DE VOLKSMACHT

Ik zit hier in de krant De Standaard de Boeken-Toptien te bekijken en ik merk dat mijn nieuwe literaire meesterwerk De Volksmacht virtueel op nummer één staat.

Virtueel, dat wil zeggen dat het niet echt zo is maar dat men er zou kunnen van uitgaan dat de mogelijkheid bestaat dat het werkelijk waar is. De Volksmacht staat slechts op nummer zes en wordt voorafgegaan door drie boeken van Dan Brown en ook door een thriller van Nicci French en door de winnaar van de Gouden Uil, Frank Westerman. Maar die tellen dus eigenlijk niet mee. Dat zijn boeken die iedereen koopt, zelfs mensen die nooit boeken lezen, en dit om er over te kunnen meeklappen op café. De Volksmacht is aldus het best verkopende niet-commerciële, niet-gehypte boek van deze week. Ik besef, ik moet het ver gaan zoeken om eindelijk ook een keer nummer één te staan. Stoefen moet gij doen, niets anders dan stoefen want anders zijt gij verloren binnen deze postmoderne mediagerichte samenleving. Het is dat of niets. Opvallen, zoniet verdwijnt gij in de lawine van het aanbod. Zeker ook wat de muziek betreft. In mijn tijd waren er maar tien Belgische groepen bijvoorbeeld. Raymond van het Groenewoud en Kazzen en Co en zo. Tegenwoordig hebben al de jonge gasten een computer. Alleen al in mijn straat ken ik vijf jonge gasten die muziek maken op hun computer. Muziek die nooit het daglicht zal zien. Ik heb compassie met al die beginnende groepjes van tegenwoordig. Wat moet gij nog verzinnen om er bovenuit te springen? Een goed lied maken, dat helpt allemaal niet. Kent u die dwaze geit Gwen Stefani? Ik was zo blij toen ik hoorde dat haar groep No Doubt gesplit was. Maar hoe groot was mijn verdriet toen ik hoorde dat zij solo ging. Wanneer u weet dat het promotiebudget van haar plaat twee keer zo groot is als het opnamebudget dan moet ik er toch geen tekening bij maken, zeker? Er valt niet aan te ontsnappen. Ik heb haar nieuwe single vandaag al tien gehoord op de radio, zonder dat ik het zelf besefte. En ik heb ook al tien keer de video op televisie gezien en ik kijk eigenlijk nooit televisie. Maar ik kom bijvoorbeeld in de nachtwinkel en daar staat een TV en wie draaien ze?: Gwen Stefani. Het is om zot te worden. Die gasten van die platenfirma’s hebben binnen hun eigen logica natuurlijk wel gelijk. Zij oordelen: we zetten al ons geld in op één paard en we zorgen ervoor dat ons paard tegen eender welke prijs wint. Al moesten ze ons die nachtmerrie(let op de woordspeling) Gwen Stefani persoonlijk in de muil komen rammen. Wat moeten al die andere sukkelaars doen die op een enigszins creatieve wijze hun boterham trachten te verdienen? Elke kans benutten die ze krijgen en roepen dat zij de beste zijn!
Derhalve zal ik u dus nog wat vertellen over mijn nieuwe boek, De Volksmacht. Het betreft hier een uitmuntend geschrift dat vlotjes wegleest. Het gaat over een middeleeuwse blinde monnik die een manuscript heeft verstopt in een labyrintische abdijbibliotheek ergens in Italië en in dat document, dat door de heilige apostel en evangelist Johannes zelf geschreven is, daarin staat zwart op wit bewezen dat de figuur van onze Verlosser de Griekse beginselen was toegedaan en dat Johannes zelf het vriendje was van Jezus en dat deze nooit een relatie heeft gehad met de hoer van Magdala, zijnde Maria Magdalena. Er gebeuren plots allerlei moorden in dat klooster. Het is die blinde monnik die deze moorden pleegt. Want een paar andere monniken trachten het geheim van de blinde monnik te ontsluieren. Maar het manuscript moet natuurlijk geheim blijven want als de toestanden die er in beschreven worden wereldkundig worden gemaakt dan is de Heilige Roomse Kerk onverbiddelijk verloren want dan komt de christelijke moraal op de helling te staan en wanneer de moraal verdwijnt zal ook het geloof verdwijnen en zal God sterven. En dat wil de blinde monnik niet want hij houdt van God met heel zijn hart en ziel. Daarom slaat hij aan het moorden. Een reizende monnik uit Schotland, James Connery genaamd, die door paus Johannes XXII op pad werd gestuurd om de mysterieuze moorden te onderzoeken, tracht de moordenaar op het spoor te komen en beleeft er aldus tal van avonturen. Er komt ook een heleboel passie en seksualiteit bij kijken want Connery wordt verliefd op een keukenmeid, de zigeunerin Esmeralda. Allemaal uiterst boeiende verwikkelingen.
Hoe het afloopt, dat verklap ik u niet. Dat kunt u dus lezen in het prachtboek De Volksmacht. Slechts 10 euro bij de betere boekhandel.

LUC DE VOS