KAN KUNST DE WERELD REDDEN

Het is om te huilen van miserie maar Beck heeft mijn kunstwerk gestolen. Althans het concept van mijn kunstwerk. En laat het nu net conceptuele kunst zijn waar ik mee bezig ben. Als ze het concept van uw conceptuele kunst stelen dan zijt gij uw kunstwerk kwijt en staat gij daar met uw molekens.

Tien jaar geleden al had ik mijn concept uitgewerkt. Ik bazuinde het rond, in de café’s en overal, tot de mensen er dol van werden. Het wordt iets ongelofelijks zei ik tegen iedereen. Ik ga een vleugelpiano van de basiliek van Koekelberg gooien. Als conceptueel kunstwerk zal daar veel volk op afkomen, zijt maar zeker, zei ik, en ik ga dat opnemen op video en er veel geld mee verdienen.
Maar omdat de sponsor mij in de steek liet en mij zelfs zot verklaarde omdat ik een Bösendorferpiano van vier miljoen naar de kloten wilde helpen, ging het plan niet door. Dat had nochtans een knal gegeven, zeg!
In de loop der jaren raakte mijn conceptueel plan wat op de achtergrond van mijn hersenen. Ik moest nog zoveel doen: een maatschappelijk filosofisch drieluik schrijven over de ondergang van de Westerse samenleving. Een nieuwe partij stichten die de rechtvaardigheid en de vrede in wereld zou nastreven, en vooral CD’s maken met allemaal mooie liedjes er op en zo. Werk, werk en nog eens werk. Ik had echt geen tijd meer om mij met kunst bezig te houden.
Tot ik in de gazet las dat Beck mijn kunstwerk had gestolen. Die loser heeft dus een piano van op het dak van een kasteel naar beneden laten storten. Dat had ik al tien jaar geleden uitgevonden maar dat zei hij er niet bij natuurlijk. Zo slim is hij wel.
Maar als hij denkt dat ik het daarbij ga laten dan zit hij er flink naast, de loser. Ik heb ondertussen al een nieuw concept uitgevonden. In plaats van een piano smijt ik gewoon een koe naar beneden vanaf de basiliek van Koekelberg.
Alhoewel. Een verpletterde koe op zich is niet zo spectaculair natuurlijk, dat ziet ge alle dagen op de televisie. Neen, wacht ik weet nog iets beters. Ik laat die koe beneden staan en ik gooi die piano op die koe, dat is nog lolliger. Ik noem dat kunstwerk: koe verpletterd door piano.
Nu ja, wacht eens, ik zou misschien in plaats van een koe beter een olifant nemen. En in plaats van die piano neem ik een camion. Ik gooi die camion vanaf de basiliek boem op die olifant en ik noem dat kunstwerk: olifant verpletterd door camion. Mensenlief, dat zal nogal een dreun geven.
Of wat nog leutiger zou zijn: ik jaag een kudde olifanten de basiliek binnen en laat vervolgens de hele boel bombarderen door de luchtmacht. En dan noem ik dàt kunstwerk: gebombardeerde basiliek met kudde olifanten.
En vervolgens gooi ik nog domweg een atoombom bovenop Brussel zelf. Gebombardeerde stad noem ik het. Of neen, nog straffer: ik zorg ervoor dat ik minister van landsverdediging word en ik verklaar de oorlog aan Rusland. Ik gooi wat atoombommen op Moskou en China en ik zeg dat het de schuld is van de Amerikanen en de Pakistanen. En ik noem mijn kunstwerk: total nuclear worldwar.
Ik daag die loser van een Beck uit om iets uit te vinden dat nog conceptueler is qua kunstwerk.