EEN BREDE MAATSCHAPPELIJKE DISCUSSIE

Na afloop van een brede maatschappelijke discussie die wij hier de jongste maanden hebben gevoerd staat het nu definitief als een paal boven water: Soulwax is de beste groep van België, daarna komt dEUS en de derde beste groep is Noordkaap.

Hoe weet ik dat nu, dat Soulwax de beste groep van België is? Omdat ze het mij zelf hebben gezegd natuurlijk!
Ik kwam David en Stephen tegen en ze zeiden: ‘zeg, Vos weet gij welke de beste groep van België is?’ ‘Soulwax’, zeiden ze.
En David en Stephen die liegen nooit, dat is geweten want ze zijn enorm katholiek en ze mogen nooit liegen van God want anders mogen ze niet naar de hemel als ze ooit sterven.
Veertien dagen terug kwam ik Tom Barman tegen in de Nijdrop in Opwijk en hij zag er goed uit. Fris gewassen en recht van de coiffeur en met een propere plastron rond zijn nek.
‘Kwestie van er beetje uit te zien als de gebroeders De Waele, sprak hij, dan krijg ik misschien evenveel succes.’
‘Zeg Tommy,’ vroeg ik, ‘weet gij welke de beste groep van België is?’
‘Soulwax natuurlijk,’ zei Tommy. ‘Ik heb gehoord dat ze het naar het schijnt zelf gezegd hebben. Dus moet het zeker waar zijn want die gasten liegen nooit. dEUS is nu daarmee pas de tweede beste van groep van België. Maar kom, we mogen niet klagen, de tweede plaats is toch ook mooi. En we staan nog voor Noordkaap die al jaren op de derde plaats staan van beste groep van België. Dat vind ik toch ook al een verdienste op zich dat we tweede zijn voor Noordkaap. Denk maar niet dat het gemakkelijk is, die strijd tussen Noordkaap en dEUS voor de tweede of de derde plaats. Vorig jaar hebben we eerlijk gezegd wel wat geluk gehad. We hadden met dEUS net onze derde CD gemaakt. Echt waar, een geniale CD, een super-, supergoeie CD eigenlijk, met allemaal zeer mooie liedjes erop en zo. Wel niet zo goed als die van Soulwax natuurlijk, daar viel inderdaad niet tegen op te tornen want dat was de beste CD die er door Oost-Vlamingen uit het district Gent-Eeklo ooit werd ineengeflanst. Daar konden wij als eenvoudige Antwerpenaars van ‘t Zuid echt niet tegen op. Maar dat was niet mijn grootste schrik. Hoe zou het antwoord luiden van Noordkaap op onze eigen geniale CD The Ideal Crash? Zou Noordkaap nog beter doen en ons van onze zuurverdiende tweede plaats in de top honderd van beste Belgische groepen verdringen? Maanden leefde ik in angst. Waar zat Noordkaap op te broeden? Ik werd er dood- en doodzenuwachtig van. U hebt het misschien gezien op mijn gezicht, Vos.’
‘Jaja, Tommy,’ zei ik, ‘maar vertel alstublieft verder.’
‘Welnu,’ sprak Tommy, ‘gelukkig is het nooit zover gekomen. In maart bracht Noordkaap hun CD Messias uit of zo iets, ik kan die naam nooit onthouden. Maar wel een geniale CD, moet ik toegeven. Prachtige liederen, uitmuntend gezongen. Raak qua maatschappelijke typeringen en zo. Kortom, alles erop en eraan. Maar, en dat was een hele opluchting, nét niet zo geniaal als The Ideal Crash van dEUS. Onze tweede plaats was veilig gesteld. Voorlopig was Noordkaap nog steeds de derde beste groep na dEUS en het ongenaakbare Soulwax. En het had zeker niet aan Stijn Meuris gelegen, die had echt waar super zijn best gedaan. Het was Lars Van Bambost zijn schuld. Dat is een ongelofelijke luiaard. Te lui om zelf zijn gitaar te stemmen, dat doet een slaaf altijd voor hem. Ik weet uit goede bron dat tijdens de opnamen die slaaf geelzucht had gekregen van de streken van Lars en dat Lars dan maar alle gitaren vals heeft ingespeeld, puur omdat hij geen goesting had om zelf zijn gitaar te stemmen. En Meuris maar zijn best doen om toonvast te zingen. Maar dat helpt dus allemaal niet als de gitaar vals staat. Daardoor en alleen daardoor kwam het dat de CD van Noordkaap net ietsje minder was dan die van dEUS. Hadden de gitaren niet vals gestaan dan waren we zeker geklopt geweest voor de tweede plaats, dus daar zijn we nog goed van af gekomen.’
‘Proficiat Tommy,’ zei ik. ‘En verder nog veel succes en vreugde toegewenst in uw leven!’
Vervolgens gingen wij beiden ons eigen weegs, vervuld van ons eigen private verdriet, denkend aan de dood, aan de liefde en de hoop en de op stapel staande trainerswissel bij FC Charleroi.

LUC DE VOS