na het eten van de confituurtaart plots van verveling in elkander gestuikt en bewusteloos afgevoerd naar het Sint-Lucashospitaal.

Read More

DE VRIJHEID VAN MENINGSUITING

Ik kan het niet laten. Ik heb alweer een ellendig rotboek geschreven. Het heet ‘Het Mensdom.’ Zo slecht, bijna niet te geloven.

Read More

WAT HAD U LIEVER WILLEN VOORKOMEN? DE HOLOCAUST OF DE OPWARMING VAN DE AARDE?

Omdat ik zelf ongeveer drie akkoorden kan aanslaan op mijn piano, durf ik, staande in de schaduw van de schemering van een oneindig ver licht, een flauw vermoeden te koesteren wat het zou zijn om bijvoorbeeld een pianoconcert van Dimitri Sjostakovitsj ten gehore te brengen. Een onmogelijke oceaan van muzieknoten, waar voor de gewone sterveling geen einde aan lijkt te komen.

Read More

EEN SPECIFIEKE SITUATIE

Op Dranouter zag ik die gasten van Arsenal. Alweer een band uit Gent die de wereld gaat veroveren. Ik hoop het van harte want Arsenal dat is echt een topband echt waar, bijna zo goed als Soulwax.

Read More

Vooruit – uitgelezen

Zo’n drie jaar geleden werd nagenoeg heel West-Europa overspoeld door die verschrikkelijke nieuwe munt de Euro.

Read More

DE LAATSTE DANS

Ik zie langs de baan veel van die affiches die oproepen om naar een bepaald televisieprogramma te kijken waarin bekende Vlamingen aan het dansen gaan, hetgeen mij deed denken aan de danslessen die het Sint-Lievenscollege organiseerde in mijn tijd.

Read More

STUBRU 21

Af en toe maak ik, in ogenblikken van woede en verbittering, gedichten. Want eigenlijk ben ik van oorsprong een dichter. Ik schrijf al gedichten van mijn tien jaar trouwens. Reeds op die jonge leeftijd had ik het therapeutisch effect van een gedegen liefdesgedicht ontdekt. Toen ik elf was begon ik dan plots romans te schrijven. Ik schreef een dozijn avonturenverhalen voor kinderen.

Read More

OP DE BUS

Ik heb al veel geleerd in mijn leven, en dan voornamelijk hoe het niet moet. Met ouder worden leert men vooral zich niet te laten vangen door verwachtingen en illusies.

Read More

EITJE

Van een volmaakt hersenloos geluk getuigen ook die politici die niet lijden aan inlevingsdramaturgie. Afbraakretoriek van potsenmakers met een gesubsidieerde pet op? Met het kopje schuin tegemoetkomen, die jongens. Prevelend aan het handje van economische wetmatigheid. Maar vanbinnen: hilariteit.

Read More

STUBRU 10

Het komt altijd allemaal op hetzelfde neer: ik doe iets jij zegt iets en ondertussen zijn we weer goed bezig geweest en hebben we ons niet verveeld. Er is van alles gebeurd en alleman is content. En verder is het mijn taak allerhande chiromeisjes te entertainen op zaterdagavond, anders niet. Daaruit put ik de vreugde die mij gaande houdt.

Read More

POPMUSIC IS EASY

Popmuziek maken is helemaal niet moeilijk. Laat u niets wijsmaken door al die wijsneuzen. Ik zelf doe het al jaren. Met tonnen succes. De mensen zien mij graag. Overal waar ik kom word ik vrolijk toegejuicht. ‘Wees welkom, goede vriend, roepen ze, en wat zal het wezen? Champagne, wodka, drugs of een boterham met kaas, misschien?‘

Read More

LENTE IN GENT

Wederom is een nieuwe lente ontsproten en hebben wij de winter overleefd.
Een deel van mijn volk wil ik zijn. Wat is er schoner en edeler deel uit te maken van een volk dat vol vreugde in eendracht de komst van de lente viert.

Read More

VOORUIT

Ik zat zondagavond samen met Benedicte in het café van de Vooruit. ‘Die beelden van die vier naakte mannen, het is allemaal nogal retro,’ zo sprak Benedicte, ‘en ik vind: retro is zo passé.’

Read More

SEPTEMBER, GOUDEN ROOS

Ik heb de zomer alweer overleefd. Het was een schone zomer. Maar elke dag is voor mij sowieso een geschenk. Ik ben elke ochtend blij dat de zon opkomt, helemaal gratis. En dat wij daar bijvoorbeeld niet elke keer opnieuw een mensenoffer moeten voor brengen.

Read More

EEN WIT KONIJN

Iemand zei mij: schrijf een keer wat meer over pijn. Maar dat probeer ik nu net niét te doen. Ik probeer de pijn uit de wereld te helpen door schone liedjes te zingen en enorm onnozel te doen op allerlei podia.

Read More

DAS RHEINGOLD

In mijn leven gebeurde er iets erotisch. Het was op een zondagnamiddag. Ik was net naar de opera geweest. Naar ‘Het Rijngoud’, het voorspel tot de trilogie ‘De Ring van de Neveling’ van Richard Wagner.

Read More

IN LONDEN

Ik was ter gelegenheid van de Olympische spelen samen met mijn maat Rocky naar Londen gegaan en dit op uitnodiging van de Belgische staat.

Read More

MARJAN DE LEEUW

De internationale eretitel Man van het jaar 2001 zal deze keer ongetwijfeld toegekend worden aan Marjan de leeuw. Ik begrijp ook niet waarom hij Marjan heet, maar het is wel een echte mannetjesleeuw.

Read More

WEES EEN VOORBEELD VOOR ONS VOLK

Ik zou al die studenten die willen ingaan op de uitnodiging van Paul Jambers om hen gedurende een jaar te volgen in hun doen en laten willen waarschuwen: betrouw die gast niet. Hij is naarstiger dan ooit op zoek naar gestoorde mensen die hij dan belachelijk kan maken in zijn programma.
In Vlaanderen vindt hij nauwelijks nog slachtoffers. In het begin ging het nog.

Read More

DE VERBEELDING AAN DE MACHT

Ik ga nu mijn dertigste Gentse Feesten in. In 1977 was ik er bij als beginnende puber. Sindsdien heb ik geen dag meer gemist.

Read More

RADIO BRATISLAVA

Wij waren in staat alle zenders uit heel Europa te ontvangen. Vreemde plekken waar niemand ooit zou komen: Beograd, Helsinki, Praha, Andorra, Tunis. Was het de bedoeling geweest van de ontwerpers van deze radio’s de broederschap onder de volkeren te bevorderen?

Read More

EEN LICHTEND BAKEN

Men vraagt mij zo vaak hoe het komt dat de stad Gent tegenwoordig zulk een lichtend baken vormt binnen het Vlaamse cultuurlandschap. Ik ben zelf socioloog noch cultuurwetenschapper maar het antwoord ligt mijns inziens voor de hand: we hebben hier te maken met een enigszins verontrustende braindrain die enerzijds de op zich al schitterende stad Gent nog meer luister verleent maar anderzijds het Vlaamse binnenland dreigt leeg te zuigen.

Read More

EEN EENZAME VERLEGEN JONGEN

Jongens toch, al die miserie in de wereld. Waar gaat dat eindigen. De mensen zien elkander niet meer graag. Vroeger deden de mensen tenminste nog iets voor elkaar. Als gij honger had dan gaven ze u een boterham en als gij zin had om sex te doen, dan boden de schone vrouwen zich vanzelf aan. Ik heb het zelf nog meegemaakt in mijn tijd. Ik was een eenzame verlegen jongen.

Read More

SPAREN HELPT NIET

Op vakantie gaan, dat doe ik niet graag. Ik weet dat ik met deze levenshouding veel mensen tegen de borst stuit.

Read More

Cityzine

Nergens zie je zoveel meiden in minirok als in Gent. Gisteren zag ik zelfs een meisje van zestig in een kort oranje jurkje kledingzaak Twiggy aan het Duivelssteen binnenstappen. Het was aan het motregenen, maar er hing een opklaring in de lucht, dus die dame had voor alle veiligheid voor de blote benen gekozen. Noem mij gerust een fan.

Read More

AAN HET NOORDZEESTRAND

Nu is de glorieuze zomer voorbij en moeten wij ons storten in alweer een winter van discontentement. Aldus zou Shakespaere het eventueel formuleren. Schrijven, het is een vak.

Read More

HET LEGGEN VAN VERBANDEN

Het is mijn taak als kunstenaar om de verbanden die binnen deze samenleving bestaan bloot te leggen en te doorgronden en deze verbanden te duiden voor mijn volk.

Read More

IK JUICH JE LOF TOE

In mijn zoektocht naar allerlei vormen van lustbeleving en geestverruimende avonturen begeef ik mij soms naar een feest in de hoop daar het geluk te vinden in het gezelschap van mensen. Vooral feesten waaraan een tombola is verbonden kunnen op mijn belangstelling rekenen want als dat feest je dan bedroefd maakt en je ziek van verdriet weer huiswaarts moet, wat niet ondenkbaar is, kun je nog altijd een prijs winnen.

Read More

GRATIS VOEDSEL EN BIER

Zoals u misschien weet ben ik zanger van een popbandje. Als we gaan spelen zijn we met negen man op de baan. Vier muzikanten, twee roadies, een lichtman en twee geluidstechniekers.

Read More

STUBRU 7

Duister was de nacht, nat was het water en katholiek was de paus en het incidentele was alweer puur toeval.

Read More

INTERVIEW MET THE LAU DOOR LUC DE VOS

In Amsterdam zit ik samen met Thé Lau in het kleine café aan de haven. Zijn eerste boek, een verhalenbundel, heet: ‘De Sterren van de Hemel’.
Vooral over dat ene verhaal, ‘Stella’, heb ik allerlei vragen in mijn hoofd die ik uiteindelijk allemaal overboord gooi.

Read More

IMPERFECTIE

Alles hangt op zijn plaats, ook dat washandje, proper op zijn plaats, van enige problematiek kan geen sprake zijn. Hier heerst vrede. Er is rust in de geesten. Zo lijkt het. Maar in verband met de pollepel was er twijfel gerezen.

Read More

DE GESCHIEDENIS DER TIJDREKENING

In verband met het millennium moet er mij echt iets van het hart om u allen een grote vergissing en een groot onheil met oudejaarsavond van dit jaar 1999 te besparen.

Read More

ZUID-AFRIKA

Luc De Vos trok in maart met zijn band Gorki naar Stellenbosch in Zuid-Afrika om er te spelen op het plaatselijke festival ‘Woorfees’. Een kort verslag en een beschouwing van de zanger zelf.

De Kaapprovincie moet de Hollandse kolonisten die er honderden jaren geleden arriveerden een geweldig land geleken hebben. Al die prachtige bergen die zich spectaculair in die overweldigende oceaan storten, die hete moesson die hen aangenaam in hun door zout en wind en vrieskou gelooide gezichten blies. Het moet voor die magere Hollanders een bijna ontroerende ervaring zijn geweest. Ik kan mij voorstellen hoe zij vanuit hun kille klamme kikvorsland hier na een ellendige zeereis in een sardienenblik op den duur in een paradijs arriveerden en beseften aan welk ellendig noodlot zij waren ontsnapt. Hier moet alles makkelijk hebben geleken. Holland was een moeras waar ze elke cent in twee moesten bijten en hier groeiden de appelsienen zomaar aan de bomen en de gebraden kippen vlogen hen zomaar in de mond. Ze moeten hier iets gevonden hebben dat op het ware geluk leek. Dat blijkt ook uit de ontroerende plaatsnamen die ze bedachten voor de vestigingen die zij stichtten: Mooibergen, Nooitgedacht, Rustgevonden, Welgemoed, Geluksoord.
Ik meende een zelfde onbevangen simpele vreugde te aanschouwen in de ogen van de mensen die opdaagden op het festival waar we met de groep dienden te spelen. De mensen waren blij dat er iets gebeurde. Er gebeurt blijkbaar niet echt veel in Zuid-Afrika en de blanke mensen zijn ongelofelijk content wanneer er een keer een paar nazaten van hun voorouders uit het oude continent voor wat amusement komen zorgen. Ironie en cynisme hebben ze daar nog niet ontdekt, zo lijkt het. Ze vinden alles puik.
Het is een raadsel dat de tegenstellingen in dit schone land zo groot zijn en blijven. Ik begrijp er eerlijk gezegd niets van. Maar ik begrijp sowieso niets van het leven. Daarom ben ik ook zanger geworden. Maar ik denk altijd: zolang er iemand liederen zingt en zolang er mensen komen naar luisteren is er nog hoop. Zuid-Afrika is nog volop op zoek naar ware vrede en gelijkheid. Maar er wordt aan gewerkt, zo mag ik hopen.

LUC DE VOS

EEN KIND VAN ATHENE

Ik begon me pas zorgen te maken toen het ijlen een aanvang nam. Het lijden had reeds uren daarvoor zijn intrede gedaan maar daar had ik weinig aandacht aan besteed.

Read More

IMMER WEER HETZELFDE LIED

Kent u dat radioprogramma op Studio Brussel, De Afrekening? Dat is een beetje een alternatieve hitparade voor de jonge gasten. In plaats van Marco Borsato of Beyoncé of Xandee staan daar altijd van die Amerikaanse metalbandjes en punkgroepjes op nummer 1. Want al dat lawijt, dat horen de jonge gasten graag. Korn en The Offspring en zo, of Linkin Park, of Slipknot of Venus in Flames.

Read More

EEN BREDE MAATSCHAPPELIJKE DISCUSSIE

Na afloop van een brede maatschappelijke discussie die wij hier de jongste maanden hebben gevoerd staat het nu definitief als een paal boven water: Soulwax is de beste groep van België, daarna komt dEUS en de derde beste groep is Noordkaap.

Read More

DE LIEFDE OVERWINT ALLES

Ik wil hier zeker de vreugde rond het liefdesfeest van Valentijn niet verstoren maar voor veel eenzame mensen is Valentijn een kwelling. Gelukkig ken ik zelf niet veel eenzame mensen. Ik vind eenzame mensen zo dood en doodvermoeiend met hun eeuwige gemekker.

Read More

GEVONDEN VOORWERPEN

Mijn maat Rocky kwam zwijgend naast mij aan de toog zitten. Het leek alsof hij een spook had gezien, zo wit zag hij. Tegelijk scheen hij verzonken te zijn in een dromerig waken.

Read More

EERST HET VRETEN EN DAN DE MORAAL

Ik was deze middag aanwezig op een communiefeest bij Poolse vrienden. Die Polen geloven nog altijd in God en daarom moest die ene kleine zijn eerste communie doen.

Read More

STUBRU 12

Vroeger in mijn tijd dan waren alle popmuzikanten allemaal dommekloten. Nog dommer dan coureurs. Want coureurs konden in die tijd alreeds een behoorlijk verhelderende en scherpe analyse maken van de wedstrijd.

Read More

EEN PURPEREN ONDERBROEK

Toen ik achttien jaar was werd ik verliefd op Susan, die blonde zangeres van The Human League. Dat was niet verwonderlijk, want zij was echt wel mijn type: het Engelse dellentype.

Read More

EEN CULTUURHISTORISCH PERSPECTIEF

Ik wil het vandaag hebben over trends in haarmode. Wanneer men lang genoeg leeft wordt men als vanzelf een ervaringsdeskundige en kan men op den duur over alles meepraten.

Read More

DE DECKER REDT HET VRIJE WESTEN

Het was een uiterst terneergeslagen Jean-Marie De Decker die ik een week geleden aantrof aan de toog van café Bij Mariette en Abdoelllah, vlak achter de Wetstraat.

Read More

Groeten uit Gent – 13

Mijn lievelingsheld uit Kuifje is natuurlijk kapitein Haddock, die goeie ouwe brulboei met het gouden hart. En maar brullen, jongens. Het is om te gieren. Hij bedoelt het zo goed en toch gaat het altijd weer mis. Haddock wil vooral gewoon gezellig thuis zitten en zijn pijp roken maar telkens weer weten ze hem te vinden om hem te tergen. Is het niet Bianca Castafiore dan zijn het wel de detectives Janssen en Jansen die op zijn systeem komen werken. Ik kan mezelf geweldig inleven in die trouwe kapitein. Zijn we niet in wezen allemaal een beetje als Haddock? Willen we niet allen thuis blijven en wat door het raam zitten staren of een beetje in de tuin wandelen en de rozenperken harken, ver weg van de wereld. Maar het is de wereld die er ons telkens weer toe dwingt ons huis en onze eigen haard te verlaten om allerlei avonturen te beleven, om desnoods de halve wereldbol af te reizen op zoek naar wat eigenlijk? Het geluk, zegt u? Maar dat geluk, dat was toch thuis? Waarom willen mensen voortdurend avonturen beleven? Mocht iedereen gewoon thuis blijven zitten dan was er nooit oorlog zei Sartre en potverdorie, voor een keer had Sartre gelijk.
Een van Haddocks ergste kwelduivels is Serafijn Lampion. Kent u Lampion? Natuurlijk kent u Lampion! Het is uw eigen nonkel die te veel gedronken heeft op het trouwfeest en op tafel kruipt om moppen te tappen. Ja, u kent hem, uw eigen Serafijn Lampion, het paradigma van de vrolijke Belg, de olijke bompapa, die in verzekeringen doet en als handelsreiziger aan de kost komt. De typische burgerman, een Brusselaar bij voorkeur of een Antwerpenaar, een man van de wereld, die ieders voornaam kent en altijd content is en die vraagt of er cognac in huis is. Ja, u kent hem, die Serafijn Lampion, die op uw zenuwen komt werken met zijn gezwets. En natuurlijk is hij de voorzitter van de plaatselijke club, het geeft niet welke club, hij is er de woordvoerder van of de voorzitter, die duivel-doet-al. En hij heeft over alles een mening en vooral over het voetbal en zeker ook over de politiek. Neen, hij twijfelt niet deze man, hij gaat recht door zee. En in de zomer trekt hij met het gezin naar Blankenberge. En zijn vrouw is een huissloor en zijn kinderen zijn dikkerdjes die chips en chocolade vreten.
Haddock en Lampion zijn elkanders tegenpolen. Haddock is de mens die niet tevreden is met zijn lot en kwaad is op de hele wereld. Iemand die het bestaan hier op aarde een slechte grap vindt. Haddock wil rust, rust, eeuwige rust. Lampion houdt van dit bestaan, hij omarmt het volle leven, hij gaat al fluitend en zingend op zijn doel af en hij krijgt altijd alles voor elkaar. Onverstoorbaar, met een eeuwige glimlach op het gelaat en een kwinkslag paraat.
Dat soort mensen, het is inderdaad om te huilen dat soort mensen.

LUC DE VOS

1 SEPTEMBER

Nu het nieuwe schooljaar begint heb ik nog een goede raad voor de jongens en meisjes in het middelbaar onderwijs. Het is een slimme truuk om flink te kunnen slapen in de klas.

