[rev_slider 1962-2014]

Homilie door bisschop Luc Van Looy

Christelijke uitvaart in Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieter, Gent

6 december 2014

Dag Bruno,
dag Sandra
Beste broers en zussen van Luc
Beste vrienden van Luc, van Gorki.

Op de verjaardag van Bruno is zijn papa gestorven en op het feest van Sint-Niklaas dragen wij hem ten grave. De aanwezigheid van u allen hier is een getuigenis van waardering, van eerbied en dankbaarheid. Het doet pijn afscheid te nemen van hem, het doet tegelijk deugd om de steun van zovelen te ervaren.

Read More

grafrede door Christophe Vekeman

Beste Luc,

In de reacties en de In Memoriams die er de afgelopen week zijn verschenen kwam het regelmatig ter sprake: je zo opvallende talent voor zelfrelativering, de volslagen afwezigheid van enige neiging tot grootspraak in je karakter, het feit dat je de loftrompet altijd binnen handbereik hield, maar ze nooit over jezelf stak. Pratend over jezelf en je werk, maakte je consequent van de verkleinvorm gebruik: je deed optredentjes, want je speelde in een groepje, waarmee je liedjes bracht, en was je daar niet mee bezig, dan wijdde je je aandacht wel aan het schrijven van een columnpje. Je schreef ook boekjes, Paddenkoppenland bijvoorbeeld, met daarin een minieme bijrol weggelegd voor een warempel in een Zweedse jeugdfilm opduikend ‘vosje’.

Read More

Herman Brusselmans: Vriendschapsode voor Luc

Luc De Vos, een zanger en tekstschrijver die poëzie kon puren uit aardse bagger, overleed zaterdag aan acuut orgaanfalen. Herman Brusselmans, hoofdman der Vlaamse lett’ren, schreef deze ode aan zijn overleden kompaan.

Read More

Rouwregister

‘Vossieboy is op 29 november in zijn schrijvershok overleden en laat ons verweesd en vol ongeloof achter’. Iedereen die dat wenst kan er een boodschap achterlaten.

 

edit 6/12/2014: het rouwregister is gesloten. Je kan het hier bekijken.

Luc De Vos wint postuum Lifetime Achievement Award

De in november overleden Gorki-zanger Luc De Vos heeft op de jaarlijkse uitreiking van de MIA’s, de Music Industry Awards, postuum de Lifetime Achievement Award gekregen.

De MIA’s worden jaarlijks uitgereikt door de VRT in samenwerking met Muziekcentrum Vlaanderen. De naam van de awards verwijst naar het bekendste nummer van de band van Luc De Vos. De prijzen worden vanavond voor de achtste keer uitgereikt.

Read More

Luc De Vos, een maand voor zijn dood: ‘Ik ben wel gelukkig, op bepaalde momenten’

Een maand voor zijn overlijden werd zanger Luc De Vos geïnterviewd door de makers van Het Voordeel van de Twijfel, een filosofisch programma op Canvas. Vanavond komt Luc De Vos uitgebreid aan bod in de uitzending over geluk.

De Vos zegt in het programma dat we in het Westen geconditioneerd zijn om te streven naar geluk. ‘We moeten en zullen gelukkig zijn, maar ik vind dat eigenlijk niet zo erg. We moeten ernaar streven, ondanks alle ontgoochelingen die daarmee gepaard gaan.’

Read More

Gent knalt 2015 in met een vuurwerkversie van Mia van Luc De Vos

2014 is niet meer. Gent nam afscheid van het jaar. Een jaar waarin de stad moest afscheid nemen van een aantal bekende iconen uit het cultureel leven: Jan Hoet, Gerard Mortier, Oswald Versyp, Luc De Vos, schilder Karel Dierickx, en volkszanger-beeldhouwer. Walter De Buck. Ook strafpleiter Piet Van Eeckhaut overleed dit jaar op 74-jarige leeftijd.

