Wippelgem rouwt om verlies van zijn bard

Wippelgem rouwt om het verlies van Luc De Vos, de zanger die opgroeide in het kleine dorp in de schaduw van de Gentse Kanaalzone en waar hij af en toe nog eens te zien was bij zijn grote familie.

Wie door Wippelgem Dorp rijdt, komt om de vijf stappen een reclamebord tegen met de naam De Vos erop. Luc De Vos groeide er op met zijn twee ouders, broers en drie oudere zussen, waaronder de 60-jarige Erik. Hij is tevens de peetvader van Lucs zoontje Bruno.
‘Zaterdag kregen we een telefoontje van de vrouw van Luc en omdat het die dag de 14de verjaardag was van Bruno, dachten we dat het was om er enen op te drinken’, vertelt Eric. ‘Maar het was om te vragen om de familie op de hoogte te brengen van het overlijden van Luc. Het is verschrikkelijk. Bruno en zijn pa waren twee handen op één buik. Hij had ook die taalgevoeligheid van Luc en had belangstelling voor toneel. Het artistieke van zijn vader heeft hij duidelijk in hem.’

Ook bij Luc wordt het vrij vroeg duidelijk dat hij niet voor een conventionele loopbaan ging gaan. ‘Toen hij 9 jaar was, zei zijn schoolmeester, die ook De Vos noemde, dat hij kunstenaar ging worden. Hij schreef toen al heel poëtische gedichten en kon ook goed opstellen schrijven. Hij was een echte artiest. Te midden van een receptie kon hij plotseling om pen en papier vragen omdat hij een idee had. Begin oktober overleed ons moeder en hij wou mijn toespraak verbeteren, maar ik zei toen tegen hem dat hij het niet te ingewikkeld moest maken zodat iedereen het verstond. Toen hij nog thuis woonde, vroeg hij ook altijd aan mijn moeder wat ze van zijn teksten vond. ‘Ma, zou dat goed zijn?’, klonk het dikwijls.’

Af en toe was Luc nog eens te zien in Wippelgem. ‘Toen ik er afgelopen zomer 60 werd, stond hij hier plots en dat was een grote verrassing, want hij was niet zo’n fan van familiefeesten. Maar we hebben ons geweldig geamuseerd. Er was een bandje en hij heeft een paar nummers van The Shadows met zijn gitaar meegespeeld. Ik hanteerde toen de sambaballen.’

Van Luc De Vos wordt komende zaterdag afscheid genomen in Gent. ‘Toen hij getrouwd was op zijn 32ste, is hij verhuisd naar Gent waar hij een echte Gentenaar is geworden. Gent heeft hem ook volledig omarmd. De kerk van Wippelgem zou trouwens veel te klein zijn om iedereen de kans te geven afscheid van hem te nemen. Luc zal nu verder leven in zijn muziek en zijn prachtige teksten’, aldus zijn broer.

uit Het Nieuwsblad, ERWIN MYNSBERGHE