Read More

DE VERWOESTHEID DER DINGEN

Droeve late zonnestralen vielen over lege velden. Dit soort zin is wellicht al vaak neergeschreven in gedichten maar in dit geval dekte de vlag de lading: droeve late zonnestralen vielen inderdaad over lege velden. Ik kan het echt niet nauwkeuriger formuleren.

Read More

THIS CHARMING MAN

Na een aantal ongelukzalige omzwervingen, dertien stielen en dertien ongelukken, was ik op een school beland waar ze vreemde talen bestudeerden. Een nobel streven dat ik vruchteloos ook tot het mijne trachtte te maken.

Read More

JULLIE MAKEN VEEL TE VEEL LAWAAI

Jullie maken veel te veel lawaai, schreeuwde ik de arbeiders toe die doende waren met behulp van een bulldozer, een kraan en een drilboor de straat op te breken.

Read More

DRAMATISCHE ONTWIKKELINGEN

Ik heb dus alweer een verpletterend meesterwerk geschreven, de fictief autobiografische roman De rest is geschiedenis. In Zweden gonst het al van de geruchten.

Read More

PURPLE PANTIES

When I was eighteen years old I fell in love with Susan, the blond singer of The Human League. That was not surprising, since she was really my type: the English slut type. That is one of my erotic phantasms, the English slut type.

Read More

EEN SCHADUW IN DE SCHEMERING

Ik ben al geruime tijd heteroseksueel. Al sinds mijn twaalfde, geloof ik. Voorheen was ik verliefd op jongentjes. Op Benny uit mijn klas, met zijn zwarte krulletjes en zijn lief reeënnekje. En op Johnny die naar klaprozen en lelietjes-van-dalen geurde. Met zijn lekker zachte dikke buikje waaraan ik mijn oor te luisteren legde naar het borrelen van zijn maag. Het was een wonderlijke tijd.

Read More

DE GEVIERDE NIEUWSLEZER

Bavo Claes zat te treuren in café De Brave Moordenaar, een leuk jongerencafé waar ik dikwijls toefde om met de leuke jonge mensen van mijn soort wat te praten over politiek en sociale thema’s zoals het Eurosongfestival.

Read More

LANG LEVE HET SOCIALISME EN ZO.

Na afloop van de Gentse Feesten werden twee dingen plots duidelijk. Enerzijds: negers kunnen niet dansen en anderzijds: het is krankzinnig niet in God te geloven.

Read More

WAY OVER YONDER

Wat is het toch jammer dat er geen vrede heerst op de aarde. Ik zou zo graag hebben dat men alle geweld en oorlog uit de wereld zou bannen. Indien men alle wapens zou omsmeden tot ploegscharen en alle legers zou afschaffen, zou dat niet fijn zijn?

Read More

STAANDE VOOR HET VUURPELETON

En dan nu even een ander onderwerp. Want de mensen kunnen blijkbaar deze week maar over één ding praten. Ik vertel u een waar gebeurd verhaal. Ik leerde Pim Fortuyn vijf jaar geleden kennen op de Gentse Feesten. Echt waar. Ik was wakker geworden onder een boom in het Baudelopark. Het moest al in de late namiddag zijn. De zon geselde mijn geschramde kop met haar vlammende stralen. Wat was er vannacht allemaal gebeurd? Het zou voor eeuwig een raadsel blijven. En wellicht was dat maar goed ook.

Read More

LEVE DE CITY PARADE

Ik stond ergens aan de Afrikalaan naar de City Parade te kijken die traag en denderend van vreugde aan mij voorbij trok en ik moest plots denken aan de splitsing van het arrondissement Halle-Vilvoorde.

Read More

MITTERAND A GAND

Voor hetzelfde geld was Gent van de aardbodem verdwenen. Het heeft geen haar gescheeld. Naar ik verneem uit getijdenboeken zou Keizer Karel een keer samen met de Hertog van Alva op de toren Van Sint-Baafs zijn geklommen. Een ogenblik stonden ze toen met elkander te overleggen of ze de hele boel niet meteen plat zouden smijten.

Read More

DIE AMBETANTERIK

Zwaarbeladen, zwoegend, met in mijn handen twee overvolle boodschappentassen, die elk wel tien kilo wogen, gevuld als zij waren met aardappelen en appels en bananen, vatte ik mijn tocht aan die mij van de Vrijdagsmarkt naar mijn woonst zou leiden.

Read More

ALLES BESTAAT AL

Wat betreft het opvullen van het gat in de markt is De Wasbar een schot in de roos. Dus ik zou zeggen: proficiat, jongens, en nog veel succes toegewenst in de horeca en het vrije marktgebeuren.

Read More

ZONE 09 VOORWOORD

Ik had het ter gelegenheid van het zomernummer van dit magazine waarvan ik editor in residence ben (baas, dus) een keer willen hebben over Margareth Thatcher.

Read More

NAAR DE RACING

Ik ging met mijn maat Rocky naar Racing Gent. Hij is zoals de meeste mensen een voetbalfan. Ik ken niets van voetbal maar ik vind het wel een tof spelletje. Er wordt alleen te veel drukte rond gemaakt.

Read More

KONING EENOOG

Ik trad binnen in het land der blinden. Dit land bevindt zich in de gemeente Laken, in Brussel, in een vergeten straat niet ver van het paleis van onze vorst.

Read More

WRAAK

Jongens, wat heb ik raar gedroomd vannacht, sprak Toby tot mij. Ik droomde dat er een heks in mijn slaapkamer zat. Ik was dol van angst. Toen belde ik de brandweer en die is er die heks met de brandslang komen uitspuiten, dus dat is gelukkig nog goed afgelopen.

Read More

HET EREBURGERSCHAP

Ik zat met mijn maat Rocky dwaze praat te verkopen in café de Video. Plots wilde Rocky toch een keer ernstig uit de hoek komen. Hij nam het woord: ‘Vos, ik vind dat toch allemaal uiterst schrijnend al die toestanden in de wereld.’

Read More

GELUKKIG ZIJN

Vorige week was ik aanwezig op het Hartenpijncongres in de Vooruit en ik stond altijd maar te denken aan Snof en Pipco.

Read More

ODO, DE WAAKHOND

Waarom rijden de rijkswachters eigenlijk niet meer met Porsches? En waarom moest er niemand lachen met mijn mop over die waakhond?

Read More

HET ONVOLTOOIDE LAND

Ik zat zondagavond te kijken naar een uitzending voor meerwaardezoekers. Altijd en overal ben ik op zoek naar de meerwaarde. Ik ben immer bereid, zelfs op mijn leeftijd, iets bij te leren. Het schijnt dat de oude romein Cato nog op zijn tachtigste Grieks is beginnen leren. Men zou zeggen: jongen, dat is echt de moeite niet meer, laat het rusten. Rookt gezellig een pijp bij het haardvuur en trekt u nergens meer iets van aan. In het oude Rome bestonden er echter nog geen pijpen, dus in die zin kan men het nog enigszins begrijpen dat er mensen waren die uit pure verveling Grieks begonnen te leren.

Read More

DE EMOCRATIE

Ik wil het hier heden hebben over iemand die ik niet bij naam zal noemen omdat ik zijn privacy respecteer en hem dientengevolge onder de schuilnaam Ward De Bever zal ten tonele voeren.

Read More

ZAK

Geleerde onderzoekers in de communicatiewetenschappen beweren dat de gemiddelde krantenlezer in eerste instantie de stripverhalen en overlijdensberichten bekijkt. Ik niet, ik lees altijd eerst de datum op de voorpagina van de gazet. Wanneer er dan bijvoorbeeld staat: dinsdag 7 september, dan denk ik meestal: god jongens, is het nu alweer 7 september? En Dan pas lees ik de overlijdensberichten. Misschien uit een diepgewortelde, niet nader te verklaren nieuwsgierigheid omtrent het feit of ik er zelf nog niet bijsta.

Read More

EEN SOCIAAL KADER

Mijn vader had een kleine boerderij en veel kinderen. Gedurende een zekere periode, in de jaren zestig, waren we met negen thuis, zeven kinderen en pa en ma.

Read More

DE OORLOG IS VOORBIJ

Ik dacht eens dat iemand een Turk was maar het was geen Turk. Het was een gewone autochtone Vlaming die, geloof ik, Marcel van Damme of zo heette, gelijk de meeste mensen.

Read More

DAT IS JAMMER

Ik heb weer iets bijgeleerd, en dat op mijn leeftijd. Het was iets over Status Quo, die popgroep van vroeger.

Read More

DANK U INDIA

Ja vrienden, het is weer nieuwjaar en dus tijd om onder te duiken want ik heb dit jaar weer ongelofelijk veel vijanden gemaakt. Maar de mensen willen mij niet begrijpoen. Ik wil overal en altijd vrede stichten. De lieve vrede bewaren.

Read More

EEN VERSTILDE WANHOOP

Niemand wil mij geloven maar het is de taak van de openbare omroep de dode dingen in ere te houden. Het is een taak die de BRT plichtbewust vervult door middel van uizendingen als het swingpaleis waar men de dood haarscherp in beeld brengt.

Read More

HET NIEUWE JAAR

Mijn maat Rocky sprak tot mij: ‘Vos, ze gaan Zwarte Piet afschaffen om het racisme en het fascisme te bestrijden.’

Read More

EEN FRISSE DUIK

Wie mij in badpak wenst te aanschouwen moet zich nu zondag naar de Coupure begeven alwaar ik met honderden andere helden in het water zal duiken.

Read More

IN HET ZWEMBAD

Ik ging een keer gaan zwemmen in de Van Eyck. Dat was ondertussen al eeuwen geleden. Ze hebben het zwembad gerenoveerd en het is er nu eindelijk proper, zo mocht ik tot mijn vreugde vaststellen.

Read More

DE ZOEKMACHINE

Mijn maat Rocky heeft een probleem met heteroseksuele vrouwen: wanneer hij nuchter is durft Rocky niet met hen te praten en wanneer hij dronken is dan kan hij het niet meer.

Read More

EEN GRIEKSE TRAGEDIE

(over gestrengheid)

Bij de bakker zag ik een jongetje. Een nogal rondbollig, bepaald onsympathiek ogend jongentje van een jaar of negen. Terwijl zijn moeder een taart bestelde trachtte hij voortdurend op de glazen toonbank te kruipen, een smeltende chocoladekoek in zijn ene hand, zijn hoogstpersoonlijke mobiel telefoontje in zijn andere. Zijn moeder stond er op te kijken en zei, louter voor de vorm: ‘Timothé, doe dat niet, lieveling, gij gaat eraf vallen.’ Dat jongentje luisterde toch niet, daar had deze vrouw zich al jaren geleden bij neer gelegd. De bakkerin zag met lede ogen hoe Timothé met zijn chocoladekoek de hele toonbank onder smeerde.

Read More

WE HAVE SWINE

In this country of mud, built on mounds of earth in the estuary of the large rivers that flowed down from the mountains of Europe to hurl themselves onto the mire here, we found ourselves in a land of plenty straight after the war. Following deprivation and hardship, this is where we ended up in this distant future. Now we find ourselves under a mountain of meat, meat from pigs, those omnivorous animals.

Read More

DE FIETSENDIEF

Ik heb twee dagen in de Culture Club gezeten. Resultaat: veel interessante, sterke vrouwen ontmoet en veel gratis champagne gekregen van allerlei vriendelijke mensen.

Read More

IK BEN ZO MOE

Ik heb mij weer goed geamuseerd deze week. Ik mocht bijvoorbeeld in de Ancienne Belgique in Brussel liedjes van Metallica gaan spelen. Dat was lachen geblazen. Alleen de fans van Metallica in de zaal konden er niet mee lachen.

Read More

RECHTVAARDIGHEID EN VERANTWOORDELIJKHEID

Nu deze heerlijke lentedagen zijn aangebroken en iedereen op de terrassen in Gent van het zonnetje geniet en in de polaire bries een longontsteking zit op te doen, wil ik het toch even hebben over rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid. Mensen verwijten mij vaak dat ik zo ouderwets ben, zo conservatief zelfs, vooral op moreel vlak. Ik heb ooit een keer gezegd dat stoute kinderen een pak slaag verdienen.

Read More

EEN HEIDENS BABYLON

Vorige vrijdag had ik de eer het mooie dorp Bavikhove in West-Vlaanderen te mogen ontdekken. Kunstschatten of historische gebouwen zijn er niet. De mensen zijn er arm maar uiterst gastvrij en hartelijk.

Read More

IN HET VOETBAL ZIJN DOELPUNTEN ZEER BELANGRIJK

Ik ga mij vanaf nu met van alles beginnen te moeien. Zelfs als zijn het mijn zaken niet. Ik hoor de mensen al bezig: Vos gaat er zich eens mee moeien. Het zal weer wat zijn. Maar ik vind er is te weinig liefde overal, echt waar, dat is mijn mening en ik deel ze. Deze samenleving is geobsedeerd, niet door de liefde maar door de dood.

Read More

ZONDER PENALTY

Toen ik een kleine jongen was speelde de ploeg van ons dorp kampioen in vierde provinciale. Het was het jaar waarin Standard Luik landskampioen werd, en onze ploeg had dezelfde clubkleuren als Standard, rood en wit. Dat vond ik op dat moment een opmerkelijk feit. Ik ben toen gaan kijken naar de kampioenenviering. De ploeg moest nog een laatste match spelen maar ze waren al zeker van de titel. Zelf voetbalde ik niet en ik had er ook weinig belangstelling voor. Ik kroop liever in de bomen en verbeeldde mij dat ik Tarzan was. Ik was een echte bosaap. Maar die dag ging ik dus kijken, ik wilde delen in de vreugde van de kampioenen.

Read More

DE BALLADE VAN ROCKY SMOLDERS

Ondanks zijn veel te lange haar
kreeg Rocky Smolders van nonkel een gitaar
hij leerde snel zijn drie akkoorden
en schreef een lied vol sombere woorden

Read More

APRIL FOOLS

Het was in die tijd, meer dan 3000 jaar geleden, dat de 1 aprilgrap werd uitgevonden, in een gebied ten oosten van de Middellandse zee.

Read More

HET GESPREK

Ik had mijn maat Rocky al een hele tijd niet meer gezien. Misschien moest ik hem eens opbellen. Maar ik vind dat zo ingrijpend, naar iemand telefoneren.

Read More

Goedenavond dames en heren,

Mede ook dankzij de steun van het feestcomité wil ik u hartelijk welkom heten op dit alweer zoveelste schitterende gebeuren dat in de provincie Limburg op het punt staat een aanvang te nemen. En dit allemaal dus dankzij de steun van het feestcomité. Zonder de uitdrukkelijke steun van het feestcomité zou dit gebeuren onmogelijk thans een aanvang hebben kunnen nemen en ik wil mij dan ook tot alle leden van het feestcomité in het algemeen maar ook tot elk van hen in het bijzonder richten en mede ook namens alle deelnemende verenigingen mijn dank aan hen betuigen en dit vanuit de grond van mijn hart.

Read More

TWEE DINGEN

Ik zou twee dingen willen zeggen: Twee dingen. Voila, ik heb ze al gezegd. Ik kondigde toch aan dat ik twee dingen wilde zeggen en toen zei ik dus: twee dingen. Meer hoef ik er niet aan toe te voegen.

Read More

Niemand begrijpt mij

Om mijn nieuwe prachtplaat verkocht te krijgen moet ik mijn mening over van alles te kennen geven in allerhande publikaties. Of dan vroegen ze onlangs bijvoorbeeld hoeveel ik vroeger masturbeerde en wat daarbij mijn favoriete fantasma was.

Read More

LEVE DE SOSSEN!

Ik ga voor Bruno Matthys stemmen want dat is mijn beste vriend. Hij staat als nieuwkomer op de negende plaats op de lijst van de SP.a voor de gemeenteraad. Het zal de eerste keer zijn dat ik voor de sossen zal stemmen. Ik stem al heel mijn leven voor de groenen. Voor de provincieraad zal ik op Groen! stemmen omdat ik hoop dat ik aldus een bijdrage zal leveren tot de redding van de planeet.

Read More

HEDEN MOSSELEN

Nu is eindelijk het mosselseizoen aangebroken. Laat u niets wijsmaken: de herfst en niet de zomer is het jaargetijde der mosselen.

Read More

EEN ILLUSOIR KARAKTER

Ik ben naar Madonna gaan kijken in Amsterdam en het begon heel spectaculair. Ze kwam uit een discobol nedergedaald. Ik was onder de indruk, net zoals al die andere mensen in de zaal.

Read More

EEN NIEUW GELUK

Ja jongens, het was mij inderdaad het millenniumpje wel, zeg. God jongens toch, wat een millenniumpje. Het was in vele opzichten het meest bewogen milleniumpje sinds mensenheugenis.

Read More

HET ONVERWACHTE

‘Moppen met dieren erin, dat zijn de beste, Vos,’ zo sprak mijn vriend Rocky.

Read More

POSTMODERN MORALISME

Hebt u ook zo genoten van die versleten televisieprogramma’s die onze goede oude staatsomroep nu volop opnieuw aan het uitzenden is?

Read More

NAAR WALIBI EN DE HOEREN

‘Hij zit er nu al maanden over te zagen en ik ben op zoek naar één of andere idioot om met ons kind een keer naar Walibi te gaan,’ sprak mijn echtgenote zacht. ‘hebt gij soms geen goesting, Vos?’ Want mijn echtgenote noemt mij altijd Vos en dit in plaats van Luc. Ik had er bij haar nochtans op aangedrongen om mij bij mijn voornaam te noemen en niet bij mijn lapnaam omdat ik dat enigszins onbeleefd vind van harentwege naar mij toe maar ze noemt mij toch Vos en dit om mij te tergen.

Read More

WAT SCHEELT ER TOCH IN GODSNAAM MET U ?

Mijn arm nachtdiertje toch, telkens als ik u ’s morgens kom wakker maken dan tref ik u in uw slaap steeds weer aan met de kaken hard opeen geklemd, uw lippen verkrampt in een smartelijke grijns, uw handen de lakens omvattend als waren het grashalmen waaraan u zich vast dient te houden om niet in een afgrond te duikelen. Of heb ik het mis ?

Read More

VOORUITGANG EN VERMAAK

Die Speedy Gonzales, dat is toch een echte topmuis. Met zijn kracht, zijn vernuft en zijn snelheid staat hij altijd op de bres voor zijn vrienden. En hoewel zijn bestaan een aaneenschakeling is van schermutselingen met allerlei katten die hem naar het leven staan, is hij steeds opgeruimd in zijn gemoed. Gerechtigheid en vreugde zijn aldus de twee begrippen die hij hoog in zijn vaandel voert.

Read More

HET WERK VAN DE DUIVEL

Het is met Techno zoals met seksualiteit. Men wordt het in wezen nooit beu. Telkens wanneer men denkt: nu heb ik er genoeg van, is er toch weer die honger naar een nieuwe ervaring.

Read More

SCHIP EN TREIN

Mocht Stephenson vandaag op deze planeet wandelen en men zou hem een trein aanwijzen en vragen: ‘wat is dat ding hier, meneer?’, dan zou hij wellicht antwoorden: ‘nu ja, dat is, denk ik, een trein, een toestel dat ik tweehonderd jaar geleden ontwierp.’