Read More

Mia op 1 in De Tijdloze: het ultieme eerbetoon aan Luc De Vos

Woensdag 31 december 2014 zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop Luc De Vos echt tijdloos werd. Het is de laatste dag van het jaar waarin de Gorki-zanger om het leven kwam en meteen ook de dag waarop hij nog een laatste eerbetoon kreeg. Studio Brussel zette zijn hit ‘Mia’ op een ereplaats bovenaan De Tijdloze, de lijst met de beste nummers aller tijden.

Read More

Bedankt voor de massale steun

Een groot volksfeest moest het zijn, en dat is het ook geworden. Meer dan 15.000 mensen hebben zaterdag in Gent afscheid genomen van zanger Luc De Vos (52). Eerst tijdens een indrukwekkende begrafenis, daarna tijdens het ‘laatste optreden van Voske’ op het omgedoopte Lieve Kleine Piranha-plein. ‘Het was enorm hartverwarmend’, zegt Erik Van Biesen, de bassist van Gorki. ‘In naam van de band wil ik al die mensen bedanken voor de ongelooflijke steun de voorbije week.’

Read More

Luc De Vos rust op Campo Santo

Na de sobere en tegelijk indrukwekkende uitvaartplechtigheid in de kerk van Onze Lieve Vrouw Sint-Pieter op het Sint-Pietersplein werd Luc De Vos in intieme kring begraven op Campo Santo. In de loop van de namiddag kwamen al een aantal mensen een stil moment beleven op Campo Santo.

Read More

Groot volksfeest op “Lieve Kleine Piranha”-plein

Aan Bij Sint-Jacobs, dat door fans van Luc De Vos is omgedoopt tot “Lieve Kleine Piranha”-plein, houdt Gent zaterdagnamiddag een volksfeest om afscheid te nemen van de overleden Gorki-frontman. Volgens de lokale politie zijn er naar schatting 3.000 mensen aanwezig.

Read More

Ik mocht Luc De Vos wel, en dat had ik hem mogen zeggen

Waarom gaat iedereen dood, tegenwoordig ? En wat gebeurt daar toch in de goede stad Gent die zoveel van haar iconische burgers verliest in een tempo dat alleen de Duivel kan behagen? Ik herinner me nog maar al te goed hoe de koude mist over Lochristi hing toen wij en vele andere vrienden daar niet zo lang geleden afscheid kwamen nemen van die dierbare (pdw).

Read More

Mia van Gorki is beste Belgische plaat volgens Radio 1-luisteraars

Vanmiddag draaide Radio 1 hun 100 beste Belgische platen aller tijden. In die lijst prijkte Mia van Gorki helemaal bovenaan.

“Mia” van Gorki staat op de eerste plaats in de “100 op 1”-lijst van Radio 1. Dat is de lijst met de beste Belgische nummers aller tijden volgens de Radio 1-luisteraars. “Twee meisjes” van Raymond van het Groenewoud en “Ne me quitte pas” van Jacques Brel vervolledigen het podium. Gorky, de band van de betreurde Luc De Vos, staat met vijf nummers in de top honderd.

De laatste grote finale op Sint-Jacobs

Luc De Vos beleefde zaterdag zijn grote finale, zei iemand. En dat bleek niet alleen in en rond de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieters, maar ook Bij Sint-Jacobs, dat sinds een paar dagen officieus het Lieve Kleine Piranha Plein heet.

Read More

Gent neemt onder luid applaus afscheid van Luc De Vos

In Gent hebben fans, vrienden en familieleden afscheid genomen van de overleden zanger Luc De Vos. De Gentse Sint-Pieterskerk zat afgeladen vol voor de plechtigheid, op het aangrenzende Sint-Pietersplein stonden nog eens 7.000 mensen. Zaterdagmiddag en -avond vindt een groot volksfeest plaats ter ere van de zanger.

