Mia op 1 in De Tijdloze: het ultieme eerbetoon aan Luc De Vos

Woensdag 31 december 2014 zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop Luc De Vos echt tijdloos werd. Het is de laatste dag van het jaar waarin de Gorki-zanger om het leven kwam en meteen ook de dag waarop hij nog een laatste eerbetoon kreeg. Studio Brussel zette zijn hit ‘Mia’ op een ereplaats bovenaan De Tijdloze, de lijst met de beste nummers aller tijden.

Wat een vreselijke dag, die zaterdag 29 november. In de vooravond bereikte ons het nieuws dat Luc De Vos overleden was in zijn werkappartement in Gent. ‘Dat kan toch niet’, dachten wij massaal. ‘Ging die niet eeuwig blijven bestaan?’ Maar neen, door een acuut orgaanfalen verloor Gent haar favoriete teddybeer en muziekminnend België haar favoriete zanger.

Want Luc De Vos, dat was de man die in 1989 tweede werd in Humo’s Rock Rally met zijn groep Gorky en later hit na hit scoorde met Gorki (samen met enkele groepsleden werd ook de y aan het einde van de naam vervangen, nvdr). ‘Mia’, ‘Anja’, ‘Lieve kleine Piranha’: stuk voor stuk zijn het liedjes die zich een weg baanden naar het collectief geheugen van de Vlaming.

Dat zullen we vanavond ook merken, want het zou ons sterk verbazen als er een Nieuwjaarsfuif is waar ‘Mia’ niet gespeeld wordt en vooral massaal meegezongen wordt. Het kippenvel van die fantastische samenzang op de laatste avond van Music For Life is stilaan verdwenen, maar krijgt vanavond gegarandeerd een waardige opvolger.

De Tijdloze

Wie elk jaar naar De Tijdloze luistert, weet dat het de lijst is met de beste nummers aller tijden. Die wordt samengesteld door de luisteraars van Studio Brussel, maar dit jaar werd afgeweken van de gebruikelijke formule. De radiomakers organiseerden een tijdloze week en alleen daarin konden mensen hun top 3 doorsturen. Die week liep ten einde op vrijdag 28 november, net de dag voor het overlijden van De Vos. ‘Omdat zoveel mensen vroeg om hun stem nog te kunnen aanpassen, hebben we beslist om als eerbetoon ‘Mia’ een ereplaats bovenaan de lijst te geven’, klonk het bij Studio Brussel.

En zo komt het dus dat vanavond rond 19.55 uur ‘Mia’ door radio’s in het hele land weerklonk. Wat zouden muzikale grootheden als Eddie Vedder (Pearl Jam), Kurt Cobain (Nirvana), James Hetfield (Metallica) of Freddie Mercury (Queen) denken (of gedacht hebben) als ze wisten dat een Vlaamse zanger hen van de eerste plaats in zo’n lijst zou stoten, vragen wij ons dan af. Maar eigenlijk doet het er niet toe. Luc De Vos is een tijdloos figuur en zijn hit ‘Mia’ heeft alles om het ultieme tijdloze nummer te zijn. Een nummer waar elke Vlaming zich in herkent. Dat elke Vlaming kan meezingen. En waar we vanavond gezamenlijk kippenvel van krijgen, neem het van ons aan.

 

Nieuwsblad, Guy Stevens