Read More

HET DJ-GEBEUREN

‘Mocht ik een wens doen, dan zou ik wensen dat ik rijk was,’ zo sprak mijn vriend Rocky tot mij.

Read More

Geachte studenten,

Ik heb uw verhalen gelezen en de liefde waarmee u over onze goede stad Gent schrijft heeft mij diep getroffen. Het is een voorrecht, zo blijkt uit uw pennenvruchten, in deze stad jong te zijn en vrolijk de toekomst tegemoet te blikken.

Read More

DE SINT-BERNARDSHOND

Maandagavond was er weer dat idiote taalexamen op de televisie, Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Inderdaad, met hoofdletters. U zou er van verschieten hoeveel mensen dit gebeuren ernstig nemen.

Read More

ERRID

Ik was een keer zeer kwaad geworden op een Franstalige Belg omdat die zich gedroeg volgens het schema van een aantal vooroordelen.

Read More

HET DUISTERE LICHAAM

(over schroom)

De vrijheid waarmee men vandaag over erotiek praat, bestaat nog niet zolang. Ik meen mij te herinneren dat men het in de media tot diep in de jaren tachtig van de vorige eeuw enkel over erotiek had in een bepaald wetenschappelijke context. Alsof men nog steeds, twintig jaar na de seksuele revolutie, niet in staat was onbezorgd met die zwaarbevochten vrijheid om te gaan. Het had wellicht met de eenvoudige volksziel van de Vlaming te maken, met zijn angst voor de hoogmoed van het genot. Wie geniet is gelukkig en wie gelukkig is wekt afgunst. Daarom liep niemand met zijn geluk te koop. Sociologie kan soms simpel zijn.

Read More

EEN EMANCIPATORISCH GEGEVEN

Zoals u wellicht weet ben ik de zanger van een Vlaamse popgroep. Tal van mensen, waaronder mijn eigen moeder, stellen mij vaak de vraag: en, brengt dat wat op, zanger zijn, neen zeker? Dan antwoord ik altijd: ik moet tenminste niet elke dag om zeven uur opstaan om tegen mijn goesting naar mijn werk te gaan en ik krijg overal waar ik kom gratis bier en boterhammen met salami. Dan lachen ze groen, ik kan het u verzekeren.

Read More

DE KLOOF

‘Ik stort mij in de reclamebusiness,’ had mijn maat Rocky tegen mij gezegd, ‘daar valt poen te scheppen en dat is puik!’

Read More

IK HAAK AF

“Ook Club haakt Europees af”, luidt een titel die ik hier ergens lees in een krant. Club, dat is de voetbalmaatschappij Club Brugge. Dat wist ik dus. Hoewel er miljoenen clubs van allerlei strekking, waaronder tal van postzegelverzamelaarsclubs, hevig doende zijn hun bestaan te verantwoorden, bestaat er onder de gegeven omstandigheden slechts één club en dat is Club Brugge. Zoals er ook slechts één Jean-Marie bestaat en slechts één Jean-Luc. Ik kan dat allemaal feilloos duiden wat alweer bewijst dat ik perfect met beide benen en met heel mijn lichaam en ziel pardoes midden in de wereld sta.

Read More

EEN LEZERSBRIEF

Dat we dat nog mochten beleven: de economie stagneert, meer zelfs: zij krimpt! Vijf jaar geleden hadden ze mij gevraagd gedurende de zomer een dagboek bij te houden in de krant De Morgen.

Read More

SPETTERENDE FEESTEN

Het waren spetterende feesten geweest. Er was zelfs ergens een meisje gesignaleerd met enkel een slip aan die een fles champagne over haar eigen blote boezem had gespoten.

Read More

HET RAADSEL VAN HET MYSTERIE

Ze moeten mij nooit meer vragen om mijn mening te geven over Pukkelpop. Het is toch nooit goed. Wat verwachten de mensen eigenlijk. Dat ik een mening formuleer over een gegeven dat in essentie te simpel is om dood te doen. U gaat, onder invloed of niet, een beetje dwaas voor een podium staan dat daar expres is neer geplant en dan het gebeurt het: plotsklaps verschijnen er als bij wonder een aantal jongeren op dat podium die een paar instrumenten ter hand nemen en die vervolgens op min of meer kundige wijze een lied aanheffen waarbij ze zich bedienen van een lyriek die er in wezen verder niet toe doet. Popmuziek is de allerschoonste der schone kunsten en hoe dat komt is en blijft een raadsel maar het is een mysterie zoals ook de liefde van God en de engelen een mysterie zijn.

Read More

EEN MOOIE AVOND

Ik was met Rocky naar Antwerpen getrokken. Rocky is al jaren lang mijn vriend en vaak zijn wij op zoek naar een manier om uit de verveling te treden die de hoofdmoot van ons bestaan vormt.

Read More

LEKKER SHOPPEN

Vaak ga ik windowshoppen. Sommige individuen zijn er tegen maar ik kan begrijpen waarom bepaalde woorden in het Engels aantrekkelijker zijn dan in het Nederlands.

Read More

HET LEVEN IS TE KORT

Brünnhilde, Gerhilde, Ortlinde, Waltraute, Schwertleite, Helmwige, Siegrune, Grimgerde en Rossweise: zo luiden de namen der negen Walküren.
Wanneer u als ouder nog een keer een meisje op deze wereld werpt, denk dan eens na over deze namen. Het moet niet altijd Britney, Kelly, Naomi of Klytaemnestra zijn.

Read More

OSCARS

Mijn maat Rocky vroeg mij: ‘Vos, hebt gij eigenlijk al een prijs gewonnen de jongste dagen?’ Ik begon te zweten. Ik zei: ‘het is inderdaad wat kalm geweest, het is al geleden van vorig jaar: toen hebben we met de band een prijs gewonnen van Radio 2.

Read More

DISCO ACTION

Ik heb de ongelukkige handicap van een ambetante klootzak te zijn die het nooit kan uitleggen op de goeie momenten. Want hoe je het ook draait of keert, van die goeie momenten om iets uit te leggen in verband met gevoelens en lustbeleving, die zijn zeldzaam.

Read More

GEZELLIG QUIZZEN

Dankzij een goddelijk toeval wist ik wat een gyroscoop was. Daardoor kwam het dat De Witte Patrick en De Vos Luc deze quiz wonnen.

Read More

DAT WAS IK DUS

Het was slecht weer want het waaide en het regende hard. Dat is de kern. En dan nu de details, enkel voor diegenen die daar tijd voor en zin in hebben.

Read More

GOED NIEUWS

Voor de zoveelste keer begaf ik mij als politiek commentator voor omroep Studio Brussel gewetensvol naar die ellendige wekelijkse persconferentie van premier Verhofstadt. De verzamelde schare wetstraatjournalisten had bloed geroken. De economische groei bedroeg dit kwartaal slechts twee komma zeven procent. De regering had nochtans een groei voorspeld van twee komma negen procent. Er hing spanning in de lucht. De messen waren scherp geslepen.

Read More

Goedenavond dames en heren,

Mede ook dankzij de steun van het feestcomité wil ik u hartelijk welkom heten op dit alweer zoveelste schitterende gebeuren dat in onze stad Gent op het punt staat een aanvang te nemen.

Read More

ANTWERPEN, VERVLOEKTE STAD

Ik trok vorige zaterdag naar de Vooruit om er samen met mijn medemensen deel te nemen aan het wereldvermaarde Studio Brussel-feest. Ik ben er eerlijk gezegd nog niet goed van. Al die schone, intelligente jonge mensen. Ik word er zo dood en doodmoe van.

Read More

HET WARE GELOOF

Nero komt uit de tijd van de overschotten. De mensen aten altijd overschotten. Vroeger, bedoel ik, in die tijd toen het verleden nog niet voorbij was.

Read More

IN DE DONKERSTEEG

Wij zijn als kinderen. Zoals een kind zijn wij dat voortdurend veranderingen verwacht en daardoor in een gezegende toestand van verhevenheid leeft. Wij wensen niet in het heden te bestaan maar naar de toekomst uit te kijken. Vandaar de dofheid en de geestelijke armoe en de ontreddering die ons bestaan vaak overschaduwt wanneer wij niet krijgen wat wij wensten.

Read More

ZOMERVREUGDE

Hoera, het is weer zomer! Vrolijk en fris gewassen en geschoren loop ik door mijn goede stad Gent. Ik heb een paar centen op zak en er bestaan mensen die van mij houden. Soms moet een mens gewoon content durven zijn met zijn lot en niets meer willen wensen.

Read More

UREN VAN VERBONDENHEID

Binnen mijn uitgebreide oeuvre bestaat er in wezen slechts één thema, zo heb ik door zelfstudie ontdekt. Het gaat altijd over een puber van ongeveer veertien jaar die zich op duistere plekken gaat verstoppen om daar op zijn gemakje zijn private geslachtsdelen te stimuleren zodat hij er persoonlijk flink veel deugd van heeft en dusdoende tot een seksueel hoogtepunt komt dat hem een vorm van vervulling schenkt en een vrede met de wereld die rondom hem verder woedt. Daar komt het in mijn liederen en mijn essays voortdurend op neer.

Read More

Groeten uit Gent – 05

Ik kan u tot mijn vreugde melden dat ik nog steeds geen lid ben van het legioen der bezitters van een mobiele telefoon. Ik heb wel een gewone telefoon thuis maar die gebruik ik enkel om de hulpdiensten te bellen wanneer er alweer een ongeluk is gebeurd hier in huis.

Read More

ORANJE BOVEN

Het waren de donkere dagen voor Kerstmis. Ik liep over de Vrijdagmarkt. Ik trachtte zoals zo vaak aan volstrekt niets te denken, hetgeen mislukte.
Aan de Meerseniersstraat kwam ik langs een paar Hollandse kerstinkoopsters gewandeld.

Read More

TE LEDEBERG

Ik ging een keer met mijn maat Rocky wat lol gaan trappen, kwestie van ons wat te amuseren. We gingen op café in Ledeberg, want daar kennen ze ons nog niet.

Read More

OP REIS NAAR DENEMARKEN

Op de druk bijgewoonde wekelijkse persconferentie van de eerste minister verliep weer alles naar wens. Verhofstadt zei: ‘jongens, we hoeven ons nergens druk in te maken, alles gaat goed in België. Zijn er nog vragen?’

Read More

RAUW EN INTENS BEZIG BLIJVEN

Toen ik gisteravond binnenstuikte op de Rock-Rally in Opwijk blaakte ik al uren op voorhand van zelfvertrouwen. Er kon mij niets gebeuren. Ik had de rockrally al bijna eens gewonnen, tien jaar geleden, had dat kieken van een Stijn Meuris er in laatste instantie geen stokje voor gestoken. Maar we hadden toen toch de finale gehaald met ons gevoelig kleinkunstliederengezeik en we waren zelfs derde geëindigd en we hadden als prijs elk tien drankbonnetjes gekregen.

Read More

Groeten uit Gent – 12

Alleman een gelukkig nieuwjaar. Ik wens ook deze schitterende krant een gezegend jaar toe met allemaal goed nieuws voor de mensen.

Read More

SCHULD EN BOETE

Ik kreeg dit jaar van Sinterklaas een CD van Kylie Minogue. Vorig jaar had ik helemaal niets gekregen. Ik was veel te stout geweest. Al mijn zuurverdiende centen opgedaan in café’s en discotheken en overal de onnozelaar uitgehangen.

Read More

DE EERSTE BUS IN DE MORGENSTOND

Een verzopen novemberochtend in 1978. Ik sta aan de halte. Een kwartier geleden lag ik nog in mijn bed en droomde ik dat het leven een lolletje was dat eeuwig zou duren en ik nooit meer naar school moest. Tot mijn moeder aan het bittere einde van mijn droom kwam zeggen dat mijn droom een leugen was en het leven geen lolletje.

Read More

KEIHARDE PORNO

Omgaan met seksualiteit, erotiek, het lichamelijke, ziedaar de uitdaging voor het postmoderne individu in een samenleving die openbaarheid in deze materie als uiterst evident beschouwt en deze openbaarheid ook waardeert.

Read More

HET IS NIET TE GELOVEN

Het is niet te geloven waar ik mij op mijn gezegende leeftijd nog allemaal mee bezig houd. Het is in wezen een soort zoektocht naar een innerlijke vervulling maar aan de buitenkant lijkt het meestal op een waanzinnig rennen van hot naar her op zoek naar een beetje aandacht voor mijn gevoelens.

Read More

ZIEDAAR MIJN WENS

In deze samenleving wil iedereen doen wat zijn hartje begeert, anders komt er miserie van. Dat komt door het gedemocratiseerde onderwijs.
Nog niet zo lang geleden bestond dat nog, het niet-gedemocratiseerde onderwijs. Ik heb op mijn vijftiende bijvoorbeeld nog een kaaksmeet op mijn oren gekregen van de studieprefect. Dat deed hij met opzet. Op mijn oren, bedoel ik.

Read More

ONDENKBAARHEID

Ik zit hier in de gazet naar tekeningen van Gustav Klimt te staren. Het betreft een artikel over een tentoonstelling van Klimt in Parijs. Het zijn allemaal tekeningen van meisjes die hun eigen geslacht strelen.

Read More

LANGS DE WEGEN

De mensen denken dat ik hier de helft van de tijd met mijn duimen zit te draaien en mij dood zit te vervelen omdat ik toch niets te doen heb en alleen de zaterdagavond een paar liedjes moet gaan zingen.

Read More

RUNDSKOP

‘Hé, jij daar met je rundskop, roskam je paard!’ Deze zin schoot mij te binnen op straat.

Read More

MIJN KATER

Ik had een verschrikkelijke kater. Het was een echte schobbejak want muizen vangen, dat deed hij niet. Integendeel, hij was een muizenvriend. Snorrebaard zo luidde zijn naam.

Read More

OP ZOEK NAAR WAARHEID

Ik ben op zoek naar waarheid. Vooral binnen mijn oeuvre. Maar ook daarbuiten. Voortdurend de mensen lastig vallen met mijn mening. Dat is een prachtig tijdverdrijf. U moet dat ook eens doen als u tijd en goesting heeft.

Read More

ZO ZIJN DE DINGEN HELAAS

Wanneer er in de toneelstukken van William Shakespeare iemand ten tonele verschijnt, bijvoorbeeld de aartsbisschop van York, dan schrijft onze goeie oude Willy: ‘enter: the Archbishop of York.’

Read More

STUBRU.UIT

In het verleden bestond Studio Brussel nog niet. Ik spreek nu van de jaren zeventig, toen ik nog een snotjong was. Gelukkig was er Jan Van Rompaey.

Read More

LEVE DRANOUTER!

Van de Dranouters van de jongste jaren herinner ik mij vooral Sinéad O’Connor. Ik was niet een echt grote fan van dat hysterisch wijf. Iemand die staat te huilen in een videoclip, die vind ik meteen hysterisch, het ligt aan mijn opvoeding, denk ik. U weet het nog wel, dat stomme liedje van Prince, Nothing compares to you.

Read More

HET IS ONGELOFELIJK

Mijn zwijgen strekt zich uit over de koele aarde. Mijn ziel rust in haar bedding van zacht ronkend bloed. Overweldigend geuren de gele rozen in de tuin, aan het firmament onder avondzon fladdert de gouden koperwiek en ik ben in het reine met mezelf.

Read More

WE GAAN NAAR ZEE

Ik heb gedurende de jongste jaren bij mijzelf een nieuw fenomeen ontdekt: ik ga tegenwoordig graag een keer naar de zee.

Read More

EEN BOM GELD

Er is weer een bom geld verdiend in de amusementsindustrie het afgelopen jaar. En zoals altijd diende ik mij tevreden te stellen met de kruimels die van tafel vielen.

Read More

Luc De Vos, kruipt in de huid van ILJA LEONARD PFEIJFFER

Zij kolkte mij midscheeps aan de hand van Liguriana tipica, als daar zijn: zwellende tieten met tepels als dampende wulken. Zena Leonardini, pijpster van ambacht en met volle teugen. Mijn klaarkomst was nakend, in dit stinkhol in Vicco della Croce Bianca, duistere stille steeg, ter ontratting aanbevolen.

Read More

LEVE SKY NEWMAN!

Het klopt inderdaad dat Britney Spears niet zulk een grote boezem heeft als blijkt uit haar decolleté. Hier is inderdaad sprake van een enorme duw-op bustenhouder.

Read More

EEN HANDLEIDING

Ik had ze liggen, de smeerlappen, ik had immers de handleiding gelezen, die van de nieuwe autoradio.

Read More

ALLEEN DE LIEFDE TELT

Ik leid een rijkeluizenleven en toch heb ik geen geld. De mensen zijn afgunstig jegens mij omdat ik voortdurend in allerlei gelagzalen de grote jan en de onnozelaar uithang. Ze vragen: ‘hoe doet gij dat, Vos, geen geld hebben en toch al flierefluitend door het leven gaan, alsof er niet moet gewerkt worden en wij niet in het zweet ons aanschijns onze boterham moeten verdienen?’

Read More

Taalschrift

Ik denk dat ik nog nooit in mijn leven een puntkomma heb geschreven, noch een gedachtestreepje, noch een dubbele punt, laat staan een asterix. Of moet dat zijn: asterisk? Nu schrijf ik blijkbaar toch een dubbele punt. Moet daar dan een hoofdletter achter, achter een dubbele punt? Ik weet dat allemaal niet en ik heb eerlijk gezegd ook geen zin om dat soort regels te gaan nakijken. Ik maak toch nooit lange zinnen. Ik heb dat soort leestekens niet nodig.

Read More

GEEN MENING

Een Vlaamse krant had een aantal jaar geleden het onzalige idee tot mij het verzoek te richten om Thé Lau van The Scene te gaan interviewen. Thé had net een boek geschreven waar in eerste instantie geen touw aan vast te knopen was. Toen ik het nog een keer herlas viel er nog steeds geen touw aan vast te knopen maar ik vond het wel een prachtig, meeslepend boek, al wist ik zelf niet waarom.

Read More

DE BESTE BIJROL

Ik moest een keer meedoen met een humoristisch programma maar dat hebben ze achteraf nooit uitgezonden. Op de BRT vonden ze het niet geschikt voor consumatie.

Read More

STUBRU 2

Het is altijd een verhaaltje dat ik vertel, zeggen ze mij. Het begint ergens en op het einde is het afgelopen. Je ging bijvoorbeeld eens naar de kermis en toen kreeg je daar op je muil van iemand en als je thuis kwam begon moeder hysterisch te brullen omdat je zat was en heel je ellendige kop onder het bloed zat. En de volgende dag kreeg je op je muil van vader je omdat je in bed had gewaterd. En zo verzin je toch honderden verhalen.

Read More

FRIDA LYNGSTAD, OERMOEDER

Was Frida de mammie en Agnetha de dochter? Ik dacht het wel. Frida zag er al op haar twintigste uit als de moeder die jij nooit had gehad.