Read More

Laten we hard leven

Er hing dichte mist in Gent, op de dag na zijn overlijden. Dat had de wereld tenminste goed begrepen, dat het gepast was, dat serene stilvallen van alle tijd. Wat mist in mijn hoofd steevast doet, nu Luc De Vos nooit meer in zijn stad rond zou gaan lopen.

Read More

Een groot applaus met tranen

Een kist met daarop één gitaar en twee plectrums. Een publiek dat juicht en fluit en huilt. Luc De Vos heeft zijn laatste optreden gegeven, nu zijn we hem voor altijd kwijt.

Read More

Sta me toch vooral toe, Vos, vanavond diep te treuren

Het ligt in de lijn der verwachtingen om je jeugdhelden te overleven, vermits zij al helden zijn terwijl jij nog jeugdig bent. Maar de doffe echo na de mokerslag van hun overlijden doet je niettemin telkens opnieuw wankelen. Na achtereenvolgens Bram Vermeulen, Frank Vandenbroucke, (pdw) en nu ook Luc De Vos, rest enkel nog Morrissey, die overigens recent te kennen gaf te lijden aan een levensbedreigende ziekte.

Read More

Ik gun Luc De Vos een minuut stilte, maar nog veel meer geschreeuw en gezang

Vorige week, tussen vierhonderd mensen die naar een opening van een tentoonstelling kwamen, is mij duidelijk geworden dat één minuut onnoemelijk lang kan duren. Daar stond ik dan, een minuut lang, met goede bedoelingen en een hardnekkige kriebel in de keel. Met pimpelpaars aanlopende kop smeekte ik de secondes steeds sneller over elkaar heen te springen. Een minuut lang telde ik iedere seconde en vocht ik met de feestende bacteriën in mijn keel. Liefst had ik mij bij Luc De Vos verontschuldigd voor mijn gebrek aan concentratie tijdens zijn minuut stilte.

Read More

Meer dan 500 mensen ondertekenden rouwregister Luc De Vos

In het stadhuis van Gent hebben al meer dan 500 mensen het rouwregister ondertekend voor de overleden Gorki-frontman Luc De Vos. Dat meldt het Gentse stadsbestuur.
Luc De Vos overleed op 52-jarige leeftijd aan een “acuut falen van een aantal vitale organen”. Zijn lichaam werd vorige week zaterdag tussen 17 en 17.30 uur aangetroffen in zijn werkplaats aan de Gentse Kasteellaan.

Read More

Eerbetoon aan Luc De Vos in Brusselse metro

Als eerbetoon aan de vorige week overleden zanger Luc De Vos zullen tijdens zijn begrafenis zaterdag nummers van Gorki te horen zijn in de Brusselse metro. Dat meldt de openbaarvervoersmaatschappij MIVB in een persbericht.

Read More

De dag dat Luc De Vos voor het voetlicht trad

Luc De Vos wordt vandaag begraven in Gent. Op de finale van Humo’s Rock Rally in 1990 brak niet alleen zijn nu al legendarische band door, maar werd ook de Nederlandstalige rock geboren. Een reconstructie.

Read More

Graffiti voor Luc De Vos aan Overpoort en aan DOK

Ik ben aanwezig: de songtitel lijkt profetisch. De afgelopen dagen doken al op minstens twee plaatsen graffiti op die naar Luc De Vos verwijzen. Op het Kramers­plein aan de Overpoort staat zijn naam gespoten, de O vervangen door een hartje. En aan DOK verscheen dit mooie portret van de hand van HardNesh. Eronder staat de tekst ‘Alleen El Vos blijft bestaan’.

Uit Het Nieuwsblad, rtl

Alsof mijn hart bezet is door een jukebox die enkel plaatjes van Gorki aanvaardt

Deze koude dagen nodigen uit tot introspectie. Je zelf aanschouwen in een mentale spiegel tussen de mistbanken. Ik zie telkens een gentleman. Ten minste: dat is de geest van de wet. Wie goed zoekt in de archieven van mijn handelingen stuit onvermijdelijk op momenten dat ik mij als een bullebak heb gedragen. Momenten een gentleman onwaardig.

