EEN KONINGSKIND

Wilt u eens weten waarvoor ik het allemaal gedaan heb? Ik heb het allemaal gedaan voor de noekie, de noekie, en niets anders dan de noekie, zo helpe mij God. Ik deed het voor de noekie, opdat u zou kunnen bijten in dat koekie. Ik bestelde bij Cencydiam en marktonderzoekie en daaruit bleek dat de venten graag hun handen laten verdwalen in een of ander meisjesonderbroekie en dit niet altijd op eenvoudig verzoekie. En als ik ga vissen vang ik af en toe een snoekie.

Bekijk het eens vanuit dit invalshoekie: alle eenvoudige dingen zijn in wezen simpel en al de rest ligt voor de hand. Ik bedoel: een appel valt altijd naar beneden uit een boom. Dat niemand voor mij daar ooit is opgekomen. Het is echt geen schande om u af en toe eens eenvoudigweg op de feiten te richten en niet achter alles gevolgen en oorzaken te zoeken. Alles hier op de aarde is simpel. Alleen God is iets ingewikkelder maar zo moeilijk is God nu ook weer niet. God is de liefde en verder geen gezeur. Indien u dat wilt kunt u daar een paar uur over nadenken maar voor mezelf hoeft dat niet hoor, voor mijzelf ligt het allemaal voor de hand.
Maar ik zie dat u mij niet begrijpt. Ik zal het eens uitleggen. Kijk, bijvoorbeeld: ik ben sinds vorige week plots enorm rijk geworden, gewoon door eventjes drie seconden na te denken en vervolgens de lotto te winnen. Of beter gezegd die gasten van de lotto 100 miljoen af te luizen.
Ik begaf mij maandagochtend vroeg met mijn pas aangeschafte lottobiljet naar de kantoren van de lottodirectie en eiste een gesprek met de algemene directeur. Na veel vijven en zessen en wat trekken en sleuren raakte ik toch binnen op die gast zijn kantoor omdat ik luid om gerechtigheid brulde en ze dachten: kom, laat deze idioot eens bij de directeur, dan zijn we ervan af, van zijn gezaag.
‘Zeg het eens, ik heb niet veel tijd, hoor,’ sprak de directeur.
‘Het zal niet lang duren,’ zei ik. ‘Luister, mijnheer, zijt gij het eens met de volgende uitspraak: u kunt de lotto winnen of u de kunt de lotto niet winnen. Zijt gij daar mee akkoord?’
‘Natuurlijk,’ zei de directeur: ‘als gij de lotto verloren hebt, dan hebt ge hem niet gewonnen, dat is duidelijk.’
‘Ik zei: u kunt hem dus ofwel winnen, of anderzijds niet winnen.’
Directeur: ‘akkoord, natuurlijk zeg, komaan!’
‘Winnen of niet winnen,’ sprak ik, ‘dat is één kans op twee.’
Directeur: ‘natuurlijk is dat één kans op twee. Waarover hebt gij het?’
‘Aha, één kans op twee, dat geeft gij toe, directeur. Goed, we zijn zover, er is één kans op twee dat ik de lotto win, dat staat wiskundig als een paal boven water. Daar kan zelfs Aristoteles niet tegen op.’
Ik sprak: ‘luister directeur: ik heb vorige week voor de eerste keer van mijn leven een lottobiljet gekocht en u moet eens drie keer raden, heb ik de lotto vorige week gewonnen of verloren?’
‘Verloren, zeker?’ zei de directeur.
‘Inderdaad, hoe kunt u het raden,’ zei ik. ‘Maar pas op, nu komt de aap uit de mouw: ik heb deze week opnieuw een lottobiljet gekocht. Ik heb dus twee keer een lottobiljet gekocht. De kans dat ik de lotto win is één kans op twee. Daar waren wij het toch over eens, één kans op twee. Vorige week heb ik de lotto jammer genoeg verloren. Maar nu, de tweede keer kan ik niet meer verliezen want mijn vorige kans om te verliezen is al opgebruikt. Het staat dus met mathematische zekerheid vast dat ik nu zaterdag de lotto ga winnen. Ik stel dus voor niet te wachten tot zaterdag maar mij nu al honderd miljoen te overhandigen.’
De directeur was totaal gebroken in zijn stoel achterovergezakt en begon vervolgens snikkend een cheque van honderd miljoen uit schrijven. Toen ik de kantoren verliet hoorde ik vaag achter mij een schot. Maar dat kan mijn verbeelding geweest zijn.
Nu ja, die 100 miljoen, ik heb ondertussen besloten die weg te schenken aan onze lieve toekomstige koningin Mathilde, in ruil voor een liefdesnacht waarin ik haar zal bevruchten met mijn zaad en zij zal een nakomelinge van ons beiden baren, een mooie dochter die wij Dolfijntje zullen noemen en die later de troon van ons land zal bestijgen.
U beseft het niet maar dank zij al mijn geld van de lotto word ik de vader van uw aller toekomstige koningin Dolfijntje.

LUC DE VOS