Read More

SPREEK ALTIJD MET TWEE WOORDEN!

(over beleefdheid)

Ik kom uit een eenvoudig gezin van boeren en werkmensen. Dit vervult mij geenszins met trots. Ras en afkomst, het zijn de enige twee zaken in dit ondermaanse waarover het individu geen zeggenschap wordt gegund. Men kan dit jammer vinden, maar er helpt geen lievemoederen aan.

Read More

MARNIX DE BUSCHAUFFEUR

Ik moet u iets bekennen: ik ben een gebuisde student. Nu ja, bekennen, na al die jaren is dat leed geleden en ben ik geworden wat ik altijd had willen worden: popzanger in een popbandje.

Read More

Groeten uit Gent – 16

In wezen bemoei ik mij nergens mee maar met het Eurosongfestival is dat anders. Iedere Belg heeft de plicht zich ermee te bemoeien want het gaat hier tenslotte over ons imago in het buitenland. Een goed imago in het buitenland wakkert hier te lande de werkgelegenheid en het toerisme aan. Daarom is het van het grootste belang dat we inderdaad het beste lied dat we in huis hebben naar Byzantium sturen alwaar het Eurosongfestival dit jaar plaatsheeft.

Read More

HET ZWAARD EN HET PAARD

Wanneer men het over opera heeft, gebruikt men dan ooit verkleinwoorden? Dan wellicht enkel in een ironiserende context. Iemand als Godfried Bomans zou eventueel een verhaal hebben kunnen schrijven over een verwaand tenortje dat in de foyer zit op te scheppen over het Siegfriedje dat hij heeft neergezet in het Ringetje van Ivootje van Hove.

Read More

DOE HET ZELF

Op het scherm sprak de klusjesman: ‘en vergeet het niet: wat je zelf doet, doe je meestal beter.’ De man had zich op voorhand, via zijn advocaten, ingedekt tegen eventuele rechtsvervolgingen in het geval er toch iets verkeerd ging, en ook tegen gebeurlijke ongevallen. Het leek nochtans onmogelijk dat er iets verkeerd zou gaan.

Read More

DE ZINGENDE AAP

We mochten met ons groepje zaterdag de Gentse Feesten openen en om een uur of tien waren wij er al vanaf en kon ik al meteen in principe in mijn bed kruipen.

Read More

HET UNIVERSUM

‘Eertijds liep ik samen met mijzelf, in het trage licht van een late lente, toen samen nog meer was dan niet alleen.’

Read More

IN HET LICHT VAN DE MAAN

Die fuiven in die fabriek van dat Eskimo-ondergoed op de Wiedauwkaai zijn van die alles overweldigende feesten waar jonge ondernemende mensen zoals ik dienen aanwezig te zijn om de tijdsgeest te proeven, om te zien wat er leeft bij de mensen.

Read More

DE VREEMDELING

Rocky, mijn maat, sprak: ‘Vos, ik zou wensen uiting te geven aan een idee inzake de beeldende kunst.’

Read More

DIE GOEIE OUDE GEORGE MICHAEL

Zeg, om nog eens terug te komen op mijn theorie die ik bedacht tijdens het concert van Prince van vorige maand. Die theorie die luidt dus: hoe groter wijvenzot naar buiten uit, hoe groter homoseksueel van binnen uit.

Read More

SOCIALE CONDITIONERING

Iemand een slecht geweten opsolferen, dat kon mijn moeder goed. Ik was zes jaar en het was 1 september en Ronny, mijn buurjongen, had een telraam gekregen. Ik had in het uitstalraam van de winkel van Maria D’hooge een veel mooier telraam zien staan.

Read More

STUBRU 13

In de weide van de kloostertuin stond een kalf te grazen. Een klein wit kalf met rode vlekken. Oh, het stond daar zo lieflijk te grazen in de eerste lentewind. Meuh, meuh zo loeide het aldoor blij.

Read More

DE LINKSE KERK

De linkse kerk. Een begrip uit de populistische sociologie. Bedoeld wordt een amalgaam van welzijnswerkers, naïeve, vooruitstrevende politici en hysterische feministes wier gedrag gekenmerkt wordt door een overspannen dadendrang om alles in de samenleving te willen sturen in het teken van een voorbijgestreefde negentiende-eeuwse marxistische theorie en alles zodanig in de juiste banen te leiden dat alle, maar dan ook alle mensen, ten alle tijde gelukkig zijn, zelfs wanneer ze geen goesting hebben om gelukkig te zijn.

Read More

JUFFROUW JENNY

Het was naar het schijnt een hartverwarmend gebeuren, die solidariteitsactie, daar aan de poorten van de Fordfabriek. Mij hadden ze niet uitgenodigd omdat ik een leegloper ben die niets te zoeken had op dit feest van de arbeid. In mijn plaats hadden ze Frank vander Linden uitgenodigd want dat is de hardst werkende man in de showbusiness. Ik begrijp dat wel. Ik heb de perceptie tegen. Hoe moet ik dat nu uitleggen, dat ik de arbeidsvreugde hoog in het vaandel draag?

Read More

EEN DENKER

Die oorlog tussen Ecuador en Peru, dat is toch te gek om los te lopen, sprak Kerremans tot mij. En je weet toch dat de leiders van die landen er garen bij spinnen, bij die oorlog.

Read More

DE VOGELTJES

Dertig jaar geleden, in 1978, was er op het college een jonge priester die godsdienst en muziek diende te onderwijzen aan de twaalfjarige snotapen van het eerste jaar. Hij was diezelfde man die onlangs de nieuwe premier een taart bezeken met urine in het gezicht had willen gooien, maar niet in zijn opzet slaagde en nu al een paar weken zit opgesloten.

Read More

SNEEUW

Misschien is het wel goed dat de aarde opwarmt. Dan krijgen we nooit meer sneeuw en ijs maar wel het klimaat van de Middellandse zee in onze streken. Dan is het altijd zomer en lente hier in ons land en worden de minirokken en opwaaiende zomerjurken nimmer opgeborgen.

Read More

FREYA

Ik ontmoette Freya op een avond in een dorp aan de kust. Zij was iemand die het geluk kende. Ze was, zo vermoed ik, pas zestien jaar. Ik denk dat ik Freya nooit zal vergeten.

Read More

IMPERFECTION

Everything is in the right place, including the the facecloth, hanging exactly where it belongs. There are no problems here. Peace reigns. Or so it seems. But doubt had arisen regarding the ladle.

Read More

HET CONFLICT

Mijn maat Rocky had last van liefdesverdriet. Om zijn gedachten wat af te leiden nam ik hem vorige week mee naar Opwijk, naar de Rock Rally. Hij moest dringend een keer weg uit Gent. Alles in deze vervloekte stad, zo zei hij, herinnerde hem aan wat hij niet krijgen kon. De stad waar zij woonde. Zijn beminde Bambi die van hem niet moest weten.

Read More

DE ZWANEN OP DE SHANNON

Ik dien voortdurend liederen te maken en zoals alle ezels die het geluk hebben zichzelf te kunnen wijsmaken dat ze een taak hebben te vervullen in deze samenleving, stond ik ’s morgens vroeg op met de wekker die biepte om me aan mijn vak van liedjesmaker te wijden.

Read More

DAT IS HUMOR

Ik heb het ontstaan van een mop mogen meemaken, hetgeen een uitermate aparte ervaring was.

Read More

DE WAARHEID, NIETS DAN DE WAARHEID.

Liegen is in wezen geen zonde. Ik heb al veel mensen gelukkig gemaakt, gewoon door te liegen, om aldus de lieve vrede te bewaren, om mensen die dwalen in hun waarde te laten.

Read More

HIER LEVEN GEEN WORMEN EN ADELAARS

En waarom ben je dan eigenlijk toch naar Vlaanderen gekomen, zo vroeg ik aan Furuholmen die ik had leren kennen in ons gemeentelijk zwembad alwaar hij redder was.

Read More

KONIJNTJE BOMBAZIJNTJE

U hoeft niet bang te zijn voor het geluk, want het bestaat niet. Dit is een uitspraak van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Ik moet hem hierin tegenspreken. Er bestaan, zo meen ik, wel degelijk gelukkige mensen.

Read More

KOM BINNEN

Kom binnen bij de mensen die in drie eeuwen hebben geleefd: de negentiende, de twintigste en de eenentwintigste. Hun ouders zagen de eerste vliegtuigen verschijnen en van hen leerden zij kachels met kolen vullen en hoe zij konijnen moesten villen, net zoals in de eeuw waarin Napoleon leefde.

Read More

OP HET BOEKENBAL

Sinds kort mag ik mijzelf schrijver noemen vanwege de bevoegde instanties. Ik begaf mij daarom vorige week spoorslags naar Antwerpen naar het Boekenbal want daar was het bier gratis, zo had ik vernomen via de pers.

Read More

LEVEND WATER

Ik heb het Belgacomgebouw hier aan de Oude Beestenmarkt zelf nog persoonlijk zien verrijzen in het midden en op het einde van de jaren zeventig. Ik zat toen in het middelbaar onderwijs in het Sint-Lievenscollege op de Zilverenberg, vlakbij de Oude Beestenmarkt, waar zich nu die heerlijke postmoderne ontmoetingsplaatsen voor de jongeren bevinden: de Soixante-Neuf, de Video en de Bardot: postmoderne café’s waar postmoderne mensen zoals ik thuis zijn.

Read More

MIDDEN IN HET FEESTGEWOEL

Ik werd wakker onder een boom. Ik bevond mij in het Baudelopark. Ik dacht: het is woensdagmiddag en de Gentse feesten zijn nog maar halfweg. Wat een opluchting! Stel u voor dat ze al voorbij zouden zijn. Dat zou pas een ramp wezen! Ik zou in huilen uitbarsten, denk ik.

Read More

ALEXANDRA EN KATINKA

Mijn maat Rocky kwam er aan met de ijsjes. We zaten aan de fontein in het Zuidpark achter de bibliotheek. De zon toverde een regenboog in het opspuitende water.

Read More

ARBEIDSVREUGDE

eerste column voor Het Belang van Limburg

Geachte vrienden en vriendinnen in het mooie Limburg. Vanaf heden zal ik naar bestvermogen elke week een bericht sturen over hoe het er hier aan toe gaat in Gent, onze goede stad, de mooiste stad van België na Maaseik.
Er gebeurt hier van alles. En maar feesten, jongens! Ik word er op den duur zo moe van. In Limburg is het tenminste rustig. Behalve de jongste dagen dus. Een zo schone Limburgse fabriek wordt met sluiting bedreigd. Dat hebben ze mij pas gisteren, donderdag, verteld. Ik had nog geen tijd gehad om de gazet te lezen of naar het nieuws te luisteren. Ik was al een hele week dag in dag uit aan het uitgaan met mijn maat Rocky. En maar lol trappen dat we deden, alsof morgen de wereld zou vergaan. Maar het werd mij droef te moede toen ik moest vernemen dat duizenden flinke mensen voortaan verstoken zouden blijven van arbeid. In normale omstandigheden zou ik mij niet bemoeien met andermans zaken, het leven is al ingewikkeld genoeg. Politiekers en zakenlui, vakbondsmensen en journalisten, het was deze mensen hun taak de feiten te analyseren en op zoek te gaan naar oplossingen. Maar als er één mens is hier in dit land die de zaak van het recht op arbeid hoog in het vaandel draagt, dan ben ik dat wel. De mensen denken dat ik een luiaard ben en daarin hebben ze gelijk. Ik voer inderdaad geen klap uit heelder dagen. Maar dat is door omstandigheden die eigen zijn aan het vak. Wat moet ik anders doen? Ik ben een popzanger. Ik kan moeilijk op maandagochtend om zeven uur uit mijn bed kruipen en dan om acht uur ergens in een zaal mijn heerlijke liederen gaan zingen. Zo werkt het nu eenmaal niet.
Vroeger, toen ik nog jong was, heb ik wel hard gewerkt. Onder andere in de bouw. Hoe vreugdevol was het niet samen met mijn makkers vol vlijt en ijver aan een eervolle taak te werken, aan een gezamenlijk project, iets op te bouwen tot vreugde en blijdschap van andere mensen en dan ‘s avonds moe maar tevreden thuis te komen in de wetenschap dat we samen iets hadden verwezenlijkt en dat het goed was. Of dan ter ontspanning met de makkers op vrijdagavond een paar liter bier in ons keelgat te klokken en mee te zingen met de liedjes van de juke-box.
Ik ga hier niet te veel grote woorden gebruiken maar zoals ook u wellicht weet kan geluk geen stabiele ongewijzigde toestand zijn. Geluk is het resultaat van een voortdurende strijd van het individu waarbij wellicht in die strijd zelf de kern van het geluk ligt geborgen. Arbeid en de vreugde daaraan verbonden maken deel uit van die strijd. Luiaards zijn in wezen niet gelukkig, zo durf ik te stellen. Ik wens de bevolking van Limburg een leven vol arbeidsvreugde toe. Ik zelf ga nu nog een liedje maken op mijn gitaar. Dan voel ik mij niet zo nutteloos.
Luc De Vos

BRUISEND OSLO

Mijn goede vriend Rocky en ik, wij zaten op ons gemak in de Vlaanderenstraat bij Jacquet een kaasrolletje op te peuzelen.

Read More

HET DUISTER

Ik was dit weekend op een Halloweenfuif beland, en jongens, wat heb ik daar een miserie verkocht. Ik herinner er mij gelukkig weinig of niets van.
Het eeuwenoude Halloween is in tegenstelling tot onze christelijke feesten een heidens feest gebleven dat de duisternis in onze ziel beroert en ons als beschaafde mensen terugvoert naar het ijzertijdperk, naar de tijd waarin wij bange wezels waren, verstoken van het licht van de beschaving van het christendom.

Read More

HET IDEFIX-COMPLEX

Ik heb in mijn gazet ergens gelezen dat ze de baan die door het Baudelopark loopt gaan afschaffen. Echt afschaffen, bedoel ik, asfalt en beton opruimen en opnieuw beuken, eiken en lorken en platanen planten. Of heb ik dat gedroomd?

Read More

STRONTIUM

Naar aanleiding van de bioweek zag ik Roos Van Acker in een filmpje op TV en ongewild diende ik te denken aan de werking van het spijsverteringstelsel en de geslachtsorganen.

Read More

HET SEKSLEVEN VAN TANJA DEXTERS

Ik heb samen met mijn popgroepje vorige week alweer een nieuwe CD op de vrije markt gegooid. Plan B heet die CD. Er staan allerlei zeer boeiende tot uiterst boeiende liedjes op. De teksten van die liedjes zijn eveneens uiterst boeiend, al zeg ik het zelf.

Read More

EEN FLAPDROL

Mijn vriend Rocky had zich die nacht niet lekker gevoeld en hij was bij mij blijven overnachten in de canapé. Toen hij des ochtends ontwaakte wilde hij zijn leven gaan veranderen.

Read More

FRISSE LUCHT

Mijn vriend Rocky sprak tot mij: ‘Vos, wanneer gij bang zijt voor dieven dan moet gij ’s nachts uw raam openzetten want zoals u weet zijn dieven allergisch aan frisse lucht.’

Read More

EEN GEMEENSCHAP

Het leek alsof wij aan de rand van een kolkende zee waren beland, mijn kind en ik. Een straffe zuidwester deed het water van de Blaarmeersen schuimen en klotsen.

Read More

DE TOTALE DEMOCRATIE

De Vlaamse regering heeft deze week een belangrijke nieuwe stap gezet in de hervorming van de Instanties. Omdat ik niet zo dom ben als ik er uit zie werd ik aangesteld als buitengewoon regeringscommissaris om die hervorming in goede banen te leiden.

Read More

IN HET BEJAARDENOORD

Mijn maat Rocky stelde de vraag: ‘Weet gij nog dat gij daar vorig jaar de onnozelaar stond uit te hangen in dat Hulkpak in die show met Bart Peeters?’

Read More

LIEVELINGEN, WAAR ZIJN JULLIE TOCH ?

Ik weet niet hoe het komt maar als ik mijn oude oma zo driftig met de afwas in de weer zie, of in de boomgaard appelen zie plukken, of met dat olijke brilletje de boekhouding zie napluizen, dan word ik daar heel erg beroerd van.

Read More

IN HET SAUERLAND

‘Dat het een verhaal is, zo zeg ik u. Maar moet het altijd immer een verhaal zijn? Het voorbeeld, donnerwetter, das Paradigma, potverdorie, oeverloos in zijn oneindigheid en overbodige herhaling pleonastisch tweemaal gezegd. Ik heb u geleerd, Vos, de stijl, de stijl, niets dus dan de stijl.’

Read More

SCHAF DE EURO AF

Ik dacht onlangs bij mijzelf, als we nu net zoals bij de crisis, nu ook een keer gewoon de Euro afschaften dan zijn we van die miserie ook verlost.
Ik belde naar een kabinetsmedewerker van Guy Verhofstadt. Ik zei, ‘Meneer, als we de Euro afschaffen dan zijn we van die miserie toch ook verlost.’
‘Een goede opmerking,’ zei die kabinetsmedewerker, ‘ik zal uw vraag doorspelen aan de premier.’

Read More

EEN THERAPEUTISCH EFFECT

Op televisie zag ik hoe de chauffeur van een politica met zijn BMW over de teen van een journaliste reed in de Wetstraat te Brussel.

Read More

SPREEK ALTIJD MET TWEE WOORDEN!

(over beleefdheid)

Ik kom uit een eenvoudig gezin van boeren en werkmensen. Dit vervult mij geenszins met trots. Ras en afkomst, het zijn de enige twee zaken in dit ondermaanse waarover het individu geen zeggenschap wordt gegund.

Read More

VERSE PLANNEN

Ik lag net ’s morgens in mijn bed aan Nederland te denken toen plots Toby binnenkwam. Fijn, dacht ik, dat wordt weer lachen.
Toby heeft van die droeve, bloeddoorlopen ogen en een grappig gezicht met een guitige wipneus. Je weet nooit of hij het op een hartverscheurend huilen zal gaan zetten, dan wel zal uitbarsten in een schaterlach die je al je zorgen doet vergeten. Wat een rakker toch !

Read More

IN EUROPA

Ik heb al vaak gemerkt dat Hollanders, en Hollandse toeristen in het bijzonder, alles wat ze zien of denken meteen ook gaan vertellen aan elkander.

Read More

PENOPAUZE

Ik heb even een penopauze ingelast. Dat doe ik af en toe. Een tijdje niet het aan lichamelijke en aan de erotiek en het eigen geslachtsdeel denken. Dat is gezond voor lichaam en geest.

Read More

OVERMOEDIG VOLUNTARISME

Interieur, het woord zelf lijkt mij betrekkelijk nieuw. Ik kan mij vergissen natuurlijk en kunsthistorici zullen mij streng terechtwijzen maar in mijn selectieve geheugen meen ik het woord midden de jaren zeventig te zien opduiken in tijdschriften zoals het Hollandse lifestylemagazine Avenue. Hollanders waren toen nog modern. Men kon in die tijd bijvoorbeeld ook een kleurentelevisie winnen in de Berend Boudewijnkwis, alleen maar door in het publiek te zitten en er door Berend bij stom toeval te worden uitgepikt.