Read More

Stadsdichter schrijft gedicht voor Luc De Vos

Stadsdichter David Troch ondertekende dinsdagmorgen, na de burgemeester en een vijftal schepenen, het rouwregister voor Luc De Vos die afgelopen zaterdag op 52-jarige leeftijd overleed. Troch schreef een stadsgedicht dat gebaseerd is op teksten van Luc De Vos. Ik schreef een gedicht dat eigenlijk niet had moeten geschreven worden, aldus Troch na afloop.

afscheidsfeest

in gedachten ben je aanwezig, nu je reist
door de nacht, door donkere stille gangen,
naar een berenhol vol oude mensen, dat

walhalla waar ze bier uit schedels drinken.
bewaar er de vrede, soldaat. er is nooit meer
winter, hoop voor iedereen en morgen weer

feest. je heldentocht naar de discotheek, kon
je maar honderdduizend eeuwen teruggaan
tot voor je laatste dans. jij bent elvis voortaan.

-David Troch

uit Het Nieuwsblad, Rudy Tollenaere

Familie Luc De Vos vraagt geen bloemen maar bijdrage aan Natuurpunt

De familie van Luc De Vos vraagt om voor de afscheidsplechtigheid geen bloemen mee te brengen, maar een vrijblijvende bijdrage te doen aan Natuurpunt voor het natuurgebied de Gentbrugse Meersen. Dat staat te lezen in het overlijdensbericht van de Gorki-frontman die zaterdag begraven wordt.

Read More

Begrafenis Luc De Vos: ‘Maak er een groot volksfeest van’

De begrafenis van Gorki-zanger Luc De Vos zal zaterdag plaatsvinden in de Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk en op het Sint-Pietersplein in Gent. Het management van Luc De Vos roept op om er een groot volksfeest van te maken.

De familie van De Vos had eerder al aangegeven dat ze een groot afscheid wil voor De Vos in Gent, met veel mensen.

Read More

Luc De Vos heeft (officieus) al zijn eigen ‘Lieve Kleine Piranhaplein’ in Gent

Op het plein Bij Sint-Jacobs in Gent zijn in de nacht van zondag op maandag (nagemaakte) nieuwe straatnaamborden gehangen. Het plein draagt niet langer de naam Bij Sint-Jacobs, maar ‘Lieve Kleine Piranha-plein’.
Luc De Vos had een band met het plein. Hij kwam er al heel jong naartoe om te kijken naar de ‘hippies’ die muziek maakten en trad er talloze keren op.

Uit: Het Nieuwsblad, Rudy Tollenaere

De dag waarop mijn jeugd doodging

Wij waren het niet gewoon om te dansen op Nederlandstalige muziek. Wij waren het niet gewoon om te dansen. Als ‘A Forest’ van The Cure weerklonk, dan deden we als op commando collectief alsof we zoekend op de tast waren in een donker bos. We sprongen op van ‘Lust for Life’ bij Iggy Pop, en doken neer in gerepeteerd tienerverdriet bij The Smiths. Want als we dansten, dan was het met onszelf.

Read More

De dag waarop mijn jeugd doodging

Wij waren het niet gewoon om te dansen op Nederlandstalige muziek. Wij waren het niet gewoon om te dansen. Als ‘A Forrest’ van The Cure weerklonk, dan deden we als op commando collectief alsof we zoekend op de tast waren in een donker bos. We sprongen op van ‘Lust for Life’ bij Iggy Pop, en doken neer in gerepeteerd tienerverdriet bij The Smiths. Want als we dansten, dan was het met onszelf. Toen kwam Gorky – en ook wel Noordkaap.

Read More

Het literair testament van Luc De Vos

‘Paddenkoppenland’ heette de laatste roman van artistieke duizendpoot Luc De Vos waarin hij op een luchtige manier zijn alter ego Ronny De Keyzer de wijde wereld instuurt.

