GRATIS VOEDSEL EN BIER

Zoals u misschien weet ben ik zanger van een popbandje. Als we gaan spelen zijn we met negen man op de baan. Vier muzikanten, twee roadies, een lichtman en twee geluidstechniekers. Ikzelf hoef enkel maar een paar liedjes in de micro te brullen en wat op mijn gitaartje pingelen. Daar zijn onze fans meestal helemaal tevreden mee. Maar die roadies en techniekers moeten hard werken. Ze zijn de hele dag in touw en ‘s nachts moeten ze nog de boel afbreken. Soms stel ik voor om wat te helpen, maar die gasten hebben liever dat ik er met mijn poten vanaf blijf, van dat materiaal. Die mannen moeten zwoegen en we vragen aan de organistoren om een warme maaltijd te voorzien voor onze hele bende en ook een bak bier of twee. Het is onder andere daarvoor dat ik in de muziek ben gegaan, voor dat gratis voedsel en bier. Maar jongens, u kunt niet geloven wat een varkensvoer wij dag in, dag uit voorgeschoteld krijgen. Dit weekend nog, ergens in een provinciestadje: een taverne middenin het centrum: soep als afwaswater, een soort gezinsbiefstuk dat naar lever rook, frieten die van binnen nog bevroren waren, en ook tomaten natuurlijk, in volle winter: van die harde, zure Vlaamse serretomaten. Naast ons zaten er een heleboel gezinnen met kinderen te smullen van diezelfde opgewarmde Hollandse prak. Dit is het dus wat de Vlaming elke dag naar binnen werkt en dat de mensen ook werkelijk lusten. Ik begrijp echt niet waar België en Vlaanderen in het bijzonder zijn reputatie vandaan heeft als culinair centrum van de wereld. Negentig procent van de bevolking stouwt zich blijkbaar dagelijks vol met van dat prefab voedsel. Men zou de mensen kunnen opvoeden en hen bijvoorbeeld eindelijk eens oesters, die heerlijke zilte zeevruchten, te leren eten. Maar de meeste mensen vinden dat oesters er niet alleen uitzien als snottebellen maar er ook naar smaken. Populisten geven de mensen daarin gelijk. En ze zeggen: indien u geen oesters lust maar liever dat Hollands varkensvoer dan kunnen wij als politici, u, de normale weldenkende Vlamingen, daar alleen maar gelijk in geven. Doe vooral zo verder!

LUC DE VOS