Read More

STUBRU 5

Ik was aanwezig in het gebouw van de socialistische vooruitstrevende cultuurliefhebbers. God weet dat ik mijn aanwezigheid goed had voorbereid want het betrof hier een feest ter huldiging van onze meest verdienstelijke artiesten van het afgelopen jaar en heel wat mensen zouden daar te hoop lopen want mensen vertoeven graag in de buurt van andere mensen en meestal komt daar heel veel verdriet en wroeging van maar dat is de prijs die wij als stervelingen gerust willen betalen in ruil voor de hoop die als een chronische zweer in onze ziel voor eeuwig door blijft woekeren.

Read More

HET PAARD VAN POSEIDON

Ik zat met een hele resem politieke journalisten in café De Dronken Dromedaris te zuipen dat het niet mooi meer was. Ik zei, langs mijn neus weg, ‘zeg, jongens,’ zei ik, ‘het is tien uur, zo meteen begint de parlementaire vergadering, zouden we niet een keer naar daar afzakken?’

Read More

EEN KONINGSKIND

Wilt u eens weten waarvoor ik het allemaal gedaan heb? Ik heb het allemaal gedaan voor de noekie, de noekie, en niets anders dan de noekie, zo helpe mij God. Ik deed het voor de noekie, opdat u zou kunnen bijten in dat koekie. Ik bestelde bij Cencydiam en marktonderzoekie en daaruit bleek dat de venten graag hun handen laten verdwalen in een of ander meisjesonderbroekie en dit niet altijd op eenvoudig verzoekie. En als ik ga vissen vang ik af en toe een snoekie.

Read More

IN HET GRAVENSTEEN

Mijn maat Rocky was deze zomer naar de bergen van Kirgiztan getrokken om er zichzelf te vinden. Maar hij was er zichzelf niet tegengekomen.

Read More

RITA EN ZITA

De meeste vrouwen die ik ken zijn allemaal achterdochtige teven die overal complotten en intriges bespeuren. Vrouwen hebben het talent om domweg gelukkig te zijn maar ook om dat geluk voor zichzelf onmogelijk te maken.

Read More

VERTREKKEND VANUIT EEN ESSAY

Ik ben de zanger van de Belgische popgroep Gorki en het is bijna ongelofelijk hoe goed onze nieuwe plaat wel is. Want ik zei nog tegen een maat van mij: ‘het is een tamelijk goede plaat, hé Frankie’, want mijn maat heet Frankie.
‘Ja’, zo sprak Frankie, ‘ze is tamelijk goed.’

Read More

DE NON

De ketels met voedsel werden met een bestelwagentje van ergens buiten de school aangeleverd en stonken een uur in de wind. Tegen de middag wasemden de dampen uit de zwetende schoorstenen van de refterkeuken alwaar de drab werd opgewarmd. De lucht van kapotgekookte bloemkolen en rottend vlees.

Read More

HET HART VAN EEN NATIE

Er zijn steden zoals bijvoorbeeld Dusseldorf of Enschede of Toulouse die iedereen kent maar die verder, zo meen ik, een nogal anoniem en sluimerend bestaan kennen. Dat kan wellicht een geval van een nogal kortzichtige perceptie zijn van mijn kant. Misschien zijn dat wel geweldige bruisende steden met allerlei schoon volk dat er in rondloopt. Maar ik heb nog nooit het gevoel gehad iets te hebben gemist door mij op een bepaald ogenblik niet te Toulouse of Dusseldorf of Enschede te bevinden. Bij Gent heb ik dat gevoel wel. Wanneer ik er een dag niet op uit trek en mij weer een keer zit te vervelen met Phara de Aguirre op de buis, dan zit ik voortdurend te denken aan allerlei mensen die zich te pletter amuseren in de Charlatan of in de Vooruit of in de opera desnoods.

Read More

OVER HET WATER

Een bericht aan Hugo Claus: het was wel degelijk de Schelde waar Louis langs liep, vlak na de oorlog, daar aan de Reep. Het stuk Schelde dat ze dan in de jaren vijftig hebben dichtgegooid om er parkeerplaatsen van te maken.

Read More

TAVERNIER

In zijn voortdurende en koortsachtige zoektocht naar de gerechtigheid en de waarachtigheid heeft Tavernier, na er eerst pakweg dertig jaar diep te hebben over nagedacht, het kunstwerk gebaard dat ons heden in de schoot wordt geworpen.

Read More

EENDJES VOEREN

Ik woon in een huisje achter het Astridpark hier in Gent. Er is een leuk vijvertje in dat park met allemaal eenden en ganzen. Tom Balthazar, de schepen van milieu heeft een bord aan de vijver laten plaatsen en op dat bord staat: ‘wees lief, voeder mij niet. Eenden voeren is leuk maar het voer dat mensen geven is onnatuurlijk, eenzijdig en ongezond. De vogels moeten geen moeite meer doen om eten te vinden en worden dik en lui en ziek. De mannetjeseenden vervelen zich en vallen de vrouwtjes lastig. De etensresten trekken ongedierte aan.’

Read More

Luc De Vos ontmoet Guy Verhofstadt in de Kamer

Ik ben de hele week vroeg opgestaan om de kleine naar school te brengen. En donderdag moest ik nog vroeger op. Ik moest om zeven uur in de ochtend in Zwijnaarde zijn om er mee te doen aan de opnames van een televisieprogramma.

Read More

DE BETOVERDE STAD

Er bestond iets waar ik al lang naar op zoek was. Een maquette van de stad Gent in het jaar 1500. Het geboortejaar van die ellendige fascist Keizer Karel.

Read More

WAT EEN BEROEP!

Ik richtte mij op een koude lentedag tot een straatmuzikant die op mijn zenuwen werkte omdat ik al mijn zuurverdiende centen had opgezopen en alweer nijdig in het rond liep met een totaal foute kater terwijl hij hier poen stond te scheppen dank zij de vruchten van iemands anders creatieve arbeid.

Read More

STUBRU 11

We gingen eens naar Londen omdat we daar moesten zijn voor iets. Vroeg reeds in de ochtend kwamen we aan te Waterloo station. We liepen over de brug naar de overkant van de rivier. Op een paal in het water zat een aalscholver die af en toe naar vissen dook. Die eendvogel was waarschijnlijk gehuurd door de toeristische dienst om aldus het pittoreske karakter van deze streek te beklemtonen.

Read More

STATE OF THE UNION MINIERE

Naar aanleiding van de nationale feestdag

Ik heb onlangs dus zelf een parastatale commissie in het leven geroepen om België eindelijk eens op een deftige manier cultureel en economisch verkocht te krijgen in de wereld.

Read More

DE WAAL OP DE BEEK

In normale omstandigheden bemoei ik mij niet met maatschappelijke ontwikkelingen. Maar de gebeurtenissen nopen mij tot het innemen van een standpunt.

Read More

SCHEPPING

Het was Charles Darwin die de kamerplant had uitgevonden. Hij was op zoek gegaan naar dieren en planten in vreemde landen, nooit geziene wonderen van de schepping die vanaf toen geen schepping meer was maar een toevallige samenloop van omstandigheden.

Read More

PLOTS WERD IK WAKKER

Ik lag te slapen op een bank op de Kouter. Plots werd ik wakker. De Kouter was helemaal leeg. Het was bloedheet. Het moest al een stuk in de namiddag zijn. Wat was er gebeurd?

Read More

DE TALENTENJACHT

Er is momenteel op televisie opnieuw een talentenwedstrijd waarin jonge mensen de kans krijgen voor een jury en ook voor de mensen thuis te tonen wat ze in huis hebben binnen het kader van de amusementsindustrie.

Read More

LEVE MOEDER!

Ik heb een heerlijke jeugd gehad. Altijd maar spelen en vechten en ravotten en straten en velden onveilig maken.

Read More

HOOP VOOR DE NATIE

Onze pastoor van onze parochie heeft mij naar aanleiding van de paasdagen de opdracht gegeven een keer een hoopvolle boodschap naar de mensen toe te schrijven, gespeend van elk cynisme of elke vorm van ironie.

Read More

DE PROPERHEID

Ik was eerlijk gezegd nog nooit zo proper geweest. Dat kwam omdat ik mij zo enorm proper had gewassen.

Read More

EEN DRUILERIGE HERFSTDAG

Die ochtend diende ik naar Brussel te reizen voor een aantal gewichtige zaken, die er verder niet toe doen. Ik besloot de trein te nemen aan het Dampoortstation.

Read More

STUBRU 8

Soms zijn er dagen dat ik mijzelf opsluit om via een innerlijke bezinning een stap terug te zetten binnen mezelf.

Read More

EEN SPEELTUIN

Er was ergens een afscheid waar ik getuige mocht van zijn. Zelf ben ik gestopt met afscheid nemen. Ik kan er niet meer tegen.

Read More

WE HEBBEN ZWIJN

Meteen na de oorlog was de overvloed ons deel geworden in dit modderland, gebouwd op heuvels van aarde in het estuarium van de grote rivieren die uit de bergen van Europa kwamen om zich hier in het slijk te storten.

Read More

Dag pa, daar in de hemel

Ik heb u niet echt gekend. De laatste keer dat ik u zag moet ergens begin juli 1971 zijn geweest, ik was toen acht jaar. U lag in het ziekenhuis te verkankeren. En ik moest op kamp vertrekken met een bende vreemde luizen, honderden jongetjes als ik, kroost van katholieke werkmensen. Ik had nochtans gezegd thuis dat ik er niet heen wilde.

Read More

OMGAAN MET KRITIEK

Ik was een keer op rondreis gegaan, ver weg buiten de dampkring van mijn eigen beschermde biotoop. Dit om mij te bezinnen over mijn toekomst die teveel ongekende componenten bevat om er mij niet enigszins zorgen over te maken.

Read More

IN HET SPORTPALIES

Ik ben zo iemand tegen wie de meester vroeger altijd zei: ‘gij gaat moeten opletten, vriend, of ge zult later in de klappen delen.’

Read More

KAMIKAZE

De meeste dingen zijn onmogelijk. Al de rest is niet haalbaar. Daar gaan de mensen van uit. Fuck them! Je moet het gat in de markt zien en er in springen. Electro is out. Dat had ik al een tijd zien aankomen. Goeie ouwe nineties Electric Bodyrock, genre Alec Empire, dat is de trend van 2009. Mijn bandje heet The Suds. Ik had vader geld gevraagd om naar Londen te gaan. In Londen is alles makkelijk als je geld hebt. We zijn nu getekend bij Bongo Records en volgende week toeren we in Japan en Australië.

Read More

LEVE DE DEMOCRATIE!

Ik zal blij zijn als de verkiezingen voorbij zijn. Ik word er zo zenuwachtig van, vooral van de zenuwachtigheid van de kandidaten.

Read More

KATE EN BERTIE

Ik zat samen met mijn vrienden in een auto die ons naar huis bracht. Het was diep in de nacht we hadden onze liederen gespeeld in een zaal in Dranouter en onze boterham weer verdiend.

Read More

EENDRACHT MAAKT MACHT

‘Ik zat altijd maar naar de mussen te kijken die op de koer zaten te kwetteren. Of ik zag in de kloosterhof de zaden der esdoorns die in dat seizoen als draaiende derwisjen naar beneden kwamen gewentelwiekt.’

Read More

STUBRU 1

Ik denk altijd maar aan het verleden. Over lang geleden, toen ik nog jong was. Er leefde in die onzalige tijd in mij een hevig verlangen om gekoesterd te worden en aan allerlei geurige borsten aan te liggen en, al was het maar een keer gedurende dit vervloekte bestaan, eens complexloos en op een seksuele, wulpse manier mijn balzak te ledigen in het gezelschap van iemand anders zodat ik er eens geweldig veel deugd van had. Dat moest toch eens enorm tof zijn, zo overwoog ik.

Read More

HUMOR OM TE LACHEN

Er bestaat geen experimentele of klassieke humor, ook geen absurde humor dan wel logische. Geen ongerijmde en ook geen gerijmde. Er is alleen humor om mee te lachen. Wanneer humor niet om mee te lachen is dan is het geen humor. Dat is mijn mening en ik deel ze.

Read More

DAT WAS GELUKKIG NOG GOED AFGELOPEN

Als politiek verslaggever van Studio Brussel is het mijn plicht en mijn taak de socio-economische berichtgeving op de voet te volgen, iets wat ik vroeger niet deed. Vroeger zat ik liever naar in het Duits gedubde cowboyfilms op ZDF te kijken en in de gazet las ik alleen maar de uitslagen van vierde provinciale minigolf omdat ik zelf een verwoed minigolfer ben in die categorie.

Read More

HET VERBODEN RIJK

Ooit had ik 7500 Belgische frank op een spaarboekje staan maar die ben ik nu kwijt. Afgegeven aan een vriend van mij, die afgrijselijke pretentieuze klootzak en klaploper Freddy Mommens.

Read More

LEVE DE DIEF

Sommige mensen vinden Thom Yorke een genie en andere mensen niet. Die omschrijven hem bijvoorbeeld als een poseur met een lelijke smoel. Laten we het er op houden dat hij inderdaad geniaal is.

Read More

GEEN GEVAAR

Ik heb al heel de week niet gedronken. Jef Geeraerts wel. Ik zag hem op de boekenbeurs in Antwerpen. Hij zat daar zijn boeken te signeren en altijd maar whisky te drinken. Hij was op den duur zo zat als een kanon. En hij had er deugd van, van al die aandacht van de mensen.

Read More

Groeten uit Gent – 7

Wat is het toch fijn om beroemd te zijn. Niet dat het iets opbrengt, maar het is fijn. Vooral voor de familie thuis. Wanneer ze mij op de televisie zien denken ze tenminste dat ik goed bezig ben.

Read More

LIEFDE OVERWINT ALLES

Mijn maat Rocky had iets gelezen in de wetenschapskatern van de Knack. ‘Vos,’ zo sprak hij, ‘weet gij wat liefde is? Het is een chemisch proces in ons brein, een door de evolutie gerijpt nevenverschijnsel van bepaalde hersenfuncties die de voortplanting regelen.’

Read More

VREDE OP AARDE

(over zelfkennis)

Mensenlief, wat heb ik weer een lol gehad het afgelopen jaar. Overal waar ik ging om mijn liederen te spelen kwamen mooie en intelligente mensen bijeen, gewoon om er bij te zijn en mee te zingen. Mijn liederen zijn immers niet moeilijk. Iedereen kan ze naar hartelust meezingen. Het is een eenvoudige volkskunst die ik beoefen. En toch vinden de mensen het fijn.
Vorige maand zat ik ergens moe maar tevreden uit te blazen van alweer een fijne avond die ik mijn toehoorders had geschonken. Ook de baas van de zaal was tevreden. ‘Goed gedaan, Vos,’ sprak hij en hij overhandigde mij een fles van zijn beste cognac. Dat had deze man niet moeten doen maar hij deed het toch. Uit de grond van zijn hart. Uit dankbaarheid. Toen hij verdwenen was zat ik nog wat na te dromen. Ik dacht: hier hadden twee goede, trouwe mensen, de baas en ik, elkander de hand geschud. Ik had mijn liederen gezongen en deze man en de mensen hadden het goed gevonden. Hier was geen haat geweest, geen partijen die elkander niet konden luchten, die geen wrok om elkander koesterden. Op mijn simpele manier had ik op deze wijze, door mijn liederen te zingen, bijgedragen aan de vrede op aarde. Want waar geen oorlog is, daar is vrede. Zo eenvoudig is het, zo peinsde ik. Vrede is enkel afwezigheid van oorlog. Dat ik daar nooit bij had stil gestaan. Waar liederen gezongen worden, waar met elkander gegeten en gedronken wordt, daar is geen plaats voor twist. Hier heerst vrede, zo dacht ik, en er is hoop voor iedereen. Vrede is afwezigheid van oorlog. Het lijkt misschien te simpel om dood te doen maar op dat moment leek deze gedachte mij overweldigend, alsof ze mij door de goden werd ingefluisterd. Zoals ik zei, ik was nogal moe op dat moment.
Toen ik naar buiten stapte met mijn gitaar in de hand kwam er een meisje achter mij aangerend. Ze riep: ‘Lieve, lieve Vos, wacht op mij, gij schitterende vent!’ Ze was jong en tergend mooi. Ze droeg twee koddige paardestaarten als van Pipi Langkous. Ze was geen kind meer maar nog geen vrouw.
‘O lief meisje, wat kan ik voor u doen, ik heb niet veel tijd, de laatste trein wacht op mij daar aan het station.’
‘Mijn Vos, mijn lieveling, luister naar mij, ik heb zo heerlijk genoten van uw liederen.’ Toen wist zij al niet meer wat te zeggen en liet beschaamd haar tedere hoofd zakken.
Ik zei: ‘is het waar? Die liederen van mij zijn zo eenvoudig, ik zuig dat allemaal maar uit mijn duim tussen de soep en de patatten, moet u weten. Ik bedoel, het is geen Rachmaninov of Prokofiev, bedoel ik.’
Toen wist ik plots ook niet meer wat te zeggen en begon net als zij naar de punt van mijn schoenen te staren.
Ze sprak met nieuwe moed: ‘neen, dat weet ik wel, het is goed en rechtvaardig dat gij nederig zijt, zelfkennis is de bron van alle wijsheid, het stelt misschien niet veel voor, uw gezang, maar toch hou ik van u, gij sloddervos, omdat alles wat gij zegt en zingt uit het diepste van uw hart komt, gij zijt een echte mens.’
Opnieuw dacht ik: liefde en vrede zijn niet zeldzaam. Zij liggen op straat voor het rapen. Een traan van ontroering welde op in mijn ene oog.
Ze zei: ‘Ik heb voor u een geschenk gekocht om u te bewijzen hoe zeer ik het leven lief heb.’
Uit haar tas haalde ze een bont pakje met een strikje te voorschijn en overhandigde het mij op een enigszins plechtige manier. Ik mocht het pas openen op de trein, zei ze.
Daar scheidden zich onze wegen voorgoed. Ik zwaaide naar haar en riep vaarwel, vaarwel. Slechts een aantal ogenblikken had ons samenzijn geduurd maar het leken wel eeuwen. Twee mensen ergens op een straat ergens op de wereld. Op de trein deed ik het geschenk open. Er zat een meisjesonderbroek in, koningsblauw, van zijde en kant. Ik wist meteen wat haar bedoeling was: neen, niet wat u denkt! Neen, dit geschenk was het symbool van haar overgave aan de liefde die zij in haar bestaan wilde schenken aan allen die naar haar liefde verlangden. Zij zou zich in haar leven, dat nu begon, onderwerpen aan de geheimen van de hartstocht. Zij zou zich in het leven storten, in een leven wellicht met vele ontgoochelingen, maar zij zou het doen met vastberadenheid. En zij wilde dit aan mij toevertrouwen. Zij wilde dit voornemen met iemand delen, een eenvoudige zanger zoals ik, iemand die wist dat die haar zou begrijpen. Hoe kon ze dit beter doen dan mij dit prachtige kledingstuk van kant en zijde te schenken, dat unieke symbool van onderwerping.
Ik reed door de nacht in een trein. Er heerste vrede daar op die plek op aarde.

