DAT WAS GELUKKIG NOG GOED AFGELOPEN

Als politiek verslaggever van Studio Brussel is het mijn plicht en mijn taak de socio-economische berichtgeving op de voet te volgen, iets wat ik vroeger niet deed. Vroeger zat ik liever naar in het Duits gedubde cowboyfilms op ZDF te kijken en in de gazet las ik alleen maar de uitslagen van vierde provinciale minigolf omdat ik zelf een verwoed minigolfer ben in die categorie.

Maar in mijn nieuwe rol van commentator ging mijn belangstelling de jongste dagen vanzelfsprekend
uit naar het vernieuwde journaal van de BRT. Ik had er nachtenlang niet kunnen van slapen.
Toen het uiteindelijk zo ver was zag ik Martine Tanghe in beeld verschijnen met een nieuw soort Doris Day-coiffuur, een push-up bustenhouder en een verbeten glimlach om haar mond. Ik had haar hiervoor, eerlijk gezegd, nog nooit weten lachen.
Ze nam het woord: ‘vandaag, beste kijkers, is ons eerste onderwerp uiteraard opnieuw de Euro want u als kijker heeft enorm veel belangstelling voor het reilen en zeilen van onze nieuwe munt. Dat is gebleken uit een Censydiam onderzoek. Hier bij ons in de studio zit onze economische verslaggever Paul D’hoore. En Paul, alles goed, speelt u nog altijd met de duiven?’
‘Neen,’ zei Paul D’hoore,’ u vergist zich, Martine, het is Fara de Aguirre die met de duiven speelt. Mijn hobby’s zijn minigolfen en wandelen.’
‘Excuseert mij, Paul. Maar nu over naar de actualiteit.
Zeg Paul, vindt u dat ook zo moeilijk die omrekening naar Euro voortdurend?
‘Ja Martine, het is niet van de poes, zou ik durven stellen. Dat komt omdat het nieuw is, we waren het al zolang gewoon van in frank te rekenen, al heel ons leven eigenlijk, en nu moeten we alles beginnen omrekenen. Jongens toch, ik heb er al veel miserie mee gehad.’
‘Ik ook, Paul,’ sprak Martine,’ ik ook. En dan dat gedoe met die kleine muntjes, ik vind dat erg ambetant, gij ook niet, Paul?
‘Zeker Martine, het zal aanpassen geblazen worden in de komende maanden. Maar ik denk dat we dat wellicht na een tijd wel gewoon zullen worden, denkt gij dat ook niet?’
‘Ja, ik denk het ook Paul, na een tijd zullen we het wel gewoon worden. Allez vooruit. Bedankt, Paul, voor uw bijdrage. En dan schakelen we nu over naar Fara de Aguirre, dames en heren, ergens op de boerenbuiten. Fara, hebt gij nog Euro-nieuws?
‘Martine, we staan hier bij de heer Keldermans die vorige week iets tegenkwam met de Euro. Hij had een cheque uitgeschreven van 2000 frank maar de bank had een vergissing gemaakt en die cheque in Euro van zijn rekening gehaald. Ik moet zeggen ik zou het niet graag meemaken, maar gelukkig heeft de bank die vergissing nadien nog goedgemaakt. Het zal u maar gebeuren, meneer Keldermans.
‘Ja, mevrouw Algeria, het zal u maar gebeuren. Ik had een cheque van 2000 frank uitgeschreven en de bank heeft toen een vergissing begaan en die cheque in Euro van mijn rekening gehaald. Ik moet zeggen dat was even slikken. Maar gelukkig heeft de bank haar vergissing later in gezien en alles is weer in orde gekomen.’
‘Dank u wel, meneer Keldermans, terug over naar jou Martine.’
‘Dank u wel, Fara, voor deze bijdrage.’
‘Ja dames en heren,’ zei Martine, ‘het zal u maar overkomen, een cheque uitschrijven voor 2000 frank en dan de bank die dat aftrekt van uw rekening in Euro, ik zou het niet graag meemaken. En gij, Paul?’
Paul D’hoore zei: ‘neen, ik ook niet. Maar gelukkig heeft de bank haar vergissing ingezien en is alles weer in orde gekomen’

Luc De Vos