OP ONTDEKKINGSREIS

Toen ik nog echt jong en mooi was, ging ik graag op ontdekkingsreis om van alles bij te leren over vreemde volkeren.

En nu ging ik eens op ontdekkingsreis naar Limburg want ik kende dat volk niet en ik wilde hun gebruiken en rituelen leren kennen om er een grote bildungsroman over te schrijven. In die tijd, mijn jonge tijd dus, waren de verbindingen met Limburg nog niet zo goed als nu en ik liet mij droppen vanuit een vliegtuig met een valscherm boven deze groene oase van rust en vrede in België. De piloot had gezegd: ‘gij moet uw valscherm opentrekken als gij ziet dat de koeien zo groot worden als konijnen, dat is de goeie afstand om uw valscherm te openen.’ Maar al die jaren geleden hadden ze nog geen hormonen in Limburg. De koeien waren daar nog enorm klein zodat ik mijn valscherm te laat had geopend. Ik landde in vrije val boenk bovenop zo’n koe die van schrik dood viel. En ik had mijzelf ook lelijk zeer gedaan.Niet van mijn stuk gebracht door deze ene tegenslag trok ik vrolijk fluitend verder op ontdekkingstocht. Het eerste wat mij opviel: in Limburg nemen ze de sexuele lustbeleving vreselijk au serieux. Langs de lange, lange steenwegen waar ik al mankend voorbij trok, stond het vol met bordelen. Het een al prachtiger en aanlokkelijker dan het andere. En ze heetten dus niet Villa Sunrise, Paris-Las Vegas, Daddy’s Hobby of de Copacabana of zo, zoals in de rest van dat vervloekte Vlaanderen. Integendeel, de neonletters boven de ramen vormden prachtige poëtische namen zoals: herberg De Gulden Flamoes, Den Blinkenden Eikel of taverne De Stevige Roede, allemaal een beetje in de stijl van Bokrijk. Andere bordelen heetten dan weer bijvoorbeeld Het Schattige Schaamlipje of De Kant-en-Klare Kittelaar, maar daar hadden ze waarschijnlijk te veel Suske en Wiske gelezen. Allen straalden deze huizen wellust een warm gevoel van geborgenheid uit. Op den duur werd ik er enorm sexueel opgewonden van, zelfs in die mate dat ik er een reusachtig stijve roede van kreeg. Ik kon mij niet meer inhouden en met mijn zuurverdiende centen ging ik binnen bij Agnetha, de blonde vikingvrouw. Haar etablissement droeg de naam: In Den Woesten Sexuelen Viking. Boven haar deurpost hing er een wildkijkende houten draak van een snek. Agnetha droeg kogelzwart sexueel ondergoed en op haar kop stond er een helm met koeienhorens. We trokken beiden naar het achterkamertje waar een mazoutvuurtje een gloeiende hitte verspreidde.
‘O, mijn allerliefste vikingkoningin,’ sprak ik, ‘gij die ijskoud zijt als ijs of zo, mag ik hier in uw armen verpozen en er mijn sexuele lust bot vieren, maar ik heb wel maar vijfhonderd frank bij mij.’ ‘Vijfhonderd frank, dat is net genoeg om één blote borst te mogen zien,’ zei Agnetha, ‘en alleen kijken, nergens aankomen.’‘Dat is voor mij meer dan voldoende,’ sprak ik, ‘de rest van het wonder zal ik zelf wel voltrekken aan mijzelf.’ Agnetha ging naast het withete kacheltje staan en ontblootte één van haar enorme borsten, rond als een kanonskogel en met een machtige puperroze tepel er bovenop, zo groot als een aardbei. Instinctief stak ik mijn hand uit. ‘Helaba!,’ riep ze, ‘niet aankomen, alleen maar naar kijken.’ Schuldbewust nam ik de eigen roede ter hand en zeven heilige seconden later ontplofte mijn ziel en vloog mijn zaad de wijde wereld in. Vlak bovenop het gloeiende mazoutkacheltje. Mijn liefdessap begon onmiddellijk te borrelen en steeg in een pekzwarte rook als een dood offer naar de hemel op. ‘Dat zal u geld kosten, omdat ge mijn stoof hebt vuilgemaakt, Duizend frank!,’ bromde Agneta. ‘Maar ik heb maar 500 frank bij mij,’ kreunde ik. ‘Dan moogt gij hier heel de week de afwas doen. Ik leg u aan de ketting!’ Na een dag of twee kon ik echter ontsnappen en met een helikopter die ik had gestolen in Kleine-Brogel ben ik weer naar Vlaanderen gevlogen. Van de rest van Limburg heb ik dus niet veel meer gezien, en aan die bildungsroman over gewoonten en rituelen in Limburg ben ik zelfs nooit begonnen. Het is de schuld van de Limburgers dat mijn literaire carrière niet van de grond is gekomen. Limburgers hebben vooral interesse voor sex en geld. Maar verder zijn het wel toffe mensen.

LUC DE VOS