LUC DE VOS

DE VLUCHTIGHEID DER DINGEN

Iemand vroeg mij wat ik de beste act vond op het Werchterfestival. Ik antwoordde naar waarheid dat ik die gasten en dat meisje van Evanescence de allerbeste vond, echt waar.

Read More

EEN VEILIGE WAGEN

Ik zag een tijd geleden een reportage over een mevrouw die dertig per uur trachtte te rijden en daar niet in slaagde.

Read More

en dat op mijn leeftijd

verslag Rock Werchter 2003 – deel 2
Het Nieuwsblad

Ik word wakker onder een boom langs de prachtige snelvliedende rivier de Dijle. Het moet rond de middag zijn. In de rivier zijn twee heerlijk jonge vrouwen aan het baden. Ze dragen allebei een rode bikini. De dag begint goed.

Read More

DE KINDEREN VAN SATAN

Ik had ooit eens een goed idee voor een debuutroman, jaren geleden al, toen ik nog bitter jong was en op school zat en ik het nog allemaal vreselijk zag zitten.

Read More

EEN PARALLEL UNIVERSUM

Ik moest donderdag ergens aanwezig zijn om iets voor te lezen uit mijn recentste meesterwerk De Volksmacht. Jeroen Brouwers en Geert Van Istendael waren daar ook.

Read More

NAAR CORSICA

Ik bevind mij thans te Corsica alwaar ik aanwezig ben vanwege omstandigheden. Ik zit hier op een strand tussen de bergen mijzelf met mijn eigen zaken te bemoeien. Het is dertig graden en de zon brandt op mijn moede oogleden.

Read More

LAAT UW LICHT TOCH BLIJVEN SCHIJNEN

Misschien drink ik te veel maar voor ik zal verdwijnen zou ik graag nog eens uit een laag boven het water vliegende helikopter in de zee springen, dat moet toch een geweldige plons geven.

Read More

Dagboek Radio 1

Maandag 21 oktober 2013
Ik bevond mij zaterdagochtend op het St Baafsplein hier in Gent om er op een groot scherm de begrafenisdienst van Wilfried Martens bij te wonen.

Read More

HET MEDEPIKKEN DES GRAANS

Uit sociologisch onderzoek van mijnentwege is alweer eens duidelijk gebleken dat het afgelopen is met de popmuziek.

Read More

JOHNNY TORTELLI

Alweer is de Heer waarlijk opgestaan. Hij kan dat, want hij is de zoon van God. Jezus kan alles. Jongens, wat die allemaal niet kan, te veel om op te noemen.

Read More

PARIJS IN DE LENTE

Ik ben woensdag een keer voor de lol naar Parijs geweest. We leven maar één keer en de boog kan niet altijd gespannen staan.

Read More

ORANGE

It was the Dutch who invented the colour orange, because orange didn’t exist in that low country reclaimed from the marshes. Carrots were white. But, in honour of the great sovereign and fornicator William of Orange, the carrot growers decided to grow orange carrots because William was also the dictator of a country further south called Orange, a place where oranges grew and thrived, perfect spheres full of sugar and honey.

Read More

KLYTAEMNESTRA, GEITGESIKTE HOER

De parlementaire vergadering telde donderdag slechts drie aanwezigen: premier Verhofstadt, Stefaan De Clerck van de CVP en ikzelf, politiek verslaggever van omroep Studio Brussel. Ik zat op de perstribune, als bevoorrecht toeschouwer van een incidentrijke vergadering.

Read More

EPIPHANIA DOMINI

In de eerste week van het nieuwe jaar ben ik weer zoals altijd een paar dagen kapot geweest van weemoed om alles wat alweer voorbij was. Het was de schuld van de Drie Koningen. Maar verder was er niets aan de hand.

Read More

VROUWVRIENDELIJKE PORNO

Ik ben een fan van Marc Reynebeau. Hij is groot en slank. En hij is voortdurend in de weer om de kloof tussen de burger en de intellectueel te dichten.
Ik moest nu toch lachen met die mop die hij vertelde op de televisie in dat programma De Slimste Mens.

Read More

WEG MET HET KAPITALISME

Zeg gasten, weet u wat moet doen om al die vuile kapitalisten die ons uitbuiten eens goed bij hun kloten te hebben? Als u nog eens naar Delhaize gaat of naar de GB of zo, dan moet u zich of voorhand flink volproppen met boterhammen met kaas of confituur.

Read More

STOF EN AS

Het was Aswoensdag vorige week. Het begin van de vasten. Ik ging een assenkruis halen hier in de St-Annakerk om de hoek. De priester bracht de verbrande resten van de gewijde palmtakken van vorig jaar op mijn voorhoofd aan en hij sprak: ‘Vos, van stof en as zijt gij, tot stof en as zult gij wederkeren.’

Read More

HET GOEDE VOORBEELD

(over vlijt en ijver)

Ik schenk u allen nu een goede raad: leer uw kinderen reeds op vroege leeftijd sprot kuisen. Koop nooit gekuiste sprot in de winkel.

Read More

Tempus fugit

TIME FLIES, WHEN YOU ARE HAVING FUN

De tijd vliegt wanneer u lol hebt.
Ik heb recht van spreken. Wat het voortschrijden van de tijd betreft. En weet u waarom? Omdat mijn zuster verpleegster was, in de thuisverpleging zat zij. Sommige mensen zullen haar zeker kennen, zij is immers zeer populair.

Read More

BLOEDZUSTER

Hoogst zelden gebeurt het dat er mensen voor elkander zijn geboren.

Read More

IN HET NIEUWE BOS

Soms gebeuren er onwerkelijke, gedroomde dingen in het echt. Ze lijken onwerkelijk omdat degene die de gedroomde dingen droomt er niet met heel zijn hart en ziel durft in te geloven.

Read More

PRINCE, DE BEDRIEGER

Tijdens het concert van Prince in Flanders Expo vorig jaar zat ik voortdurend te bedenken waarom brandweerlieden niet gewoon hun kantine beneden op de grond bouwen. Die kantines bevinden zich altijd op de eerste verdieping, begrijpt u dat.

Read More

TIJD VOOR EEN AANTAL ONTHULLINGEN

Tijd voor een aantal onthullingen. Als die gasten van Praha Khan denken dat zij de enigen zijn met wereldfaam in Las Vegas dan kloppen ze er toch flink naast. De bekendste Belg aller tijden in Las Vegas, dat was ik dus. Want in werkelijkheid heb ik al een heel leven achter de rug, een geheim vorig leven waar niemand het bestaan van vermoedde.

Read More

EEN WREDE GOD

Mijn vriend Rocky sprak tot mij: ‘Vos, op televisie zag ik een berin en die berin was een hoer. Zij liet zich op één en dezelfde dag berijden door drie verschillende mannetjesberen.

Read More

Groeten uit Gent – 11

Ik wens u allen voor gisteren een zalig kerstfeest en veel werkgenot in het nieuwe jaar want zonder arbeidsvreugde kan niemand werkelijk gelukkig zijn, zo meen ik.

Read More

WHEN GIANTS MEET

De dansvloer van de Culture Club stond vol met jonge intelligente juffrouwen in de fleur van hun hormonenspiegel en ik stond er middenin en ik mocht ook meedoen van de directie.

Read More

HET WUIVEN

Ik zat met mijn maat Rocky in de Kinky Star op de Vlasmarkt een consumptie te nuttigen. We bemoeiden ons met onze eigen zaken en vielen verder niemand lastig. We hadden al genoeg affronten opgelopen in ons leven.

Read More

LIEVE JACOBA

Het gaat goed met de Belgische popmuziek. Het lijkt ongelofelijk maar de mensen zijn het nog altijd niet beu om te gaan kijken naar een paar gasten die op een gitaar pingelen en in een micro staan te brullen.

Read More

STUBRU 15

Deze samenleving gaat ten onder aan een teveel aan democratie. Dat komt omdat de arme mensen te veel geld hebben. Daardoor kunnen ze zich allerlei wereldlijke goederen aanschaffen die ze volstrekt niet nodig hebben en die schadelijk zijn voor milieu, zoals auto’s waarmee ze naar de disco rijden en in het beste geval een niet dodelijk ongeval veroorzaken en daardoor in de bak belanden vanwege onverantwoord rijgedrag.

Read More

CIRCUS BOEMLALA

In mijn gehele vervloekte rotleven had ik slechts één keer een echte job. Ik was een maand lang drummer in het circus Boemlala. En als drummer in het circus komt het er op aan op de juiste moment op de grote trom en de schijven te kloppen telkens als er iets spectaculairs gebeurt.

Read More

EEN TIJDSGEBONDEN WAANZIN

Ik bevond mij te Brugge alwaar ik aanwezig was. Daar wonen ook mensen in Brugge. Sommige dingen zijn in wezen onbevattelijk. Het zijn verschijnselen die gegroeid zijn uit de geschiedenis of fenomenen die zich voordoen in de natuur zoals water dat kookt bij honderd graden en Antwerpenaars met zelfoverschatting en Limburgers met een spraakgebrek. En de waanzin en zelfvernietigingsdrang van Jan Van Rompaey. Het is van nature zo tot stand gekomen.

Read More

LEVE HENRY ROLLINS!

Iemand die ik enorm waardeer is het universele genie Henry Rollins. Ik ken deze man al sinds 1987. Ik zag hem in de Brielpoort in Deinze op het Futuramafestival, dat was de virtuele voorloper van Pukkelpop.

Read More

LIEFDE

Ik kom uit een CVP-nest van brave katholieke werkmensen zoals er, nog niet zo lang geleden, miljoenen in een dozijn waren in deze barre uithoek van de wereld.

Read More

NAAR AANLEIDING

Naar aanleiding van het in voege treden van het nieuwe jaar sprak mijn maat Rocky al glunderend: ‘Vos, nog honderdvijftig keer slapen en het zijn weer Gentse feesten, hoera!’

Read More

KONING BLIND EN KREUPEL

Weet u waarom de Hollanders zoveel langer zijn dan de Belgen? Omdat het lafaards zijn die weigerden mede te strijden in de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers hebben toen alle Belgen die langer waren dan één meter zeventig en met hun onnozele kop boven de loopgraven uitstaken, omver geknald. Zodoende, daar zij niet boven de loopgracht uit konden kijken, bleven alleen de kleine Belgen gespaard en van die dwergen zijn mensen zoals ik dus de afstammelingen.

Read More

EEN GEBAAR VAN LIEFDE

Dit jaar vier ik mijn twintigjarig jubileum als Gentse Feestenganger. Op een paar dagen na heb ik gedurende die tijd, eerlijk waar, geen enkele dag van dit heerlijk festijn gemist.

Read More

KYLIE HOUDT VAN MIJ

En daarmee is het Europees kampioenschap ook alweer afgelopen. Wie heeft er trouwens gewonnen? Ik heb het eerlijk gezegd allemaal niet echt gevolgd. Ik stond dit weekend op Werchter enorm het zwijn uit te hangen en ik had geen tijd om naar voetbal te kijken.

Read More

OP ONTDEKKINGSREIS

Toen ik nog echt jong en mooi was, ging ik graag op ontdekkingsreis om van alles bij te leren over vreemde volkeren.

Read More

MIJN TWEEDE STEM

‘Vaak meen ik als een buitenstaander te moeten aanschouwen hoe mijn leven zich voltrekt, alsof ik stond te kijken naar een film waarvan een kwellustige dwingeland van een god het draaiboek had geschreven.’

Read More

EEN NIEUW LIED

Ik heb alweer een nieuw lied geschreven. Het kwam tot mij in de koude ochtenduren in mijn van zweet en bloed en allerlei sappen doordrenkte bed. Sliep ik nog of waakte ik reeds? Ik zie het licht in elke lamp, zo fluisterde ik tot mijzelf… en ik ga door, ik zing het lied, de tocht is moeilijk, maar de gids is ervaren, hij zal mij leiden, naar de groene weiden.

Read More

EEN LEVENSGENIETER

Iemand vroeg mij: wat zou u doen mocht u de Lotto winnen. Ik zei dat ik niet antwoordde op hypothetische vragen.

Read More

melk van de weide

melk van de weide
gestold tot goud en zilver en brons
geschenken van moeder aarde
voor u, voor mij
en van bij ons

Luc De Vos

STUBRU 9

In verband met een en ander zou ik iets willen zeggen over iets. Het was nacht en ik liep alleen door de straten. Zo is in wezen alles samen te vatten. Ik kan het ook niet verhelpen hoor. Het leven is een klucht en de straling is berucht.

Read More

HET LOT

Ik ben een boek aan het schrijven. Ik heb hier een honderdtal bladzijden liggen met allerlei woorden en zinnen erop. Die moet ik allemaal nog in de goede volgorde plaatsen.

Read More

EEN MENS VAN VLEES EN BLOED

Mensen, ik zou iedereen willen oproepen de discussie over het koningshuis definitief een halt toe te roepen en al de actoren in debat willen verzoeken zich neer te leggen bij de feiten. Negentig procent van de Belgen is voorstander van het koningshuis. We waren het er toch over eens dat er democratie moet heersen in dit land. Dan moet men ook respect betonen voor die democratie en de mensen geven wat ze willen.

Read More

‘K ZAG TWEE BEREN

Binnen de kunsten is het juiste imago van levensbelang. Zeker voor losers zoals ik. Ik word al jarenlang bekeken als zijnde een oversentimentele rondreizende zanger van kleinkunst en levensliederen en ik word voortdurend geassocieerd met kleinkunstenaars als Stef Bos en Frank vander Linden die in hun liederen voornamelijk de gevoelens belichten want dat is wel een belangrijk gegeven in een mensenleven, gevoelens en zo. Platen en boeken vol kun je daarover bijeenlullen.

Read More

JAN EN KAAT KRIJGEN EEN BABY

Hoera! De vakantie breekt nu eindelijk aan en we krijgen er hier in onze geburen alweer een nieuwe wereldburger bij om onze vreugde om dit seizoen nog groter te maken.

Read More

ONZE RODE DUIVELS

Ik zei tegen mijn maat Rocky: ‘Rocky, ik ben een enorme fan van de Rode Duivels.’

Read More

DE AANNEMELIJKHEID DER DINGEN

In de oertijd hebben vrouwen honderdduizenden jaren lang bessen lopen plukken in het bos en daarom gaan ze nu al graag eens gaan shoppen.

Read More

dagboek augustus 2005

Woensdag

Ik ben op weg naar Aarschot om demo’s op te nemen in de huisstudio van Jean- Marie Aerts, de legendarische producer. Demo’s zijn voorbereidende proefopnames. Er wordt hard gewerkt binnen het marktsegment van de popmuziek.

Read More

SMAAD AAN DE POLITIE

Mijn kameraad Rocky is op reis naar een ver land en nu zit ik hier te schilderen. Ik ben van puur miserie een boek beginnen lezen, zo een hoop papier met allemaal woorden, woorden en nog eens woorden erin.

Read More

Herodes

Aan mijn keukentafel luister ik naar zo’n lekker gezellig transistorradiootje, met een antenne die je in alle richtingen moet manipuleren om een geruisloze ontvangst te garanderen. Twaalf uur, het middagnieuws.

Read More

DE CULTUUR

Het gaat goed met de cultuur. Dat las ik in de krant. Er is in ons land wellicht nog nooit zoveel cultuur te beleven geweest als in deze wervelende tijden.

Read More

DE OVERKANT

Aan de andere kant van het kanaal zag ik mijn vriend Rocky lopen. Hij was in diepe gedachten verzonken. Ik zwaaide en riep: ‘Hey, Rockyboy!’

Read More

NOG DRIE KEER SLAPEN

Wat is er eigenlijk te doen op de Gentse Feesten dit jaar? Ik ken het programma niet, maar er zullen wellicht talrijke evenementen zijn van allerlei aard, zoals altijd. Mij hoort u dus niet klagen.

Read More

OP HET FILMFESTIVAL

Het is nu woensdagochtend en ik kom net terug van de openingsreceptie van het filmfestival. In tegenstelling tot vorig jaar had ik dit keer een uitnodiging gekregen, ik weet nog altijd niet waaraan ik dat heb verdiend. Misschien wel omdat ik een bekende Vlaming ben.

Read More

HET ARGUMENT

Mijn tante Martha was zodanig gierig dat ze haar kerstboom altijd in januari kocht, dan stonden de kerstbomen aan halve prijs in de solden.

Read More

STERVEND LICHT

In de eerste dagen van september wellen in mij spontaan herinneringen op aan mijn schoolverleden. Ik schets voor u een markante gebeurtenis: ik was zes jaar en het was 1 september en Ronny, mijn buurjongen, had een telraam gekregen. Ik had in het uitstalraam van de winkel van Maria D’hooge een veel mooier telraam zien staan.

Read More

DE KINDEREN IN HET VELD

Er is weer van alles gebeurt waar ik geen deel aan had. En hebben we er wakker van gelegen in ons knusse bedje? Eigenlijk wel. De boeren hebben weer ongelofelijk veel lawaai gemaakt. Vooral ’s nachts met van die gigantische bulldozers door de maïs.

Read More

De liefde is doof en blind

Richt u slechts op het goede, wees elke dag dankbaar voor het leven dat u in de schoot wordt geworpen. Koester geen wrok om gisteren. Leef in een wereld zonder waanbeelden. De heer Friedrich Nietzsche, een Duits filosoof, noemt dit streven, met een Latijnse term het Amor Fati, de liefde tot het lot.

Read More

WORD NU EINDELIJK TOCH EENS WAKKER !

Vroeger, toen ik er nog niet met een zekere stelligheid van overtuigd was dat het allemaal nooit meer goed zou komen en ik me nog in allerlei feestgedruis dorst te storten onder het motto van je weet godverdomme maar nooit waar het allemaal goed voor is, dan kwam ik bijvoorbeeld vaak dronken thuis nadat ik eerst uren en uren al waggelend op de fiets de wegen had onveilig gemaakt op de terugweg huiswaarts.

Read More

IN MEMORIAM LUC DE VOS

Hedenochtend werd het overlijden bekend gemaakt van ex-zanger, arbeider en schrijver Luc De Vos. Zijn lichaam werd in verregaande staat van ontbinding ergens ten velde ontdekt door een aantal chirojongens. De jongste dagen was hij als vermist opgegeven. De Vos’ kleinkinderen, zo luidt het, vonden al dat opa de laatste tijd zo raar deed en werden er door boeren op gewezen dat hij soms urenlang door de velden kon dwalen, onderwijl aldoor wartaal uitbrakend.