Luc De Vos was van vele (artistieke) markten thuis. Hij was natuurlijk eerst en vooral zanger en liedjesmaker maar sinds 20 jaar ook schrijver. Op een columnistische, luchtige manier schreef hij sindsdien toch acht boeken bij elkaar. ‘Paddenkoppenland’ was een heuse roman en verscheen twee maanden geleden.

Read More

Wippelgem rouwt om verlies van zijn bard

Wippelgem rouwt om het verlies van Luc De Vos, de zanger die opgroeide in het kleine dorp in de schaduw van de Gentse Kanaalzone en waar hij af en toe nog eens te zien was bij zijn grote familie.

Read More

“Literatuur was allesbehalve een hobby”

Ook als schrijver en columnist trok Luc De Vos zijn streng. In zijn oeuvre wemelt het van de melancholische volksjongens. Met ironie en grapjasserij als wapen. Collega-auteur en goede vriend Christophe Vekeman over de pen van De Vos.

Read More

Dat Lieve Kleine Piranha-plein moest er verdomme al zijn

Jongens waren we. Maar: aardige jongens. En één meisje: Anke Helsen, heette ze.

Ik reed in de swingende jaren negentig elke donderdag het land door om voor het programma Collage op Studio Brussel columnisten op te nemen: Jeroen Olyslaegers, Tom Naegels, die toen nog bij zijn ouders woonde, Dimitri Verhulst en nog een handvol andere mooie jonge literaire goden. Frank Vander Linden en Luc kwamen gewoon naar de studio. IJzersterke teksten met een hoek af, met sonore stem ingelezen, in één take stonden ze erop. Keiharde professional, al zag hij er niet zo uit.

Read More

Een vos zonder streken

Hoop voor jongens. Troost voor meisjes. Zinnige gedachten over hoe je met dit leven om moet gaan. Dat is wat de mens Luc De Vos zijn leven lang geboden heeft aan zijn publiek.

Read More

Voske wilde een god zijn. Een sympathieke god

In blote bast tussen honderden vrouwen staan zingen. Zoals Freddie Mercury. Daarvan droomde Luc De Vos al op de schoolbanken. Het is hem gelukt. ‘Toen ik onlangs op Pukkelpop door bijna 18.000 tienermeisjes werd verpletterd, dacht ik:Voske, het mag iets minder worden’, zei hij kort voor zijn dood.

Read More

Christophe Vekeman viert het taalfeest in de teksten van Luc De Vos

In Lucs laatste roman ‘Paddenkoppenland’ komt ene Guy Van Damme aan het woord, bassist en zanger van een coverbandje dat The Honeyboys heet. “Ik zing soms in het Vlaams”, zegt hij, “maar dat doe ik niet graag. Maar ik moet wel, de mensen willen af en toe iets in het Vlaams horen. ‘De Marie-Louise’ bijvoorbeeld.” En: “Ik heb dat nooit begrepen, dat de Belgen zelf liedjes maakten. We zijn een bende sukkelaars in vergelijking met de Engelsmannen en de Amerikanen.”

Read More

Geen rock-’n-rollheld

Godverdomme Luc! Het is ondertussen bijna dertig jaar geleden dat ik nogal ongecontroleerd luidop godverdomme riep, op een openbare plaats. Dat was in de kille gang van een RVT-instelling waar mijn vader na een lange strijd overleden was. En nu zaterdagavond dus opnieuw. In de Vooruit. Godverdomme, riep ik. Nadat een collega mij het verschrikkelijke nieuws had gemeld. Hij wou het mij als eerste laten weten, omdat hij wist dat ik je toch al meer dan twintig jaar kende. Nog voor het in deze jachtige nieuwstijden online zou gaan.

Read More

Luc

Weinigen hadden beter de kwetsbaarheid kunnen vatten van een bestaan dat op een mistroostige zaterdag zomaar kan ophouden dan Luc De Vos. Onverwacht, veel te vroeg, zonder zin of reden, maar net in zijn banaliteit zo menselijk, zo herkenbaar. Niets aan te doen, maar net daarom de perfecte aanleiding voor een welgemeende godverdomme.

