‘Niemand gaat verloren’: Reacties op overlijden van Luc De Vos

“Ik heb Luc De Vos enkele weken geleden nog gezien, en hij was toen zijn vrolijke zelf”, zegt zanger Stijn Meuris, die in dezelfde Rock Rally van Humo doorbrak als Luc De Vos met zijn band Gorki in het begin van de jaren negentig. “Ik ben er echt niet goed van nu te vernemen dat hij er niet meer is”, zegt een aangeslagen Meuris. “We zaten in dezelfde Rock Rally, maar we werden meteen langs rechts ferm voorbijgestoken door Gorki, met dat prachtige debuutalbum”, herinnert Meuris zich.

“Het gaf aanleiding tot een plezante concurrentiestrijd tussen Gorki en ons. Het betekende meteen ook dat er iets gebeurde, toen, bij het begin van de jaren negentig. Er ontstond zowaar Nederlandstalige rock, een nieuw gegeven.” Stijn Meuris kan zich ook niet herinneren ooit iets negatiefs over Luc De Vos te hebben gehoord. “Luc was een groot talent, en hij werkte zeer professioneel. Hij was zoals we zeggen ‘nen echte’, en dat soort mensen is echt zeldzaam”, besluit Meuris.

‘Hij droeg Gent in zijn hart’

Luc De Vos heeft veel betekend op vlak van cultuur en muziek. Hij droeg ook Gent in zijn hart. Dat zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) in een eerste reactie op het overlijden van de zanger. “Ik kende Luc al verschillende jaren, niet persoonlijk, maar we kwamen elkaar regelmatig tegen in de stad of op televisieoptredens”, zegt Termont. “Dit is in de eerst plaats een verschrikkelijk verlies voor zijn vrouw en zoon.” Termont zegt dat De Vos zorgde voor een grote uitstraling van Gent als muziekstad. “Luc De Vos was een bekend en goed muzikant, hij heeft ontzettend veel betekend op vlak van cultuur en muziek voor de stad. Hij droeg Gent ook in zijn hart.”

“Kan niet vatten dat kleine beer uit Wippelgem er niet meer is”

“We verliezen een fantastische, originele, selfmade artiest.” Zo reageert collega-muzikant Jean Blaute op het plotse overlijden van Gorki-zanger Luc De Vos. “Ik kan niet vatten dat die kleine beer uit Wippelgem er niet meer is.” “Het nieuws van zijn overlijden overvalt me, zoals het iedereen overvalt”, is de eerste reactie van Blaute.

“Het is onbegrijpelijk nieuws.” Tijdens hun jarenlange carrière werkten de twee muzikanten nooit samen, maar hun wegen kruisten elkaar af en toe. “Bijvoorbeeld op straat in Gent, waar we dan een kwartiertje babbelden tot hij zijn zoontje moest gaan afhalen op school.” Die gesprekken waren steeds hartelijk, vertelt Blaute. “‘Wanneer gaan we samen eens iets doen? ‘, klonk het dan altijd.” Blaute voegt er aan toe dat telkens je met De Vos sprak, “je het vermoeden had dat hij nog iets in zijn mouw had”. Hij besluit: “We verliezen een zeer groot artiest, die een eigen universum in het leven had geroepen.”

“Zijn teksten waren voortzetting traditie kleinkunst”

Jackie Dewaele (Zaki), die goed bevriend was met Luc De Vos, wijst erop dat de muzikant naast goede melodieën ook sterke teksten had die eigenlijk een voortzetting van de traditie van kleinkunst waren. “Wij kenden mekaar heel goed, we waren nogal bevriende zielen”, zegt Zaki vanuit het buitenland. “Ik ben dan ook heel hard geschrokken door zijn overlijden. We zullen hem missen.”

Zaki, die ooit een nooit uitgebracht nummer met De Vos schreef, zegt niet alleen een groot supporter van zijn muziek te zijn, maar ook van zijn boeken. “Hij was een groot literair talent, en volgens mij te weinig erkend daarin. Drie weken geleden waren we samen in een boekhandel waar hij signeerde, toen hij plots voorlas stond iedereen ontroerd te luisteren.”

Muzikaal looft Dewaele de hoge kwaliteit van zijn Nederlandstalige pop- en rockmuziek. “Zijn melodieën wae van een heel hoge kwaliteit, maar we vergeten soms naar zijn teksten te luisteren. Die waren een voortzetting van de kleinkunsttraditie. Zijn teksten waren heel poëtisch, hij slaagde erin de dingen goed te omschrijven. Hij maakte echt sterke nummers.”

Uit Knack