HOE MEER VREUGDE, HOE MEER ZIELEN

Hoe meer zielen, hoe meer volk. En hoe meer vreugde, hoe meer lol wij kunnen trappen, dat moet u immer voor ogen houden.

Socio-psychologisch is deze omstandigheid makkelijk te duiden, daarvoor moet u niet naar de avondschool geweest zijn om dat te snappen. Het volk van bij ons wil zich voortdurend amuseren. Dit is een fenomeen van na de Tweede Wereldoorlog. Voor 1940 wilden de mensen alleen maar afzien en miserie verkopen en heksen op de brandstapel gooien of zelf gaan kreperen in concentratiekampen en godganse dagen in stinkende fabrieken gaan werken tot ze er door de tering verkankerd bij neervielen.
Zo waren de mensen vroeger, het lijden zat hen in het bloed gebakken en afzien dat deden ze graag.
Na de bevrijding is dat allemaal veranderd. Plots wilde iedereen zich voor de lol wel eens amuseren. Want de socialisten en de vrijdenkers hadden de arbeiders wijsgemaakt dat er geen hiernamaals bestond na dit leven. Grijp uw kans en leef nu!, zo luidde het parool. Sindsdien willen de mensen 24 uur op 24 lol trappen, voor het te laat is, weet u wel.
Maar om zich te amuseren hebben de mensen andere mensen nodig. Nu hebben ze gelukkig net op tijd de mobiele telefoon uitgevonden. Van zodra onze broeders en zusters zich eenzaam dreigen te voelen en op zichzelf geworpen in dit oneindige zinloze en doodstille heelal zonder God, bellen ze rap naar iemand anders, waar zij zich ook mogen bevinden, louter om te horen dat er nog ander intelligent leven bestaat op deze planeet, dat zij er niet alleen voorstaan, voor de leegte en De tarieven van Belgacom zij nu dusdanig dat u tijdens het weekend tussen 3 en 9 uur ‘s morgens gedurende 17 seconden kunt bellen voor slechts 4 frank en een half. Na die 17 seconden loopt de prijs op tot maximum slechts 6 frank per 2 minuten en 8 seconden, dit zowel binnen als buiten de zone. Uw abonnement is gratis gedurende 3 maanden. Na 3 maanden moet u 130 frank bijleggen, maar u krijgt wel 29 frank terug als u 3 keer per half uur naar een andere Belgacom-GSM belt, op voorwaarde dat uw correspondent u binnen de 53 seconden terugbelt en dat is inderdaad al een hele besparing.
Bij Mobistar is alles gewoon gratis tot en met 5 weken en 6 dagen na aanschaf van het abonnement. Per telefoontje betaalt u gewoon een forfaitair bedrag van 30 centiemen en dat gedurende 11 dagen na de eerste volle maan. Op feestdagen kunt u vervolgens ook bellen naar familieleden en vrienden voor slechts een toeslag van 20 centiemen binnen de zone, en dit tussen 11 uur en kwart voor 12. Nadien is het tarief bepaald op 33 centiemen per 18 seconden. Rekent dus uit uw winst.
U kunt natuurlijk ook een telekaart kopen om in uw telefoon te steken.de zinloosheid. Dit alles dank zij het mobiele telefoonverkeer.
En dank zij de concurrentie tussen de verschillende bedrijven kunnen we steeds goedkoper bellen. Proximus biedt nu al telefoons aan die meer dan gratis zijn, waar ze zelfs geld bovenop geven als u ze persoonlijk komt afhalen. Per telefoon die u afhaalt krijgt u 29 frank en een ticket voor Disneyland-Parijs als extra aanmoedigingsprijs.
Maar Mobistar doet nog straffer: indien u een van de duurdere GSM’s koopt krijgt u gratis een tweedehands-BMW cadeau en een mand met twee postduiven. Die postduiven moeten dienen als noodoplossing, in het geval u uw abonnementsgeld niet meer kunt betalen. U kunt dan alsnog berichten sturen per duif.
Daarom ging ik gisteren zo’n mobiele telefoon kopen, hoewel ik daar in principe te arm voor ben. Maar ik kreeg er dus wel een gebruikte BMW en een koppel reisduiven bovenop. En omdat ik toch geen vrienden heb en sowieso niets te melden heb aan de buitenwereld en de samenleving rondom mij, heb ik die twee verliefde duiven de kop afgekapt en lekker gestoofd in een witte-wijnsaus met wat look en tuinkruiden en een fijngesnipperd uitje erbij.