NOOIT MEER WERKEN

Mijn maat Rocky sprak: ‘Vos, panikeert niet langer, ik heb iets nieuws uitgevonden, we gaan rijk worden, we moeten nooit meer werken.’

Ik zei: ‘Rocky, jongen, weest gerust, ik begin pas te panikeren wanneer het te laat is.’ ‘Het is een nieuw spel, Vos, en het heet: voetbalgolf: golf spelen met een voetbal, de bal zo snel mogelijk met een zo beperkt mogelijk aantal trappen tot bij de green schoppen en daar geldt ook het verschil met het echte golf: het gaat tegen de tijd en het putje wordt vervangen door een krijtcirkel van een meter in diameter en het is de bedoeling dat de bal stil valt binnen die cirkel. Niet simpel! Aldus worden hier snelheid, skills, vernuft, baltechniek en overzicht gecombineerd. Ik kan er al een week niet van slapen. Ik heb nu wat poen nodig om het patent neer te leggen en ook om een golfterrein te huren. Daarom is mijn vraag naar u toe, Vos, omdat gij al heel uw leven zuinig aan het sparen zijt: kunt gij mij geen 100.000 euro lenen? Ge moet het niet zien als een echte lening maar als een investering. We verkopen het idee over heel de wereld en we huren een vedette op zijn retour, iemand als David Beckham, om het spel overal te gaan demonstreren, tot in Dubai toe. Tel uit uw winst, Vos.’ Ik zei: ‘ik zou het voor alle zekerheid toch maar eens googelen, uw spel, Rocky. Eén of andere Bangladees of Tsazikistaan is waarschijnlijk al op hetzelfde gedacht gekomen.’ Rocky tikte ‘voetbalgolf’ in op zijn Iphone en daar verscheen tot zijn afgrijzen: Footgolf, uitgevonden door een Hollander natuurlijk, die zijn er altijd rap bij. Rocky’s wereld stortte in en hij was wellicht in huilen uitgebarsten had ik niet deze woorden gesproken: ‘geen paniek, Rocky, we worden toch rijk. We gaan samen thrillers schrijven. Gij kent de Da Vinci Code van Dan Brown. Hij heeft trouwens juist een nieuwe thriller uit waarvoor de massa opnieuw staat aan te schuiven aan de kassa van de boekenwinkel. Mijn klomp brak toen ik tien jaar geleden zag hoe een maat van mij op een dag op zijn gemak in zijn zetel de Da Vinci code zat te lezen. Gij moet weten dat deze mens in heel zijn bestaan nog nooit een boek had gelezen, het enige dat zich ter lezing in zijn huis bevindt is de reclamefolder van de Colruyt. En ik dacht: ik moet en zal het geheim van dit boek ontsluieren. En ik begon te lezen. Het is een boek vol met raadsels, Rocky, en één van de raadsels luidt: ‘de sleutel van de code ligt verborgen in de bol van Newton.’ Dat staat op pagina 120. Ik dacht bij mijn eigen: dat zal dan wel een appel zijn want zoals u weet ontdekte Isaac Newton de zwaartekracht nadat er een appel op zijn kop was gevallen. Op bladzijde 300 waren ze nog altijd op zoek naar het geheim van die bol en ik dacht opnieuw: jongens, zoekt niet langer, het is een appel. Honderd bladzijden verder hadden ze de code nog niet gevonden. Ik werd bijna dol en ik brulde, terwijl ik zat te lezen: het is een appel, onnozele kluivers! Op bladzijde 450 komt de protagonist van deze roman tot de conclusie: jongens, ik weet het: het geheim van het mysterie van de bol van Newton is een appel! En toen dacht ik: deze thriller is in werkelijkheid een avonturenroman voor kinderen. Toch maar mooi 80 miljoen exemplaren verkocht. Het komt er dus op aan een thriller te schrijven op kinderniveau, maar die te presenteren als een thriller voor volwassenen. Dus: we schrijven snel een boek met wat onnozele raadseltjes erin en ons broodje is gebakken, Rocky.’ Ik zag Rocky’s ogen blinken: ‘Vos, ik heb al meteen een idee: iets over een homoseksuele paus en er is een kardinaal, een ex-vriendje van hem, die hem chanteert en er gebeuren allerlei moorden in het Vaticaan die te maken hebben met een vervalsing van de lijkwade van Turijn die toch echt blijkt te zijn en het bloed en het zweet van onze Verlosser in zich draagt.’ Ik zei: ‘goed idee, Rocky, maar ik geloof dat ik dat al ergens heb gelezen. Blijven nadenken, we komen wel op een idee dat nog niet bestaat.’

LUC DE VOS