Luc De Vos, een maand voor zijn dood: ‘Ik ben wel gelukkig, op bepaalde momenten’

Een maand voor zijn overlijden werd zanger Luc De Vos geïnterviewd door de makers van Het Voordeel van de Twijfel, een filosofisch programma op Canvas. Vanavond komt Luc De Vos uitgebreid aan bod in de uitzending over geluk.

De Vos zegt in het programma dat we in het Westen geconditioneerd zijn om te streven naar geluk. ‘We moeten en zullen gelukkig zijn, maar ik vind dat eigenlijk niet zo erg. We moeten ernaar streven, ondanks alle ontgoochelingen die daarmee gepaard gaan.’

De Vos vertelde dat zijn gitaar hem gelukkig maakte. ‘Ik geniet er elke dag van, letterlijk: als ik me niet goed voel, dan neem ik mijn gitaar, ik heb overal in elke kamer een gitaar, dan hoef ik maar de gitaar te nemen en een beetje tingel tangel tingel tangel. Ja, het helpt gewoon.’

In een gesprek met een geluksprofessor zei De Vos: ‘Ik ben wel gelukkig op bepaalde momenten, denk ik. Als er mij iets lukt, ik zit in een creatief beroep, ik ben zanger, als je naar een zaal gaat en er is een goed publiek, de omstandigheden vallen mee, je krijgt de kans om op de juiste manier je ding te doen, dan voel ik me wel content. Ik besef dat dit geen eeuwig durende constante toestand kan zijn, maar wel af en toe een moment.’ Over liefdesverdriet zegt De Vos: ‘Ik heb dat zelf al veel meegemaakt.

Je moet het tijd gunnen om over te gaan, er is niets dat je daarin kan helpen, zelfs het beste filosofieboek over geluk niet.’

uit De Standaard, tdl