IN MEMORIAM LUC DE VOS

Hedenochtend werd het overlijden bekend gemaakt van ex-zanger, arbeider en schrijver Luc De Vos. Zijn lichaam werd in verregaande staat van ontbinding ergens ten velde ontdekt door een aantal chirojongens. De jongste dagen was hij als vermist opgegeven. De Vos’ kleinkinderen, zo luidt het, vonden al dat opa de laatste tijd zo raar deed en werden er door boeren op gewezen dat hij soms urenlang door de velden kon dwalen, onderwijl aldoor wartaal uitbrakend.

De Vos had in het begin van de jaren ’90 een korte maar hevige carrière als popzanger en romanschrijver. Een paar van zijn boeken haalden in het begin van deze eeuw de literatuurlijsten op de scholen maar raakten al snel in de vergeethoek wegens het te tijdsgebonden karakter van het oeuvre. Niettemin onthouden we van zijn hand dat ene lied, het bekende Molly, waar ben je gebleven dat iedereen heden ten dage nog zingt en zowel op trouwpartijen als uitvaarten een veel gehoord lied is en dat in de loop der jaren miljoenen mensen vertroosting schonk. In een oud interview had De Vos het over het maken van dit lied als zijnde wellicht zijn enige waardige en volksverheffende daad in dit leven. Een leven dat naar eigen zeggen bol stond van de verkeerde beslissingen. Een van die pijnlijke misstappen was het oprichten van zijn eigen porno-betaalkanaal Love Unlimited. Het Vlaamse volk had in die tijd, midden jaren 90, toen plots net zijn buik vol van al die sex in de media en begon en masse weer gezellige avonturenromans te lezen.

De Vos raakte deze financiële klap waarbij hij al zijn spaarcenten verloor nooit echt te boven. Sindsdien werkte hij opnieuw zoals zijn vader gewoon tot aan zijn pensioen in een fabriek in de Gentse Kanaalzone waar hij naar eigen zeggen nog het contentst van al was, hiermede het adagium bevestigend dat een mens altijd wederkeert naar waar hij vandaan komt en daar de rust vindt.

Luc De Vos