SCHULD EN BOETE

Ik kreeg dit jaar van Sinterklaas een CD van Kylie Minogue. Vorig jaar had ik helemaal niets gekregen. Ik was veel te stout geweest. Al mijn zuurverdiende centen opgedaan in café’s en discotheken en overal de onnozelaar uitgehangen.
Om mij te straffen had Zwarte Piet mij toen in de zak gestoken en was er met zijn roe beginnen op kloppen. Op die zak dus, terwijl ik er in zat. Ergens kon ik Zwarte Piet wel begrijpen. Het is een pijnlijke taak, de mensen straffen, maar iemand moet het doen. Waar gaan we anders naar toe in deze permissieve samenleving die enkel nog door het genot en niet door de plicht is bezeten?
Ik had zwaar geboet voor mijn zonden. Het zou dit jaar geen waar zijn. Zo zoet als een lammetje was ik geweest, het hele jaar door. Mijn maat Rocky zei het nog: ‘zeg Vos, wat is dat met u, gij vervelende vent met uw zedelijk gedrag. Kom, we gaan wat de onnozelaar gaan uithangen en ongelofelijk beestig gedrag ten toon spreiden, dat zal ons deugd doen.’
Ik zei: ‘Rocky, ik moet het niet meer weten, Zwarte Piet heeft mij bijna kreupel geklopt vorig jaar. Trekt uw plan, ik pak geen enkel risico meer op dit vlak.’
En Rocky mij maar uitlachen. Hij vertelde over zijn vleselijke lusten die hij gisterennacht nog had botgevierd op alweer een nietsvermoedende maagd die hij met een list naar zijn hol had gelokt. Hij doet het zo: hij maakt die meisjes wijs dat hij ooit een keer de liefde heeft bedreven met een bekende Gentse politica, een zekere Freya. Wanneer die meisjes dat horen willen zij meteen ook van bil met Rocky. Die Freya, dat is hun idool. Een sterke onafhankelijke aantrekkelijke en intelligente vrouw, daar kijken ze naar op. En zij menen dat Freya’s aura op hen zal afstralen wanneer ook zij de liefde bedrijven met de man die zulk een topvrouw heeft weten te veroveren en bevredigen. De vrouwelijke psyche, zo moeilijk is dat allemaal niet te doorgronden. In wezen steken vrouwen psychologisch nogal eenvoudig in elkaar. Mannen daarentegen zal ik nooit doorgronden.
Maar goed, Rocky’s onzedelijke gedrag met die onschuldige meisjes was Sint-Niklaas ter ore gekomen en hij toog samen met Piet naar hem op zoek in Rocky’s stamcafé, de Video. Rocky had zich nog proberen verstoppen in de kolenkelder maar ze vonden hem toch en Zwarte Piet is er beginnen op kloppen als een waanzinnige. En na afloop kreeg hij nog wat stampen van de Sint zelf omdat hij de tekst vergeten was van Zie ginds komt de stoomboot.
Aan dit lot ben ik gelukkig ontsnapt. Ik ben alle dagen braaf geweest, heb niet gedronken, niet de beest uitgehangen, niet gevloekt en ik heb ook niet onder de rokken gezeten van allerlei dames die nochtans op zulk een geste mijnerzijds zaten te wachten, dat stond op hun gezicht lezen. Mijn beloning: de nieuwe CD van Kylie. En blij dat ik was! Vooral vanwege het hoesje. Op die foto draagt zij een minirok met zwarte nylonkousen. Omdat ik heteroseksueel ben van karakter geraak ik daar enorm opgewonden van, ik kan het ook niet helpen. En ze doet het express, enkel en alleen om mensen zoals ik op te winden en om haar vinger te draaien. Zolang de mensen mijn CD maar kopen en mij verder met rust laten, zo denkt zij. In wezen is dit onrechtvaardig maar het zij haar vergeven. De muziek op die plaat daar valt trouwens werkelijk niet naar te luisteren. Het is mij om de mythe achter de figuur te doen. Kylie doet mij dromen van een wereld waarin dingen zouden kunnen bestaan die volmaakt zijn, dingen zoals liefde en geluk, dingen die de meeste mensen niet kennen. In mijn betere wereld van hersenschimmen raakt zij de zin van het bestaan. Zou ze dat zelf beseffen, zo vraag ik mij af, dat onnozel wicht van een meter vijftig met het lichaam van een onschuldig kind en de ogen van een heks.
Ik vroeg het aan Sint-Niklaas die dit jaar persoonlijk hier aan huis mijn geschenk kwam overhandigen. Ik was de laatste op zijn ronde en hij kon niet al te goed meer op zijn benen staan, geloof ik. Ik vroeg: ‘goede wijze heilige man, waarom worden wij gestuwd door onze dromen, waarom moeten wij leven en sterven? Is er een einde aan ons verhaal of zullen wij ooit de volmaaktheid bereiken? Ja, Sint-Niklaas, ik vraag het mij af, wat is de zin van het leven hier op aarde? Zeg het mij. Toe, zeg het mij, alstublieft’
Sint-Niklaas zei: ‘och, Vos, trek het u allemaal niet aan, als we ons maar amuseren. Geef ons nog rap een dreupel, jongen.’

LUC DE VOS