EEN VEILIGE WAGEN

Ik zag een tijd geleden een reportage over een mevrouw die dertig per uur trachtte te rijden en daar niet in slaagde.

Ze reed met haar Range Rover naar de coiffeur en ze klaagde dat zij hier in de bebouwde kom slechts dertig mocht rijden en dat dit echt wel te traag was. Zelfs in de eerste versnelling en zonder het gaspedaal in te duwen was het letterlijk praktisch onmogelijk om onder de aangegeven dertig kilometer per uur te rijden. Aldus dreigde deze vrouw, die het nochtans goed meende, van de politie een boete te krijgen en dat was onrechtvaardig. Het betrof hier, zo stelde zij, een vorm van vrijheidsberoving. Ik leefde mee met dat arme schaap, maar toch dacht ik bij mijn eigen: het is echt niet zo moeilijk om minder dan dertig per uur te rijden: gewoon uitstappen, de auto langs de kant zetten en te voet gaan. Ik heb natuurlijk makkelijk praten. Ik woon midden in Gent. Ik heb, toen ik hier wou komen wonen een paar keer goed rondgekeken en er voor gezorgd dat ik op slechts vijfhonderd meter van mijn coiffeur zou resideren, vierhonderd meter van de school van mijn kind en op driehonderd meter van het dichtstbijzijnde café. Dat is niet alleen op wandelafstand maar zelfs op kruipafstand. Maar ik begrijp vanzelfsprekend wel dat mensen dat aangenaam vinden, met een auto te rijden. Die rijdt immers vanzelf. Wellicht hebben dat soort mensen, mensen zoals die mevrouw, nog nooit van cilinders, zuigers, koppakkingen, assen en ontstekers gehoord. Neen, die auto’s rijden vanzelf. Vooral zo’n Range Rover, dat is echt een droom op wielen, een kasteel, een oninneembare vesting. Sommige mensen noemen dat soort wagens een beetje denigrerend ‘tanks’ of ‘camions’. Maar zij dwalen: het zijn geen tanks of camions maar integendeel ‘tractoren’. Zelfs letterlijk: Range Rover betekent in het Engels: zwerver over de velden. Pure poëzie. Met deze tractor is het erg handig om bijvoorbeeld aan de school de borduur van het trottoir op te rijden, zodat men de kinderen op een veilige manier vlak voor de schoolpoort kan afzetten.

LUC DE VOS