Read More

Massa reacties op overlijden: ‘Luc De Vos heeft ons uit onze depressie geholpen’

Het overlijden van Luc De Vos heeft heel ons land geschokt. Voor een pak mensen was de muziek van Gorki dan ook de soundtrack van hun jeugd. Want wie heeft er niet staan slowen op ‘Mia’ of luid het refrein van ‘Lieve kleine piranha’ staan meebrullen?

Dat veel mensen iets hebben met Gorki, blijkt uit de vele reacties die ons bereiken. Een bloemlezing:

Read More

Kwetsbare clown

Dag Vos, De tijd bleef stil staan toen ik gisteravond via een vriendin het bericht kreeg dat je er niet meer was. Het nieuws moest op dat moment nog bevestigd worden, maar ik voelde meteen dat het deze keer niet om de zoveelste onnozele hoax ging. Nochtans wilde ik dat heel graag geloven. Vos kan niet dood zijn, want ik heb Vos twee weken geleden zelf nog gesproken op de Boekenbeurs. Die zin gonsde als een mantra door mijn hoofd. We hadden het over alles en niks, toen. Zoals gewoonlijk.

Read More

Doodsoorzaak Luc De Vos bekend

De Gentse zanger Luc De Vos is een natuurlijke dood gestorven. Dat nieuws is onze krant door drie verschillende bronnen bevestigd. Het parket spreekt van een acuut falen van de vitale organen.

Read More

Luc De Vos domineert postuum de hitlijsten

Het overlijden van zanger Luc De Vos doet muziekliefhebbers massaal teruggrijpen naar de liedjes van zijn Gorki. Gorki staat met vier albums (Gorky, Anja, Het Beste van Gorki en Boterhammen) in de hitlijst van iTunes.

Read More

Gentenaars rouwen samen om Luc De Vos

Aan het Gentse Belfort zijn zondagochtend een paar honderd mensen samengekomen om de beiaardier het nummer ‘Mia’ te horen spelen. Met die hit van Gorki rouwt Gent om de dood van zanger en schrijver Luc De Vos. ‘Het was er muisstil’, zegt onze redacteur ter plaatse.

Read More

RIP Luc De Vos (1962-2014): Zwachtel voor de ziel

Mensen als hij vind je overal in dit tranendal, beweerde Luc De Vos in ‘Mia’. Onzin. Vandaag telt de Belgische rockscene een gevoelige ziel minder. Gent verliest een muzikaal icoon, en elke Tijdloze radiolijst een schrijver wiens songs zich in het collectieve geheugen wisten te griffen. Niemand gaat verloren? Andermaal nonsens, Luc. Rust nu maar zacht

Read More

‘Niemand gaat verloren’: Reacties op overlijden van Luc De Vos

“Ik heb Luc De Vos enkele weken geleden nog gezien, en hij was toen zijn vrolijke zelf”, zegt zanger Stijn Meuris, die in dezelfde Rock Rally van Humo doorbrak als Luc De Vos met zijn band Gorki in het begin van de jaren negentig. “Ik ben er echt niet goed van nu te vernemen dat hij er niet meer is”, zegt een aangeslagen Meuris. “We zaten in dezelfde Rock Rally, maar we werden meteen langs rechts ferm voorbijgestoken door Gorki, met dat prachtige debuutalbum”, herinnert Meuris zich.

Read More

Luc De Vos overleden in zijn werkplaats

De Vlaamse zanger Luc De Vos is op 52-jarige leeftijd plots overleden. Hij is bekend van hits als ‘Mia’ en ‘Lieve Kleine Piranha’. Hij was ook bekend als columnist en schrijver. Luc De Vos laat een echtgenote en een zoon achter, die uitgerekend gisteren zijn veertiende verjaardag vierde.

Read More