Gent neemt onder luid applaus afscheid van Luc De Vos

In Gent hebben fans, vrienden en familieleden afscheid genomen van de overleden zanger Luc De Vos. De Gentse Sint-Pieterskerk zat afgeladen vol voor de plechtigheid, op het aangrenzende Sint-Pietersplein stonden nog eens 7.000 mensen. Zaterdagmiddag en -avond vindt een groot volksfeest plaats ter ere van de zanger.

Eerste rouwenden al om 8u aanwezig

De eerste rouwenden waren al om kwart voor acht op post. Iedereen wou zeker zijn van een plaatsje in de kerk, want binnen waren slechts 800 van de 1.500 plaatsen voorzien voor het publiek. Wie niet terechtkon in de kerk, kan de plechtigheid volgen op het aangrenzende Sint-Pietersplein via grote luidsprekers. Volgens de politie trotseerden liefst 9.000 fans de koude op het plein, om een laatste keer bij De Vos te zijn.

In de kerk was uiteraard plaats voorzien voor persoonlijke vrienden en kennissen van De Vos. Ook collega’s als Axel Peleman en de heren van Triggerfinger kwamen afscheid nemen van Vos, net als politiek Gent, vertegenwoordigd door onder meer burgemeester Daniël Termont, Freya Van den Bossche en Siegfried Bracke. Ook acteurs Tom Van Dyck en Lucas Van den Eynde en drie Neveneffecten, Jelle De Beule, Jonas Geirnaert en Lieven Scheire, waren ter plaatse.

‘Heengegaan op verjaardag van je zoon, begraven op feest van Sinterklaas’

De dienst, onder leiding van bisschop Luc Van Looy, begon stipt om 11 uur. Onder een luid, maar beleefd applaus werd de sobere kist de kerk binnengedragen.

Bisschop Van Looy opende de plechtigheid met de woorden ‘Je bent heengegaan op de verjaardag van jouw zoon en je wordt begraven op het feest van Sint-Nicolaas. Hij wees het publiek op de eenvoud en goedheid van De Vos. ‘Naast verdriet is er een enorm gevoel van dankbaarheid dat wij zulke mensen in onze stad mogen hebben. Je geloofde dat de liefde sterker was dan de dood’, klonk het. ‘Mia heeft het licht gezien en niemand gaat verloren. Dat zijn woorden van welgemeende en onverwoestbare hoop. Luc, je gaf aan zoveel mensen een kans. Jij gaat niet verloren. Kijk nu maar naar het licht’, zei Van Looy nog. Vervolgens ontroerde het koor met de Latijnse versie ‘Rosa’ van Capilla Flamenca.

Bij het einde van de ceremonie werd de kist van Luc De Vos opnieuw onder luid applaus de kerk uitgedragen. De Vos zijn stem weerklonk nog één keer luid door de luidsprekers, op de tonen van ‘Mia’, en vervolgens reden de ceremoniewagens weg naar de begraafplaats Campo Santo.

In stoet naar ‘Lieve Kleine Piranha-plein’

Fans en vrienden van de zanger trokken daarna in een stoet door de stad naar Sint-Jacobs. Het plein werd deze week al omgedoopt tot het Lieve Kleine Piranha-plein en wordt vandaag helemaal het heiligdom van Luc De Vos. Om 12.30 uur werd het laatste Gorki-concert op de Gentse Feesten – dat plaatsvond op het plein – integraal getoond op scherm. Daarna passeert er een bonte bende van muzikanten, dichters en andere artiesten om hulde te brengen aan De Vos.

In heel wat cafés worden ook speciale Gorki-avonden ingelast. ‘Zoals Vossieboy gezegd zou hebben: Maak er een groot volksfeest van!’, klinkt het bij Stad Gent. De familie zelf zal niet op een van die feesten aanwezig zijn.

Het Nieuwsblad, jod, bhe, kidr