Read More

FRANKIE GOES ANYWHERE

Die jonge gasten van tegenwoordig die popmuzikant willen worden, die hebben splinternieuwe gitaren en een GSM en een lief, maar in mijn tijd hadden wij dat allemaal niet.
Niets hadden wij, helemaal niets. Als wij eens wilden telefoneren om bijvoorbeeld de ambulance te bellen omdat we uit een boom waren gevallen, dan kregen we eerst nog wat lappen op onze kop van vader en dan moesten wij nog zelf met een stuk van vijf frank naar een telefooncel strompelen, twee kilometer verderop, om de ambulance te bellen. En toen kwam vader er ons in het ziekenhuis nog wat stampen bijgeven omdat we naar zijn zeggen expres uit die boom waren gevallen om op ons gemak wat in het ziekenhuis de leeghanger uit te hangen met ons gebroken been in plaats van op de boerderij mee te moeten helpen de varkens te slachten en de konijnen te kastreren. Toen ik tegen mijn moeder zei dat ik popmuzikant wou worden gaf ze mij een lap tegen mijn gezicht. ‘Ga de rapen uit de grond gaan trekken,’ brulde ze, ‘of ik sla u kreupel!’ In het geheim had ik in een hok op de boerderij een repetitieruimte getimmerd van waaruit we de wereld gingen veroveren. Het was in de tijd van Frankie goes to Hollywood. Ik zei tegen die gasten die met mij wilden meedoen dat homoseksuele mensen enorm populair waren bij het vrouwvolk. Ik zei: ‘als ge zegt dat ge homo zijt dan komen ze zo rond uw nek hangen en bieden zij hun lichaam aan want ze willen allemaal seksuele handelingen stellen met een homoseksuele vent, om te kijken of dat ook zo leutig is als met een echte vent. En om het simpel te houden noemen we onze groep Frankie goes anywhere, dan weten de meisjes ook meteen welk vlees ze in de kuip hebben.’ Onze drummer klopte met twee pollepels op de spatborden van een afgedankt VW-kevertje en ik had zelf een gitaar ineen gestoken met het kamwiel van een oude velo, de elektrische motor van een kapotte wasmachine en een halve kilometer verroeste ijzerdraad voor de snaren. Lawaai dat dat spel maakte! Toen moeder kwam kijken waar dat gejank vandaan kwam stond ze plots oog en oog met mijn zelfgemaakte gitaar. ‘Wat zijt gijlie aan het doen?,’ vroeg ze. ‘O niets, moeder,’ sprak ik snel, ‘we zijn de radiateur van onze tractor aan het repareren.’ Het hardst heb ik gezweet toen moeder mij ontdekte op de zolder waar ik voor de ineengezakte spiegelkast van mijn overgrootmoeder mijn homoseksuele podiumact stond te oefenen, enkel gekleed in een zwarte rubberen onderbroek die ik ook al zelf had ontworpen, met stukken rubber van de versleten banden van onze tractor. Moeder was te stomverbaasd om een woord te uiten maar stond met moordzucht in haar ogen klaar om mij het pak rammel van mijn leven geven. ‘Ha, moeder,’ zei ik, met een kop zo rood als een tomaat. ‘Ha, moeder, goed dat gij eens komt kijken: om te besparen op het waspoeder en omdat ge zoveel onderbroeken niet meer zoudt moeten wassen heb ik de rubberen onderbroek uitgevonden, zelf gemaakt van tractorbanden, die moet ge nooit meer wassen, alleen wat afspoelen onder de kraan en klaar is kees. Zijt ge nu niet content?’ Mijn moeder viel mij huilend in de armen: ‘dat ik dat nog mocht meemaken, mijn zoon die mij zo goed helpt in het huishouden, nu kan ik in plaats van onderbroeken te wassen, gaan kaarten met de andere boerinnen van de boerinnenbond.’ Ondanks al die miserie zijn we met Frankie goes anywhere toch nog beroemd geworden in Oost-Duitsland, de toenmalige DDR, omdat we daar konden toeren in het voorprogramma van Einstürzende Neubauten. Die zanger van de Neubauten, die loser Blixa Bargeld had gehoord dat er in België ook een sympathiek homoseksueel groepje bestond dat op ketels en spatborden klopte en muziek maakte aan de hand van wasmachinemotoren en tweedehandse cirkelzagen. Die onnozelaar dacht dat wij dat expres deden, lawaai maken met al die versleten elektrische rommel, maar wij wisten van niet beter. U kunt alle mensen de hele tijd voor de gek houden, dat is echt niet moeilijk binnen het kader van de popmuziek.

LUC DE VOS

STUBRU 14

Voor zo’n eenvoudige boerenzoon op speed zoals ik zijn het leven en de wereld en de werkelijkheid eigenlijk veel te ingewikkeld. Ik snap er in wezen geen bal van.

Read More

DE DOMME MASSA

Misschien zijn wij met zijn allen toch dommer dan we denken. Ik merk dat ook bij mijzelf. Ik geniet vooral van eenvoudige dingen.

Read More

DE DONKERE KAMER

Mijn vriend Rocky had dan toch een methode gevonden om een onmetelijke rijkdom te verwerven. Het stond nu voor hem vast: Rocky ging stand-up comedian worden.

Read More

MAKKERS STAAKT UW WILD GERAAS

Tot aan mijn twintigste had ik nog nooit een boek gelezen. Wij waren met negen thuis en wij keken naar de televisie, zoveel en zo lang mogelijk.

Read More

DE KUNSTENAAR IS NIET VRIJ

(onze gelegenheidscorrespondent Luc De Vos ging kijken naar Clouseau in het sportpaleis)

Gedurende de show van ons meest succesvolle cultureel product daar in het Sportpaleis voelde ik mij op een enigszins sociologische manier een cultuurparticipant. Dat kwam omdat ik de dag ervoor kennis had gemaakt met een aantal cultuursociologische begrippen tijdens een lezing van de Leuvense hoogleraar Rudi Laermans.

Read More

KORHOENDERS

Onlangs bevond ik mij te Amsterdam om er mij volledig met mijn eigen zaken te bemoeien.

Read More

EEN ONBESTAAND BUDGET

Mijn maat Rocky was afgunstig op mij. Ik stond alweer met mijn kop in de gazet omdat ik een zoveelste cultuurproduct had afgescheiden: de roman De rest is geschiedenis, een verpletterend meesterwerk. Ik was ook op de regionale zender AVS geweest. Ik stond op het toppunt van mijn wereldse roem vorige week.

Read More

GELUKKIG ZIJN IS OOK NIET ALLES

Tien jaar geleden ben ik plots door toedoen van het toeval en door veel tot Jezus te bidden wereldberoemd geworden. Van in het putje van Limburg tot diep in de red-neckcountry van de Westhoek. Overal word ik met open armen en onder luid gejuich door de massa onthaald. ‘Vos is daar!,’ roepen ze, ‘nu gaan we ons eens goed kunnen amuseren qua entertainment.’

Read More

Groeten uit Gent – 15

Ik had het in deze uitstekende krant vorige week over die heerlijke Natalia, dat meisje van Idool 2003. Ik zag haar nog deze week in de Story staan. Ze heeft inderdaad wel een lichaam dat spontaan lustgevoelens oproept bij enigszins heteroseksuele mensen zoals ik. Ik hou niet zo van die graatmagere topmodellen. Bij mij mag er gerust een beetje vlees aanzitten.

Read More

PLAGIAAT DER VOLKSCULTUUR

Als kleine zelfstandige binnen het amusementsgebeuren lever ik dag in dag uit een gevecht om het hoofd boven water te houden. Niet dat ik daarover klaag.

Read More

VRIJHEID

Mijn vriend Rocky sprak tot mij: ‘Vos, ze hebben er ons serieus mee bedonderd, met de euro, ik zweer het u.’

Read More

OP DE AFRIKALAAN

Ze kwamen van de gazet een vraaggesprek voeren met mij en ze vroegen wat mijn favoriete plek was in Gent en ik antwoordde spontaan: De Graslei.

Read More

GOD WEET DAT IK IETS MISTE

Jaren geleden, toen ik nog lid was van de taaladviescommissie, kon ik mij zo vreselijk opwinden over al die reactionaire spellingsconservatoren met hun misplaatste respect voor onze heilige Nederlandse taal en haar aanhangsel, de eerbiedwaardige spelling die de spontaan gegroeide eindfase zou zijn van een eeuwenoud proces van allerlei culturele invloeden waar we met onze postmoderne, verwaande tengels af moesten blijven.

Read More

OP DE VLASMARKT

Het was een nacht in Gent. De Gentse Feesten waren nog niet begonnen maar de Vlasmarkt stond al vol met volk. Ik stond er bij en ik keek ernaar.

Read More

DAG, LIEF MEISJE

Zelzate, gruizelige fabrieksstad. Ik was er vanuit mijn lieflijke stede Gent heengegaan om er in deze donkere dagen mijn licht te doen schijnen.

Read More

Groeten uit Gent – 8

Gaat het sneeuwen deze winter? Het zal mij een zorg zijn. Mijn gevoel voor sneeuw ben ik helemaal kwijtgeraakt. Het gebeurde twintig jaar geleden toen ik bij het leger zat in Duitsland.

Read More

GRENS, VAN BLAUW TOT BLAUW

Hoewel ik angstvallig voor de buitenwereld tracht staande te houden dat ik een soort van stabiel leven lijd word ik soms genoodzaakt, bijvoorbeeld daartoe aangemaand door overheidsinstanties, te bekennen dat ik nog steeds zoals vroeger als een zwerver door het leven ga.

Read More

GAAT NU ALLEN HEEN IN VREDE

Ik had u in de loop van dit gezegende jaar nog een aantal heel belangrijke dingen willen vertellen maar het is er nooit van gekomen. En Club Brussel loopt vandaag op zijn einde en nu is het te laat natuurlijk.

Read More

ZIEDAAR HET LEVEN

Seks is zeldzaam. U moet er eens beginnen op letten. In bijna alles wat mensen doen komt geen of weinig seks te pas. Ik diende hier bijvoorbeeld gisteren om negen uur aan de Dampoort de trein naar Antwerpen te nemen. Ik had daar afgesproken met mijn Antwerpse maat, Freddy Mommens. Hij had een fantastisch plan om eindelijk rijk te worden. We moesten er een keer over praten.

Read More

HET ONVERVULBARE

Soms moet ik mij noodgedwongen van huis begeven. Dan moet ik ergens in het land een feest gaan opluisteren met mijn gezeik. In de meeste gevallen krijg ik daarvoor een loon uitbetaald zodat het leven alweer verder kan gaan en ik alvast de volgende dagen niet hoef te tobben of er morgen nog brood op de plank zal zijn.

Read More

VREDE OP AARDE

Mag ik iedereen nogmaals vragen mij geen geschenken te geven met kerstdag en nieuwjaar. Ik moet niets meer hebben. Ik heb al alles wat mijn hartje verlangt wat het tastbare betreft.

Read More

Groeten uit Gent – 3

Zou dat bestaan, te veel succes? Zoals u weet slijt ik al zowat een jaar of tien mijn dagen als zanger van het popgroepje Gorki. We kenden onze goede dagen, we kenden onze kwade dagen. Het ging als het ware met ups en downs, maar die Engelse uitdrukking is een beetje uit de mode, geloof ik. Daarom formuleer ik het aldus: we kenden onze kwade maar vooral onze goede dagen. Ja jongens, bakken lol hebben we getrapt.

Read More

LEVE DE DEMOCRATIE

Ik ken een jonge vrouw, zij heet Freya en haar vader is een bekend advocaat en hij is vroeger minister van onderwijs geweest. Zijn naam is Luc. Meer wil ik er niet over kwijt want ik wil dat de identiteit van deze man en vrouw in het verborgene blijft om hun privacy te beschermen. Wie die mensen zijn, dat doet er niet toe, ik wens het hier enkel te hebben over het fenomeen van het nepotisme. Hoe vaak heb ik menig democraat niet schuimbekkend van woede weten fulmineren tegen dit binnen de politiek frequent gebruik, dat de kern van de democratie aantast. Jongens, zeg ik, think again! De heer Winston Churchill sprak: democratie is een slecht systeem maar er is geen alternatief. Op een bepaald moment houdt de democratie ook een keertje op. Beeldt u zich in dat u in de plaats was van de heer Luc, de vader van Freya, wier identiteit wij hier verder in het ongewisse laten. Luc ziet zijn dochter opgroeien: een vrolijke, intelligente meid. Samen hebben zij op zondagse wandelingen fijne en diepe gesprekken over het persoonlijke lief en leed, maar ook over samenleving en politiek. Luc is verheugd en oprecht verwonderd over het doorzicht van zijn lieve schat die werkelijk – en dat tracht hij als strenge advocaat zo objectief mogelijk te beoordelen – een talent en een neus heeft voor all things political. Hij meldt in zijn kringen dat zijn dochter iemand is die de partij goed zou kunnen gebruiken. Nu vraag ik u: wat zou het alternatief zijn? Zou de partij dan elk jaar een examencommissie in het leven moeten roepen om via omslachtige en uiteindelijk nodeloze procedures de allerallergeschiktste kandidaten voor de eventuele mandaten te gaan zoeken? Waarom het moeilijk maken wanneer alles voor de hand ligt? Op sommige momenten moet het gewoon een keer vooruit gaan en moeten mensen knopen doorhakken. We kunnen niet blijven aan iedereen zijn of haar mening vragen. Daaromtrent zei Churchill, en ik parafraseer zijn woorden: ‘als ik zie wie er allemaal mag gaan stemmen, dan word ik eerlijk gezegd een beetje misselijk.’

LUC DE VOS

IJS EN SNEEUW

Toen we met de fiets door Sint-Denijs-Westrem reden, na een lange, gezonde winterwandeling in de bevroren en besneeuwde Latemse Meersen, sprak mijn kind: ‘is dit hier een cowboystadje?’

Read More

OMGAAN MET KRITIEK

Ik ging vorige week naar de première van de nieuwe voorstelling van Tom Lanoye, Veldslag voor een man alleen. Ik had toch niets anders te doen. Ik kon kiezen: ofwel in café De Video gaan zitten dromen bij een paar duvels, ofwel die monoloog van Tom Lanoye gaan aanschouwen.

Read More

NET ALS IN DE MIDDELEEUWEN

Wanneer ik om vier uur ’s ochtends enigszins vermoeid en naar mijn warme beddenbak verlangend mijn sleutel in de deur steek, dan kom ik vaak de krantenbesteller tegen.

Read More

OP DE WEKELIJKSE PERSCONFERENTIE

De persconferentie van eerste minister Verhofstadt stond deze week in het teken van een round-up van de belangrijkste politieke en economische gebeurtenissen van het voorbije jaar.

Read More

ZO ZIT DE WERELD IN ELKAAR

Ik kwam eerste minister Verhofstadt tegen in taverne De Wansmakelijke Grap. Hij zat er een koppel ferme varkenskoteletten met gebakken aardappelen en schorseneren in de witte saus naar binnen te spelen met daarbij een paar tripels van Westmalle.

Read More

HET ONVERMIJDELIJKE

In de gazet las ik een enigszins correcte analyse van de toestand wat betreft de samenleving.

Read More

EEN GELUKZAK

Wij zijn hier in Vlaanderen met te weinig om het verschil te maken in de grote wereld. Wij zijn verplicht ons op cultureel vlak terug te plooien op onszelf en onze eigen uiterst specifieke volksaard belichten.

Read More

GODVERDOMSE DAGEN

Ik besteeg op mijn fiets de Sint-Kwintensberg. Die godverdomse berg. Nog steiler dan de godverdomse Picador in ‘t verre godverdomse Aztekenrijk.
‘k Weerde mij nochtans gelijk een duvelsjong in ’t putteke der duisterste hellekrocht. Mijn rijwiel kraakte krakementig gelijk de piepende balg der smid. Maar ‘k gaf niet op.

Read More

CHOUCROUTE MET CHAMPAGNE

Zondag 16 januari zal geboekstaafd blijven als de dag waarop het grootste choucroutefestijn aller tijden plaats vond.

Read More

BEING THERE (AANWEZIG)

Het liefste wat ik doe is in allerlei zalen mijn liederen gaan brullen. Dat is een fijn beroep. Vorige zaterdag speelden we in West-Vlaanderen, geloof ik. Ofwel was het Limburg.

Read More

AOTEROA

Waar zouden al die liederen heen zijn? Ik bedoel die liederen die wij nooit hoorden? Die werden gezongen door bands die even bestonden en toen weer verdwenen.

Read More

MOED EN ZELFOPOFFERING

Ik begrijp wel dat de mensen minder belastingen willen betalen, maar ik begrijp eerlijk gezegd niet wat daar zo moedig aan is.

Read More

Iedereen heeft weer zijn best gedaan

verslag Rock Werchter 2003 deel 3
Het Nieuwsblad

Het was alweer een geweldig feest. Tricky was de beste van allemaal. Wat een geweldige topneger is dat. En spieren dat die heeft! Zijn lichaam is als het ware afgetraind tot in het oneindige.

Read More

SINKSENFOOR

‘Mensenlief, het is niet waar hé, het is weeral van doejoe wanna bump. Dat liedje is vandaag op de molens al zeven keer gepasseerd geloof ik. Ik moet dringend een nieuwe cassette gaan halen. Ik geloof dat ik deze al twintig jaar heb. Wie zong er dat liedje nu weer vroeger in mijn jonge tijd?

Read More

BRUISEND MEULESTEE

Zulke vriendelijke mensen dat het daar zijn in Meulestee. U komt ergens binnen en gij krijgt er meteen een vriendelijke goedendag en een gratis pannenkoek.

Read More

DIE HEERLIJKE SCHAT

‘Als je eens echt poen wil verdienen, dan moet je eens een boek schrijven over de verhouding die je naar eigen zeggen had met prinses Diana,’ sprak Kerremans (dat is mijn boekhouder).

Read More

DE VRIENDSCHAP

Mijn vriendenkring bestaat uit een tiental klaplopers die voortdurend in geldnood verkeren en op allerlei momenten 7500 frank nodig hebben sinds ik onlangs op een onbewaakt moment in het café had geroepen dat ik bij de spaarkas een spaarboekje had met 7500 frank erop.

Read More

VOORBESCHOUWING WERCHTER 2003

Op voorhand even een goede raad van nonkel Vos: ga steeds eenzaam en alleen naar Werchter. Breng nooit familieleden of vrienden mee naar festivals. Of wanneer u ze meebrengt, zorg er dan voor dat u hen op een of andere manier kwijtraakt in de massa. Zo kunt u rustig genieten van de muziek en bestaat de mogelijkheid dat u een keer wat andere, wellicht meer interessante mensen ontmoet.

Read More

NOOIT MEER WERKEN

Mijn maat Rocky sprak: ‘Vos, panikeert niet langer, ik heb iets nieuws uitgevonden, we gaan rijk worden, we moeten nooit meer werken.’

Read More

HARRY EN JUSTIN

In normale omstandigheden kijk ik nooit naar de televisie maar nu zat ik toch naar een zender te kijken die zich richt tot de meerwaardezoeker.

