De liefde is doof en blind

Richt u slechts op het goede, wees elke dag dankbaar voor het leven dat u in de schoot wordt geworpen. Koester geen wrok om gisteren. Leef in een wereld zonder waanbeelden. De heer Friedrich Nietzsche, een Duits filosoof, noemt dit streven, met een Latijnse term het Amor Fati, de liefde tot het lot.

Nietzsche die had over van alles en nog wat een mening. Het was echt onvoorstelbaar, echt, die jongen zat altijd maar na te denken over van alles, zodat hij op den duur over van alles een mening had. Op het einde van zijn leven is hij dan ook helemaal zot geworden. Zijn meningen schreef hij allemaal op in dikke boeken die niemand ooit nog leest. Dat is zijn noodlot.
De tegenslag maakt ons sterker, zegt Nietzsche. Met rechtvaardigheid heeft deze toestand niets te maken.
Na afloop van de wandeltocht vatte ik de volgende dag het plan op om expres een nieuwe lamp te gaan kopen bij Frieda. Om het haar allemaal nog aan de hand van Nietzsche min of meer uit te leggen. Ik was ondertussen alweer helemaal vergeten mij bij mijn lot neder te leggen.
Toen ik de winkeldeur wilde openen liet ik dat plan gelukkig nog varen. Wellicht had ik er nog een flinke kaaksmeet bovenop gekregen.

Luc De Vos