‘K ZAG TWEE BEREN

Binnen de kunsten is het juiste imago van levensbelang. Zeker voor losers zoals ik. Ik word al jarenlang bekeken als zijnde een oversentimentele rondreizende zanger van kleinkunst en levensliederen en ik word voortdurend geassocieerd met kleinkunstenaars als Stef Bos en Frank vander Linden die in hun liederen voornamelijk de gevoelens belichten want dat is wel een belangrijk gegeven in een mensenleven, gevoelens en zo. Platen en boeken vol kun je daarover bijeenlullen.

En dat terwijl ik op café zoveel mogelijk zit te roepen van dat ik eigenlijk de Nederlandstalige Tom Barman ben en dat ik even inventieve muziek maak als Deus en Flowers For Breakfast en de Evil Superstars. Inventief dat ik ben! Jongens het is bijna ongelofelijk! En die invloeden van Captain Beefheart en Portishead, horen jullie dat dan niet, ezels. En mijn lievelingsprogramma is Crapuul De Lux, echt waar daar kan ik uren naar luisteren als ik zat ben. Maar de mensen geloven mij niet. Ik zit ermee opgescheept met dat kleinkunstimago voor heel mijn ellendige rotleven.
Maar goed die gasten van het gevoelige levenslied die verdienen toch allemaal goed hun boterham want een overstapje naar het commerciële circuit is in dat segment van de markt snel gemaakt. Kijk maar naar vander Linden. Volgend jaar gaat hij de CD’s van zowel Clouseau, Liliane St.-Pierre, Yasmine als Get Ready eigenhandig volschrijven en ook zelf producen. Die kassa zal rinkelen als u het mij vraagt. Als u dus volgend jaar geld nodig hebt: één adres: vander Linden, Dansaertstraat te 1000 Brussel.
Tot mijn verbazing kreeg ik een half jaar geleden zelf een gelijkaardige aanbieding van Gert van Samson en Gert. Hij had gehoord dat ik ook af en toe wat liedjes zong en hij belde mij op om te vragen of ik niet nog wat varianten kon verzinnen bij het lied “‘k Zag twee beren broodjes smeren” in de stijl van “‘k Zag twee mussen elkaar kussen”. Want in de sector van de zakgeldpluimerij van onze kleuters wordt er ook bij het leven gecoverd natuurlijk. Waarom zouden ze ook iets geheel nieuws verzinnen. Dat is toch allemaal tijd en geld verloren. Alle royalty’s zijn voor u, sprak Gert, ook de rechten van het origineel want die gast die dat lied ooit schreef die is allang dood dus laat alweer de kassa maar rinkelen, zou ik zo zeggen, Vos.
Dat komt allemaal in orde, zei ik, met mijn ziel vervuld van hoop.
Na een week belde hij opnieuw. En Vos, hebt u al iets gevonden. Ja, Gert ik heb er twee strofen bij zei ik met de moed der wanhoop want ik had die hele week natuurlijk zoals altijd geen klap uitgevoerd. “‘k Zag twee apen rapen rapen, o dat was een wonder”, bedacht ik op datzelfde moment nog net op tijd. Ja dat is wel sterk moet ik zeggen Vos, zei Gert, en die andere strofe? Ik perste er alles uit, uit mijn verzopen hersenen. “‘k Zag twee gnoes lezen in Robbedoes”, stotterde ik. Sterk Vos, reuzensterk, u bent onze man, enfin u hoort nog van ons.
Sindsdien heb ik echter niets meer van het Samsonfront vernomen en ik kan contractueel ook niets bewijzen als het ooit nog eens een hit wordt, dat van die apen die rapen rapen en die gnoes die lezen in Robbedoes.
Maar ik had ondertussen al een nieuw project. Bindteksten schrijven voor Stef Bos. Dat is een goudmijn, echt waar want Stef Bos is te dom om zijn eigen bindteksten te verzinnen. Stef, sprak ik tot hem toen ik op bezoek was op zijn kasteel, Stef, sprak ik, er zijn twee dingen die altijd werken: bekende Vlamingen te kakken zetten en een beetje brave sex, en dan liefst nog in combinatie met elkander. Waar moet je volgende week spelen? In Brugge zei Stef. Nu goed, welke bekende Vlaming woont er in Brugge. Elisa Wout. Wie is dat, vroeg Stef. Een bekende zangeres van vroeger die iedereen is vergeten maar in Brugge kennen ze haar allemaal. Momenteel houdt ze een ecologisch verantwoorde zeepwinkel draaiende. Dus je komt morgen op in Brugge op de scene en je zegt: ik heb gehoord dat Elisa Wout een nieuwe winkel van sexy lingerie heeft geopend. Ecologisch verantwoorde sexy lingerie natuurlijk, want gemaakt van vijgebladeren. Hahahaha lacht ik zelf luide om mijn eigen flauwe mop. Hahahaha lachte Stef, dat is een goeie maar die vijgeblaren wat hebben die er mee te maken. Ik nam Stef bij zijn keel en begon hem langzaam te wurgen. Adam en Eva droegen vijgeblaren om hun geslacht te bedekken, heb je het, brulde ik.
Toen ben ik daar hals over kop op de vlucht moeten slaan maar die bindtekst heb ik gelukkig ondertussen al kunnen verkopen voor 150 frank aan Frank vander Linden.
En zo werd het alweer herfst.