Read More

FOR A FISTFUL OF BONNEKES

Al die mooie, jonge en intelligente mensen van Antwerpen-Zuid die begrijpen dat allemaal niet maar in de Vlaamse rock en roll is het elke dag verdrinken of verzuipen geblazen. Geld heb ik van mijn leven nog niet gezien. Drankbonnetjes wel.

Read More

HET LEVEN ZOALS HET IS

Op het scherm zien wij bijvoorbeeld Jan en Kaat voorbijfietsen door het bos. Wij zien dat, werkelijk, echt waar, ik lieg niet, met onze eigen ogen.

Read More

STUBRU 16

We stonden met onze legereenheid op het strand de grenzen van ons geliefde koninkrijk te verdedigen met kanonnen en ander zwaar geschut waaronder een hypermoderne houwitser met telegeleide raketten.

Read More

ERFENIS

Ik ben op een leeftijd gekomen waarop er mij een erfenis in de schoot kan vallen. Daar had ik echt nog niet over nagedacht.

Read More

EEN TIJDSGEBONDEN WAANZIN

Ik bevond mij te Brugge alwaar ik aanwezig was. Daar wonen ook mensen in Brugge. Sommige dingen zijn in wezen onbevattelijk. Het zijn verschijnselen die gegroeid zijn uit de geschiedenis of fenomenen die zich voordoen in de natuur zoals water dat kookt bij honderd graden en Antwerpenaars met zelfoverschatting en Limburgers met een spraakgebrek. En de waanzin en zelfvernietigingsdrang van Jan Van Rompaey. Het is van nature zo tot stand gekomen.

Read More

LEVE DE WALEN

Ik las in de Humo een interview met een zekere Bart De Wever. Dat is de voorzitter van de politieke partij de N-VA. Deze man was mij onbekend want ik volg de politiek niet.

Read More

IK BEMOEI MIJ NERGENS MEE

Ik wil mij nergens mee bemoeien maar de carrières van zowel Martine Tanghe als Isabelle A zijn mislukt. Dat komt omdat deze twee vrouwen voor de middelmaat hebben gekozen.

Read More

FRANKIE GOES ANYWHERE

Die jonge gasten van tegenwoordig die popmuzikant willen worden, die hebben splinternieuwe gitaren en een GSM en een lief, maar in mijn tijd hadden wij dat allemaal niet.

Read More

CULTUURPARTICIPATIE

Zou onze nieuwe minister van cultuur vorige week een bezoek hebben gebracht aan dat prachtige Zeverrockfestival? Ik denk wellicht van niet. Maar dat hoefde ook niet.

Read More

DE JAREN NEGENTIG

‘Wat is er eigenlijk de afgelopen tien jaar allemaal gebeurd, weet gij nog iets van de jaren nul, Vos?’, zo vroeg mijn maat Rocky.

Read More

BOTER, KAAS EN EIEREN

Iemand van het bisdom heeft mij gevraagd om af en toe, in plaats van het occasionele en het incidentele, ook een keer het religieuze te belichten.

Read More

EEN GLOBALISTIEKE GEDACHTE

Vroeger spraken ze Frans in Gent. Zelfs nog toen ik jong was. Dat vormde geen enkel probleem. Op het platteland sprak men Vlaams en in Gent Frans.

Read More

ROCKY GAAT NAAR PUKKELPOP

Mijn vriend Rocky sprak: ‘weet u wat ik raar vind, Vos? Dat de ouderen van dagen er nog altijd hetzelfde uitzien al dertig jaar geleden.’

Read More

DE LOEBAS

Mijn maat Rocky sprak: ‘Vos, ik heb gisteren een programma op de televisie gezien zonder Lucas van den Eynde erin. Ik ben er nog altijd niet goed van.’

Read More

IJDELHEID ZAL DE WERELD REDDEN

Ik ontdekte pas op mijn achttiende hoe mooi ik was. Voor die tijd was ik een onopvallend jongetje dat zijn dagen op kostschool in het college sleet.

Read More

DE VERWORPENEN

Als ik echt niet meer weet hoe het in godsnaam allemaal verder moet, dan kijk ik op zondagavond soms bij de buren, als dat mag, naar de televisie. Op een popkanaal loopt daar dan het programma Hoofdbeukers Bal, dat uitsluitend aandacht besteedt aan het in deze tijd ongelooflijk populaire genre van de heavy metal.

Read More

DE ZAAK X

Ik bevond mij op een bepaald ogenblik in mijn bestaan, vorige week woensdag om precies te zijn, op de receptie van de film De Zaak Alzheimer. Ik diende daar aanwezig te zijn omdat deze film de allerbeste bovenste beste aller tijden was. De regisseur van de prent, de heer Van Looy had het zelf gezegd.

Read More

KEIHARDE SOFTPORNO

De dagen van het filmfestival zijn weer aangebroken. Dat betekent dat oktober is begonnen en dat we maar drie maanden meer hebben te gaan tot nieuwjaar. Vanaf 1 januari kunnen we alweer beginnen uitkijken naar de nieuwe lente en naar de Gentse feesten.

Read More

IN LUIK

Soms begeef ik mij van de ene geografische plek naar de andere in het kader van het maatschappelijke fenomeen van de groeiende mobiliteit, want als u het hier niet vindt, vind u het misschien wel ergens anders, zo luidt hierbij de achterliggende gedachte, en dit zowel op het persoonlijke als op het bredere sociaal-economische vlak. Baat het niet, het schaadt ook niet.

Read More

DE TIJD DER SERINGEN

Nu is het volop mei en de tijd der seringen is weer aangebroken. Die heerlijke reuzengrote witte en purperen bloemen die in deze schone maand overweldigend en bedwelmend geuren.

Read More

DE DEEGROL

Mijn maat Rocky sprak: ‘Vos, is het waar dat ik een verzonnen personage ben?’

Read More

EEN ECONOMISCH WONDER

De grote schare belangrijke politici bij de opening was een bewijs van het belang van het Ovaal van Wippelgem. Dat las ik vorig jaar in de krant.

Read More

HET VERLOREN PARADIJS

Zondag bezocht ik hier in Gent de Emile Claustentoonstelling. U kent hem wellicht, Emile Claus, de in de negentiende eeuw geboren Latemse schilder.

Read More

DE GEHELE WAARHEID

Die ochtend had ik een afspraak met de heer Molle in een Gents café. Hij diende voor zijn in grote oplagen verkopende blad Het Belang van Vlaanderen een vraaggesprek met mij te houden.

Read More

ZONDER VALSE BESCHEIDENHEID

Eeklo: de metropool van het Meetjesland. Toch toen ik jong was. Eeklo was in onze ogen, de boeren van de kanaalzone, een grote verre stad, vol met succesvolle, rijke mensen zonder al te veel valse bescheidenheid. Ze hadden zelfs een eigen discotheek: de Rodeo, een mythisch oord waar ik als kind over droomde. De Rodeo is al lang geleden afgebroken.

Read More

DE DODE KONINGEN

In den beginne was er het behangpapier met de pioenen, in een wederkering tot in de oneindigheid herhaald, als een eeuwigdurende vermeerdering van alles wat lieflijk was hier op aarde: de barokke bloemen die ergens in een ingebeeld paradijs bloeiden en werkelijk aanwezig waren op de muren die ons omringden, de schoonheid van de natuur die niet in het echt bestond maar beter was dan de werkelijkheid.

Read More

SYMMETRIE

In een poging de zaken te ordenen werd de symmetrie uitgevonden. Om een symmetrie in het leven te roepen heeft men in principe maar twee dingen nodig: twee dezelfde dingen die men op de zelfde afstand van elkaar moet plaatsen om zodoende een spiegelbeeld te creëren, een foto, een exact duplicaat van iets dat al bestaat. Geen beeld kan perfecter zijn.

Read More

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS

Onlangs werd er door een aantal bevoegde instanties een nieuw soort muziekprijzen in het leven geroepen: de M.I.A.’s: de Muziek Industrie Awards.

Read More

HUGO EN ROSA

Al dat nieuws in de gazet en op de radio en de TV. Is dat echt allemaal nodig? Ik denk dat de mensen zich minder druk om alles zouden maken als er niet zoveel nieuws was.

Read More

L’ UNION FAIT LA FORCE

Ik heb ooit een keer twee meisjes uit Canada wijsgemaakt dat ik Arno was. Ja, zo wanhopig was ik. Ik heb een triestig leven gehad vroeger. De mensen begrijpen dat niet.

Read More

HET GEVAAR

Ik ben aan een groot gevaar ontsnapt. Mijn leven hing aan een zijden draadje. Ik begaf mij in een vliegtuig naar het mooie Engeland.

Read More

DE VRIJE WIL

Mijn maat Rocky en ik waren in de kerstvakantie eens naar Londen getrokken. Op den duur waren wij er al ons geld kwijt.

Read More

CHEZ GUEVARA

Ik had een plan. Ik zei tegen mijn maat Rocky dat ik goesting had om een keer enorm veel te gaan eten, niet zo maar een klein beetje, maar echt enorm veel, dat kan enorm deugd doen.

Read More

BOETES HELPEN

De mensen denken dat ik een rebel ben omdat ik in een rockbandje speel en dat ik de regels van de samenleving aan mijn laars lap.

Read More

HET IS BIJNA ONVOORSTELBAAR

Het is bijna onvoorstelbaar maar elke dag luisteren er ’s morgens om acht uur twee miljoen mensen naar het politieke duidingsprogramma Voor De Dag. Echt waar. Dat is dagelijks twee keer de kijkdichtheid van FC De Kampioenen en zevenhonderdveertig keer de luisterdichtheid van Studio Brussel. Maar goed, Studio Brussel is dan ook een elitaire zender die er scherp op toeziet dat de programma’s zodanig vermoeiend en ingewikkeld en grensverleggend zijn dat niemand van het gewone gespuis dat bijvoorbeeld voor de CVP stemt het ooit in zijn hoofd zou halen die zender op te zetten.

Read More

ARBEIDSVREUGDE

Iedereen was mijn naamdag vergeten. De heilige Lucas wordt gevierd op achttien oktober. Lucas, de patroonheilige van de schilders en de artsen. Vroeger kreeg ik altijd een stuk chocola van mijn broer want dat is een schilder. Maar dat gebruik is ook allang verdwenen.

Read More

U ZULT NOGAL VERSCHIETEN

Mede ook dankzij de steun van het feestcomité zijn wij er met Gorki alweer in geslaagd voor de zoveelste keer de beste CD te maken die er ooit in het kiesdistrict Gent-Eeklo werd ineengetimmerd want de liedjes op de plaat zijn allemaal zeer zeer goed.

Read More

REFLECTIES BIJ HET NIEUWE MILLENNIUM

Zeg gasten, u moet zich niet te veel zorgen maken in verband met het nieuwe millennium. Zo moeilijk wordt het niet. Braaf op onze stoel blijven zitten en niet te veel van ons oren maken. Vooral niemand angstig in de ogen kijken, daar heb ik al veel miserie mee verkocht, met iemand angstig in de ogen te kijken. Die miserie dateert, zo vermoed ik met enige zekerheid, van vlak na mijn geboorte.

Read More

DE ROES VAN HET HEDEN

(over bescheidenheid)

Vorige maand nam ik deel aan de bekende televisiequiz ‘De Pappenheimers’. Die quiz won ik op één been want ik weet nu eenmaal zowat alles. Zelfs de meest nutteloze wetenswaardigheden. Ik weet bijvoorbeeld dat het woord schaakmat is afgeleid van de Arabische uitdrukking Ash Shah Mat, wat betekent: de koning is dood. Weinig mensen weten dat!

Read More

ALLES GAAT VANZELF

Ben ik de laatste van deze generatie mooie jonge mensen die nog honger heeft gevoeld en kou heeft geleden? Niet dat ik er trots op ben want het is beter van rijk en gelukkig te zijn dan arm en ongelukkig.
Iemand zoals ik die weet wat honger en koude zijn die kan de gorilla’s en de ijsberen van deze aarde recht in de ogen kijken. Ik ben illusieloos. Ik begrijp de natuur. De dierenwereld wordt bevolkt door miljoenen spijsverteringstelsels op poten of met vleugels die, niet bewust van hun eigen wezen, in een permanente staat van oorlog op zoek zijn naar brandstof voor de maag. Mocht ik een cynicus zijn, dan zou ik verklaren dat Gods schepping niets meer is dan een verzameling vreetmachines. Maar godzijdank ben ik geen cynicus. Wanneer ik ‘s morgens gewekt word door het fluiten van de merel dan beschouw ik dat als de roep van de lente, het begin van een blijde dag en niet als de territoriumafbakening van een biologische entiteit. Ik ken de werkelijkheid maar ik verkies te leven in de droom. Dat is typisch voor katholieken. Maar ik ben niet onnozel natuurlijk. Ik ben mij bewust van het bestaan van gorilla’s en ijsberen. Ik tracht dus zo ver mogelijk uit de buurt van deze ondieren te blijven, zelfs wanneer zij opgesloten zitten. Net zo weinig als ik zin heb om in een vliegtuigcrash om te komen, zo weiger ik ook ten onder te gaan in een gevecht met een dier dat tien keer zo groot en krachtig is als ik. Ik wil wel de strijd aangaan, maar het moet eerlijk blijven. Een mep ontvangen van een gorilla, tweehonderd kilogram spieren, dat is hetzelfde als overreden worden door een auto die vijftig kilometer per uur rijdt, zo luidt het. Over de ijsbeer las ik het volgende in de gazet: ‘alle experts zijn het over eens dat het schattige ijsbeertje en mediaverschijnsel Knut dat onlangs geboren werd in de Berlijnse dierentuin een erg gevaarlijke ijsbeer wordt en op zich is dat niet zo erg omdat ijsberen altijd gevaarlijk zijn en dus meestal goed achter slot en grendel zitten.’ Ik heb vroeger eens een boek gelezen en dat heette: Logica voor idioten. In dit kader dienen wij deze uitspraak te plaatsen, zo meen ik. Mensen zoals ik die weten wat honger en kou is mijden op een gezonde en natuurlijke wijze het gevaar. Zo ga ik bijvoorbeeld nooit uit eigen initiatief in een vliegtuig zitten en kom ik nimmer in de buurt van dieren die mij willen opeten omdat zij mij terecht beschouwen als tachtig kilo wandelende mensapenbiefstuk met een lekker randje vet eraan en vitaminerijke ingewanden. De mensen zijn iets kwijtgeraakt dat ik zou willen omschrijven als een gezond wantrouwen. Wie nooit kou en honger heeft geleden kent de gevaren niet die ons beloeren. Wanneer ik op maandag rond een uur of tien in de ochtend door de Veldstraat loop omdat ik denk dat ik op mijn gemak een keer naar de platenwinkel kan gaan zonder al die drukte om mij heen, dan kan ik er niet door van het volk. Moeten die mensen niet werken op maandag? Ik steek ook heelder dagen geen poot uit maar dat komt omdat ik zanger ben en zangers moeten alleen maar op zaterdagavond werken, dat is bekend, waarom er over zeuren? Mensen die afgunstig zijn op mij moeten dan ook maar zanger worden, ik wens hen veel succes. Neen, die winkelwandelstraten, daar is geen doorkomen aan, dag in, dag uit. En de terrassen zitten vol. Vol met mensen die niet weten wat honger en kou is en ijsberen en gorilla’s leuke dieren vinden. Al die kantoren en die fabrieken die worden in gang gehouden door een bende kabouters. Studenten kunnen nu ook studentenkoten huren met een garage erbij zodat ze na de les nog snel even naar huis kunnen rijden met hun autootje dat ze van pappie en mammie hebben gekregen want pappie en mammie zijn hun beste vrienden. De motor van een auto werkt met zuigers die in cilinders in beweging worden gebracht door een mengsel van lucht en brandstof dat tot ontploffing wordt gebracht door een elektrische vonk uit een bougie. Maar ook dat weten de mensen niet meer, alles gaat immers vanzelf.

LUC DE VOS

DE OUDE WATEREN

Wat men niet merkt op die prentkaarten uit vroeger tijden dat is de geur van de stal, van de straat, van de goot en het kanaal.

Read More

EEN LEVEN VOL GELUK

Hoe zou het eigenlijk nog zijn met Prinses Caroline van Monaco? Ik hoor of zie die niet meer. Ze is getrouwd met een Duitser geloof ik, en ze heeft ook een paar kinderen. Die kinderen, dat moeten de gelukkigste mensen van de wereld zijn.

Read More

GEDACHTEN OP DINSDAGOCHTEND

Gisterenochtend ontwaakte ik in het Baudelopark. Ik was nog niet goed wakker of mijn geest was reeds ten prooi aan allerlei waanzinnige gedachten.

Read More

DE VOLKSMACHT

Ik zit hier in de krant De Standaard de Boeken-Toptien te bekijken en ik merk dat mijn nieuwe literaire meesterwerk De Volksmacht virtueel op nummer één staat.

Read More

U BEVINDT ZICH HIER

Ik bevond mij te Brugge alwaar ik aanwezig was. Ik ben hier aanwezig stond ik voortdurend te bedenken maar ik ben vergeten waarom. Dat kan toch niet dat ik voor de lol naar Brugge ben gekomen dacht ik, met mijn ziel vervuld van wanhoop. Anders was ik toch thuisgebleven.

Read More

SUPERSTAR DEEJAYS

‘Mocht ik een wens doen, dan zou ik wensen dat ik rijk was,’ zo sprak mijn vriend Rocky tot mij.

Read More

KLEREN ZIJN BELANGRIJK

Ik liep vorige zomer voorbij Obius, een nogal dure klerenwinkel waar ze onder andere Prada verkopen. Ik zag een vrouw van, naar ik vermoedde, een jaar of zeventig naar buiten komen.

Read More

Groeten uit Gent – 14

Het gaat goed met de showbusiness. Zelfs gasten zoals ik die ook maar een beetje aanmodderen in de marge van het showgebeuren die mogen echt niet klagen.

Read More

JEZUS

Zo zag Jezus eruit, tweeduizend jaar geleden. Er bestaan nochtans geen foto’s van hem. Zijn beeld werd in de loop der eeuwen gevormd door duizenden kunstenaars en stolde tot dit aanschijn van de slanke jongen met de tere trekken en het golvende lange bruine haar en de blauwe ogen. Een hippie uit Woodstock.

Read More

SCHAF DE CRISIS AF

Jongens, luister eens hier. Ik ga mij nergens mee bemoeien maar als we nu eens gewoon de crisis afschaften. Schaf de crisis af, zeg ik u. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Ze hebben toch ook de slavernij en de stoomlocomotief afgeschaft.

Read More

DE VERWARRING

Ik ben niet meteen een uitblinker in het sociaal verkeer. Ik heb vaak het gevoel dat ik op café buiten gekeken word. Zeker de jongste tijd.

Read More

KAN KUNST DE WERELD REDDEN

Het is om te huilen van miserie maar Beck heeft mijn kunstwerk gestolen. Althans het concept van mijn kunstwerk. En laat het nu net conceptuele kunst zijn waar ik mee bezig ben. Als ze het concept van uw conceptuele kunst stelen dan zijt gij uw kunstwerk kwijt en staat gij daar met uw molekens.

Read More