EEN MAN MET OVERTUIGINGSKRACHT

Er is geen speld tussen te krijgen, tussen de redeneringen van Jean-Marie Dedecker.

Het is een plezier om hem bezig te horen. In een debat met een groene jongen sprak hij: ‘In het Deurganckdok is plaats voor zes miljoen containers. Hoe ga jij die wegvoeren? Met de belbus misschien?’ Daar had die groene jongen niet van terug. Ikzelf zat ook te denken: die containers moeten toch inderdaad vervoerd worden met enorme camions over gigantische snelwegen; dit is de weg van de wereld, dit is de enig mogelijke werkelijkheid. Op het moment zelf heeft Dedecker altijd gelijk.
Het woord container heeft op zich al een geweldige klank: het lijkt op woorden uit de ruimtevaart of zelfs uit Star Trek: Warpspeed, Booster, Beamer, dat soort termen. Een woord dat refereert aan avontuur en mannelijkheid. Dit in tegenstelling tot het woord belbus, dat zit in de categorie pollepel, pensenkermis, wortelstoemp. Nochtans betekent container gewoonweg: inhouder, of met andere woorden: bak, niets anders, gewoon… bak. Maar die zes miljoen stoere containers, die moeten vervoerd worden, alsof ons leven er van af hing.
Ik vraag mij alleen af, wat zit er in die containers, in die bakken? Hondenbrokken, plastieken speelgoed uit China, een paar duizend ton goedkope dildo’s uit Taiwan wellicht, af en toe ook een paar ton coke natuurlijk. Allemaal dingen die de mensen nodig hebben. En dat is niet ironisch bedoeld. Een mens leeft niet alleen in de geest. Eerst het vreten, dan de moraal(zei Bertold Brecht, en hij had gelijk, die brave mens).
Die zes miljoen containers vertegenwoordigen echt een brok geluk voor de mensen, ik begrijp dat wel. Dedecker slaagt erin die containers als een soort van heilbrengende belofte van eeuwige zaligheid voor te stellen. Zonder die containers wacht ons het Armageddon, en zullen wij in de toekomst berooid op die belbus moeten staan wachten en onze BMW langs de kant laten staan. Het is ook voor mij een schrikbeeld. Dedecker is waarlijk een man met overtuigingskracht.

LUC DE VOS